Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kisvárosi televíziók a megyében

A nagyobb Csongrád megyei városokban, így Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Csongrádon évek óta meghatározó szerepet játszanak a médiapiacon a helyi tévék. Mára a kisebb városok és települések, így Tiszasziget, Zákányszék, Mórahalom, Kistelek és Domaszék is sugároz saját készítésű műsort a helyi kábeltelevíziós hálózatokon.
A közel hatezer lelket számláló kisvárosban, Mórahalmon hét éve működik helyi televízió. Az önkormányzati tulajdonú Móranet Kht. által üzemeltetett stúdióból a kísérleti adás a képújsággal indult, az első hivatalos adásnap 2001. január 2-án volt. – Kedden és pénteken esténként van adásnapunk, minimum négy órában. Ezer-ezerkétszáz háztartásba jutunk el. A legfontosabb műsorunk a Hírek és a Hírháttér, amelyben 35-50 percben a településekkel kapcsolatos információkat dolgozzuk fel vágóképekkel és több megszólalóval. Vasárnap délutánonként megismételjük a két adást, egyébként 24 órában képújságot sugárzunk – tájékoztatott Duka Félix ügyvezető.

A Móranet egy főállású munkatárs mellett főleg olyan középiskolás és egyetemista fiatalokat foglalkoztat, akik média tagozatra járnak. A szegedi Telin csatornáján kéthetente, Szegedtől karnyújtásnyira címmel félórás közéleti magazint sugároznak. Mórahalmon digitális berendezésekkel dolgoznak, és akár négykamerás felvételeket is tudnak készíteni.

Kisteleken másfél éve működik helyi televízió. Az induláskor sok segítséget kaptak a Móranettől, de már önállóak. Kábelhálózaton a környező háztartások negyven százalékához jutnak el. – Heti két óra a műsoridőnk, keddenként este hat és nyolc óra között jelentkezünk magazinnal. Ezt vasárnaponként kétszer megismételjük – tudtuk meg Kovács Sándor, főszerkesztőtől. A kistelekiek is digitális technikát használnak. A három kamerájuk mellett egy adás-, két vágó- és egy képújsággépük is van.

A domaszéki DomaTV tavaly augusztustól csak képújságot sugároz, de nyártól tervezik a saját adás beindítását – néhány anyaguk már dobozban van. – Szeretnénk minél hamarabb bekapcsolódni a kistérségi műsorszolgáltatásba, de egyelőre még nincs vágónk és komolyabb digitális kameránk sincs. Az önkormányzat biztosított számunkra stúdiót és alapvető technikai berendezéseket is – beszélt a nehézségekről Kispéterné Kotogán Erzsébet, az üzemeltető, az Élhetőbb Domaszékért Egyesület vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatót keres a múzeum

Tömegeket vonzó kiállításokat rendezett a Móra Ferenc Múzeum, a megyét érintő pénzelvonás miatt… Tovább olvasom