Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -1°C | 1°C Még több cikk.

Kistelepülések nagy ünnepnapjai

Szeged - A Szeged környéki települések egymást licitálták túl a nyáron: a falunapi össznépi vigasságok gyakran három napig is eltartottak, a programot a sztárvendégek 30-40 perces műsora mellett szüreti fesztivál, kakaspörköltfőző verseny, ágyaspálinka vagy éppen répafesztivál színesítette.
Ingyenes légvár, sörsátor, színpad és hangosítás, hangulat zenekar, ajándék ebédjegyek – többek között ezek is elmaradhatatlan kellékei egy-egy falunapnak. A Szeged környéki települések többnapos fesztiváljainak összköltségvetését nemigen lehetett kihozni egymillió forint alatt – a sztárvendégek 30-40 perces műsorának díját, a kísérőrendezvények kiadását és a reprezentációs költségeket is beleszámítva.

Balástya őszi falunapja

Balástya kicsit kilóg a többi Szeged környéki település sorából, mert nem nyáron, hanem az elmúlt hét végén rendezte meg zöldség- és virágfesztivállal egybekötött falunapját. – Az önkormányzat 1 millió 450 ezer forintot fizetett ki a rendezvényre. További 800-900 ezer forintot helyi magánszemélyek és vállalkozók ajánlottak fel ajándékok, szállás, étkeztetés vagy kiállítási termék formájában – tudtuk meg a település első emberétől, Ujvári Lászlótól.

Akadt olyan település is, ahol ennek háromszorosára rúgtak a költségek: a röszkeiek például közel hárommillió forintért mulattak a falunapokon, augusztus első hétvégéjén. – Elsősorban a közösségépítő szerepe miatt fontos a községbelieknek és a helyi önkormányzatnak a rendezvény, amelyet idáig a település központjában tartottunk, ám idén a sportpályára költöztünk. A környező településekről, sőt a határon túlról, így Horgosról, Magyarkanizsáról és Végvárról is érkeztek a falunapra – mondta el érdeklődésünkre Röszke polgármester asszonya, Borbásné Márki Márta. A kétnapos rendezvény egyik fő attrakciója a káposztafőző-verseny volt, amelyen a 28 nevezett csapat közül a helyi Konyhatündérek bizonyultak a legjobbnak az Alsó Boltos csülkös szármájukkal.

Falunapot manapság már nem rendezhetnek sztárvendég nélkül: a határ menti településen a Bon-Bon együttes koncertje 250 ezer forintba került a szervezőknek.

Szüreti fesztivál tiszteletdíjból

A pusztamérgesi szüreti fesztivál és kakaspörköltfőző verseny összköltsége a bűvös határ, azaz 1 millió forint alatt maradt, ugyanis a település alpolgármestere valamint a képviselő-testület tagjai lemondtak egy havi tiszteletdíjukról, míg Pusztamérges polgármestere, Papp Sándor kéthavi költségtérítését ajánlotta fel a rendezvényre.

A forráskúti falunapok összköltségvetése 1 millió 465 ezer forint volt, ám a szervezőknek három neves fellépőre is futotta: Josh és Jutta 120 ezerért, MC Hawer és a Tekknő 162 ezerért adott fél-fél órás fél playback műsort. A legnevesebb előadó, Kovács Kati 246 ezer forintért negyven percig énekelt a szerződés szerint a színpadon, de a helyiek legnagyobb örömére néhány ráadásszámot is vállalt. –A népi hagyományőrző fesztiváljaink, a télbúcsúztató tuskóhúzás, az aratóünnepség, a lovasnappal egybekötött falunap és a szüreti mulatság igen népszerűek a község lakóinak körében. A falunap nyitó napján például kétezernél is többen ünnepeltek velünk – árulta el Fodor Imre, Forráskút polgármestere.

A háromnapos domaszéki falunapra, sör- és répafesztiválra naponta ezerötszáz-kétezren látogattak el. A 2,6 millió forint költségű rendezvény pénteki, illetve vasárnapi sztárvendégét, Aradszky Lászlót és Charlie-t egy helyi vállalkozó fizette ki. Az örökifjú Komár László szombat esti fellépését ugyanakkor az önkormányzat állta: 312 ezer forintot fizettek a Táncoló fekete lakkcipő énekesének.

Fenyő Miklós sem éppen „olcsójános": a „Csókkirálynak" és tánckarának nettó 630 ezer forintot fizettek ki a deszkiek, igaz a háromnapos faluünnep sztárvendégének több mint háromezren tapsoltak. – A program megszervezéséhez a Mol Rt.-től 500 ezer forintot, a Leader-programban kétmillió forintot, a területfejlesztési minisztériumtól 500 ezer forintot, a helyi vállalkozóktól közel 1 millió forintot kaptunk – mondta Simicz József polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom