Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kiszínezik a gyerekek jövőjét

Kiszínezik a gyerekek jövőjétEngelhard Karina sárga madarával. Rajzolásban próbálgatja szárnyait a speciális nevelésű osztályba járó makói lány. Fotó: Kuklis István
Nem hagyja elkallódni tehetséggondozó programjában a speciális nevelésű vagy nem megfelelő szociális háttérrel rendelkező gyerekeket a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Sokan vesznek el azért, mert a különbözőségüket nem tudja a környezetük jól kezelni - véli Bacsa Judit főigazgató.
– A szentesi Rigó Alajos diákotthonban éltem ötéves koromtól. Néhány hónapot a makói gyerekotthonban töltöttem, nemrég kerültem nevelőszülőkhöz Nagytőkére. Ott most jól érzem magam – mondta a 13 éves Varga Szilárd, a szentesi Deák Ferenc Általános Iskola tanulója.
Program a tehetségekért

Sorsszínező névvel indított útjára tehetséggondozó programot a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. – Főleg olyan gyerekeket támogatunk, akik útja a siker felé nincs kikövezve. Ők gyakran nem is kimagasló teljesítményükkel, hanem tanulási és beilleszkedési problémákkal hívják fel magukra a figyelmünket. Ezután derül ki, hogy tehetségükkel kiemelkednek valamilyen területen – magyarázta Bacsa Judit. A szakszolgálat főigazgatója elmondta, programjukban hat művészeti tehetséggondozó csoport működik Csongrád megyében, és pályázatokból tartják fenn magukat. A csoportok tegnap egy közös előadást tartottak a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A hetedik osztályba készülő fiú úgy fogalmazott: „nincsenek jó viselkedésű gyerekek az osztályában". Varga Szilárdot egyik tanára javaslatára választotta be a tavalyi tanévben elindult tehetségprogramjába a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Céljuk a valamilyen okból hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekek felkarolása és segítése.
– Tudta a tanárom, hogy érdekel a nemezelés. Itt kicsit jobban megtanultam a technikáját, és el is készítettem egy ajtót és egy fát ábrázoló képet. Korábban a szentesi gyerekkönyvtárban is kiállították. Büszke vagyok a művemre, szeretnék tovább foglalkozni a nemezeléssel – mondta Szilárd.
 
A gyerekotthonból nevelőszülőkhöz került Varga Szilárd szabta, varrta, festette a nemezt. Fotó: Kuklis István
A gyerekotthonból nevelőszülőkhöz került Varga Szilárd szabta, varrta, festette a nemezt. Fotó: Kuklis István

A makói Engelhardt Karina speciális nevelésű osztályba jár, ám tanárai szerint szép képi világgal rendelkezik. A lány a batikolásban és a rajzolásban próbálgatja szárnyait, több képet is készített már az elmúlt hónapokban. Az egyik képre zebrákat is rajzolt, amiket életében először a budapesti állatkertben látott. A tehetséggondozó programban részt vevő gyerekek kétharmada valamilyen speciális nevelést igényel, de a többiek semmilyen beilleszkedési vagy tanulási nehézséggel nem küzdenek. Ők sokrétű tehetségük révén kerültek bele a lelkes társaságba az integráció jegyében. A gyerekek minden héten egyszer találkoztak egymással az elmúlt tanévben, hogy felkészüljenek a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában tegnap előadott közös táncos, akrobataelemekkel tűzdelt előadásra, amelynek díszletét, hátterét és képi világát is ők készítették és jelenítették meg.
 
 Szereti a rímeket Patyi Izabella. A 13 éves lány már sok saját verset írt. Fotó: Kuklis István
Szereti a rímeket Patyi Izabella. A 13 éves lány már sok saját verset írt. Fotó: Kuklis István


A szegedi Weöres Sándor Általános Iskolába járó Patyi Izabella bizonyítványa színötös volt az év végén. – Szeretek verset írni. A Boldogság címűt az előadás közben kivetítik a háttérben. Szeretek festeni is, a darabhoz kellékként egy selyemre festettem virágokat – mondta az előadás előtt Izabella, aki pszichológus, jogász vagy televíziós hírolvasó szeretne lenni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roland egy cigány faluból, Zoltán a mélyszegénységből tört ki

Roland egy cigány faluból, Zoltán a mélyszegénységből tört ki
Az alsószentmártoni roma Petrovic Roland egy szinte színtiszta cigány faluban határozta el, hogy rendőr szeretne lenni. Tovább olvasom