Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Kiss-Rigó: Oktatásra fordítanám a perből befolyt egymilliót

Szeged - Megsértette az Élet és Irodalom című folyóirat és a közszolgálati televízió Az este című műsora Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök jó hírnevét, amikor személyét összefüggésbe hozták a Kádár-rendszer belső elhárításával. MINIINTERJÚ A PÜSPÖKKEL
A polgári peres eljárás ítéletében Öcsödi Ágnes bíró az Élet és Irodalom szerkesztőségét arra kötelezte, hogy 15 napon belül tegye közzé: valótlanul állították, hogy Kiss-Rigó Lászlónak évek óta módjában állt volna leleplezni beszervezőjét, valótlanul közölték, hogy tartótisztjét ma is védi, mert „a valóság ezzel szemben az, hogy beszervezésére nem került sor, tartótiszttel kapcsolatban nem volt és jelenleg sincs". A közszolgálati televízió Az este című műsorát a bíróság arra kötelezte, hogy 15 napon belül hangozzon el: valótlanul adták közre, hogy Kiss-Rigó Lászlót ügynökként beszervezték, s beszervezési nyilatkozatot írt alá, mert „a valóság ezzel szemben az, hogy beszervezésére, beszervezési nyilatkozat aláírására nem került sor". A bíróság ezenkívül Kiss-Rigó László jó hírnevének megsértése miatt egymillió forint megfizetésére kötelezte az Élet és Irodalom szerkesztőségét, valamint a lapban megjelent cikk szerzőjét, Ungváry Krisztián történészt.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök nem féltette az igazát, a bíróság által megítélt összeget pedig egyházi oktatásra kívánja fordítani. Hallgassa meg hanganyagunkat!Az ítélet ellen a felperes és az alperesek 15 napon belül fellebbezést nyújthatnak be az ítélőtáblához.

Lapunkban többször is írtunk a témáról, egyebek mellett idéztünk Kiss-Rigó László 2005-ben kelt közleményéből, amelyben visszautasította, hogy a neve szerepeljen az internetes, úgynevezett Antall-féle ügynöklistán: „Nevem ilyesmivel történő összefüggésbe hozását nemcsak aljasnak és cinikusnak, hanem nevetségesnek is tartom, mivel éppen az ellenem irányuló ügynöki tevékenységet lepleztem le többször is, egy alkalommal látványosan tanúk előtt." Ungváry Krisztián egy évvel később vádolta meg a hetilapban.

Megsértették Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök jó hírnevét. Fotó: DM/DV
Megsértették Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök jó hírnevét.
Fotó: DM/DV

Kiss-Rigó László: az ügynökkérdést ma sem késő rendezni

Február elején írtuk, hogy Benyik György, a Szegedi Hittudományi Főiskola professzorának egykori ügynöki tevékenységéről a Beszélő című folyóirat egy hosszú tanulmányt közölt. Erről Kiss-Rigó László megyés püspök azt mondta: az ügynökkérdést ma sem késő rendezni. Szerinte a szivárogtatások azoknak az érdekeit szolgálja, akik egykor működtették ezt a rendszert. A teljes cikket itt olvashatja.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. humoros 2008. szeptember 06. 19:22
  „akutyafáját
  Ha neked nem tetszik, amit a pap mond, ki lehet menni onnan.
  A Magyar Demokratikus Charta (ma alakult) talán jobban megfelelhet az ízlésednek (Debreceni József, Bolgár György,Vásárhelyi Mária, Gyurcsány stb...)”
 • 61. akutyafáját 2008. szeptember 05. 22:03
  „humoros !
  ...El vagy tévedve ! Az 53.kommentemben a "47.magda " nick név kérdésére válaszoltam. Ő kérdezte a véleményem.Erre te ide belegyalogolsz.
  Igen,a 6. sorban amit írtam megtörtént.Neked akár tetszik,akár nem.Nekem nem eset jól,nem tetszett.Különben ezt az 5. sorban írtam.
  Akinek magába kellene szállni az te vagy,mert te támadtál nekem.Én nem sértegettelek.Ezt a személyeskedő meddő vitát szeretném veled befejezni.Egy vallásos ember ne írjon úgy mint te nekem, pl. az 58.írásodban.”
 • 60. humoros 2008. szeptember 05. 19:52
  „pl amit most írtál (6.sor)
  Illetve az 53-ban.
  Szállj már magadba, akutyafáját!!!!”
 • 59. akutyafáját 2008. szeptember 05. 18:55
  „....Igen humoros,mindent lát Isten.Én nem bántalak téged,de te mindég engem gyalázol.Nem tudom,milyen ember vagy ?
  Nézd már végig a kommentjeimet,hol szapulom a papokat. Amit írtam is,személyes érintetségemet írtam,ezért írtam a véleményemet.
  Nem vagyok álszent,hanem őszinte,mert nem szeretem a templomban hallani a politikát,főleg,ha az a mise elhunyt lelkiüdvéért szándék mise.
  Az a kor már elmúlt,hogy valaki megfigyelőként,besúgóként járjon misére.Különben ha az lennék,nem zavarna a politika.
  Látom,te még félsz a templombajárástól,nem lehetsz mély vallásos.
  Mégegyszer :a megfigyelési időszak elmúlt ! Ne ijesztgess,mert ez
  nem vallásos emberhez méltó Én úgy érzem, nem a te
  ijesztgetésed állta ítéltetem meg.Ez szomorú,hogy ilyen vagy.”
 • 58. humoros 2008. szeptember 05. 18:11
  „akutyafáját
  Álszent vagy,ha templomba jársz, közben a papokat szapulod (állítólagos politizálásért).
  Vagy "megfigyelő" vagy, azaz besúgó?
  Isten szeme mindent lát...”
 • 57. akutyafáját 2008. szeptember 05. 13:16
  „humoros !
  ....Rosz a megítélésed !Nem jó emberismerő vagy!Azért,mert v.ki megmondja a véleményét,ami nem egyezik tiéddel,még nem agresszív,gonosz,csak esetleg mást tapasztalata van,másként lát egyes dolgokat.
  Nem kádárvilág van,hogy a főnök ebbe is beleszóljon.Küönben nincs főnököm! Én hívő vagyok,ezekkel az előző rendszerben sem törődtem.Még akkor is,most is templombajáró vagyok,nem olyan,rendszerdiktálta.
  Úgy veszem észre,te vagy a rágalmazó,rosszindulatú.Én éged semmi rosszal nem gyanúsítgatlak !Fogd vissza magad,én sem
  bántalak téged!”
 • 56. zweistein 2008. szeptember 05. 10:36
  „Rs 2008.09.04 22:23
  Kedves Rs, szívemből szólt.
  Igen a lelkiismeret. Amint korábban írtam, mindenkinek a SAJÁT lelkiismeretével kell elszámolnia. A hívőnek ebben nyújt támaszt egyháza hitvallása.”
 • 55. humoros 2008. szeptember 05. 07:13
  „akutyafáját
  A nick-neved elárulja agresszivitásodat...
  Látszik az írásodból, hogy soha sem jártál templomban, csak szajkózod, amit főnökeid sugallnak.
  Én még soha sem hallottam papot politizálni az istentisztelet vagy mise alatt, aljas rágalom, amit a választások közeledtével mindig elővesztek.
  Hol a bizonyíték???? Ez csak suttogó propaganda.., aljas módszer.”
 • 54. Dícsértessék... 2008. szeptember 04. 23:09
  „Teljesen egyetértek Önnel kedves Rs!
  Sokkal többet kell törődnünk egymással! A véleménynyílvánítás pedig nem azonos a politizálással.”
 • 53. akutyafáját 2008. szeptember 04. 23:04
  „...Az egyházat hála Istennek senki nem üldözi.Volt ilyen,de ilyenkor a hívek kiálltak mellette,még többen jártak templomba.Volt aki karrier féltése miatt kerülte a templomot.Ilyenek is voltak,meg elmentek más városba,faluba misére.Ötletesek az emberek ha a hitükről,elvükről van szó.
  Az egyház nem tud fellépni az "üldözés " ellen,a hívek kitartása a lényeg,és ez a kellő időben mindég megvan.Most nincs üldözés,mégsem járnak,mert kényelmesek.A templomi politizálás mindég ellenszenvet szít. Ha nincs politika,többen ,nagyobb szeretettel mennek templomba,Isten házába.Ezt figyeld meg.Sokkan fájdalmuk enyhítéséért,halottaik miséjéért,és ilyenkor bántó a politika.”
 • 52. magda 2008. szeptember 04. 22:58
  „Rs-nek: Ebben nincs semmi kivetnivaló /Magdolna/.”
 • 51. lugas6 2008. szeptember 04. 22:53
  „Kedves "RS" jó volt olvasni a gondolatmenetét, én is így gondolom.”
 • 50. Rs 2008. szeptember 04. 22:23
  „Politika, Nem vonhatjuk ki magunkat alóla. Az álltalunk megválasztottak döntéseket hoznak ami kihat az életünkre, akár jó az nekünk, akár nem. A templom,az egyház is ebben a világban él és a papok is. Ők is átélik és megtapasztalják a POLITIKÁT. Az egyháznak és a jó papnak kötelessége törődni a hivek lelki és testi állapotával. Ne játszuk meg magunkat, igenis beszélhetnek a papok politikáról, ami az embereket érinti. Hisz nem egy elvont térben vagyunk, hogy van a templom, ahol odaadjuk egy kicsit a lelkünket, aztán meg minta MISE történt volna kimegyünk a templom elé, ahol már lehet politizálni. Én úgy gondolom, hogy a mai életünkben adódó kérdésekre is megfelelő választ kell adnunk a hitünk szerint. Én ezért nem tudom levetni a hitemet a civil viágban és a civil életemet bent a templomban. Aztán, ha a pap nem úgy beszél ahogy én gondolom, hát végigrágom magam a témán és meghozom saját döntésemet. De sohasem hallottam egy paptól sem, hogy azt mondta volna :hiveim szavazzatok XYZ-re, hanem azt, hogy a hívő ember köteles mérlegelni és a hitével és lelkiismeretével összeférő döntést hozni. Ebben nincs kivetnivaló.”
 • 49. Dícsértessék... 2008. szeptember 04. 22:15
  „Nagyon igaza van a Püspök Úrnak, az oktatás a legjobb befektetés. Sajnos politikusaink nem akarják tudomásul venni és ez óriási hiba. Az államnak művelt és becsületes, tisztességes emberekre van szüksége, akik dolgoznak, teremtenek, pénzt keresnek és adóznak.
  Hiába akarja Gyurcsány szélesíteni az adózók körét, ha közben munkahelyek szüntetnek meg.
  Igenis mondják el és hangoztassák véleményüket az egyházak képviselői is. Politikusaink csak tanulhatnak tőlük.”
 • 48. humoros 2008. szeptember 04. 22:03
  „középkáéház
  Nekem 100-szor inkább Orbán vezesse az országot, mint a hazug, böszme, adónkból és ügyeskedésből meggazdagodott, gyűlölködő, mindenkit sértegető, emberekre lövető hórihorgas piszkafa haverod...
  De: imádd,tiszteld, nekem nem fáj...”
 • 47. magda 2008. szeptember 04. 21:54
  „AKUTYAFÁJÁT-nak: Elismerem, abban tévedtem, tényleg nem magasztaltál senkit, de miből gondolod azt, hogy a politizálás csak egyesek privilégiuma és nem mindenkié? Ajánlom Neked olvasd el figyelmesen a 28-as MZ hozzászólását, mi a véleményed róla? /Magdolna/”
 • 46. akutyafáját 2008. szeptember 04. 21:35
  „magda !
  ....Én semmilyen politikust nem magasztaltam ! Olvasd végig a kommentjeimet !Úgy látszik te gyakorlott vagy a brossúraszövegek értelmezésében.Sőt,nagyon bosszant téged,ha v.ki nem azt fújja,amit szeretnél olvasni.
  Ne vonj párhuzamot az egyház,és a politikusok közé.Erről nem írom le többször a véleményem.
  Az egyház a hit erősítésére,hitéletre szolgál.A politizálás a politikusoknak való,nem a papok kötelessége.Mégegyszer,én és sokan imádkozni megyünk a templomba.Ha politikát akarok hallgatni bekapcsolom a TV-t. ....”
 • 45. maci52 2008. szeptember 04. 21:23
  „Voltam Karácsonyi misén,megfagyott a levegő,amikor azt mondta,sötétségben élünk,sötétek a politikusaink,tökéletesen igazat prédikált.Örülhet Szeged hogy ilyen nagyszerű ember vezeti az Egyházat.”
 • 44. akutyafáját 2008. szeptember 04. 21:03
  „....Mondok neked zweisten egy érdekességet. Én középutas vagyok,és inkább balra húzok,de hívő voltam,és vagyok.Templomba járok,az embereket nem a származásuk szerint ítélem.Soha nem voltam párttag,nem is leszek.”
 • 43. magda 2008. szeptember 04. 21:00
  „AKUTYAFÁJÁTNAK:Ha ez a brossúraszöveg igaz,amit itt leírtál,akkor némely /általad magasztalt/ politikusnak pláne nem volna szabad politizálni, hiszen tőlük is emberi közösség/ek/ sorsa függ, jóval közvetlenebb hatást gyakorolva az egyház/ak/nál. /Magdolna/.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértő Röszkén, baleset Hódmezővásárhelyen

Röszke, Hódmezővásárhely - Egy makedón állampolgárságú határsértőt fogtak a Szegedi Határrendészeti… Tovább olvasom