Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kiszökik a hang a lőtérről

A felsővárosiak a lőtér zajára panaszkodnak: a fegyverek ropogása sokszor elviselhetetlen, zavarja a pihenőket. Másfél éve nem reagál az önkormányzat lakossági bejelentésre. A lőtér vezetője szerint a golyófogó kulisszák a bűnösek.

Andrássy Árpád szerint a golyó fogó kulisszák a bűnösek Fotó: Frank Yvette
A felsővárosi lakótelepen élő Pataki Tibor másfél évvel ezelőtt segítséget, tanácsot kért az önkormányzat jegyzőjétől Mózes Ervintől: a közeli lőtér működése egyre több bosszúságot, kényelmetlenséget okoz a környéken lakóknak. Választ azóta sem kapott, pedig már lakossági fórumon is elpanaszolták, hogy „hétköznaponként délután és hétvégeken a legkülönbözőbb időpontokban szinte háborús hangulatot idéz" a lőtérről kihallatszódó zaj.

– Nincs nekünk semmi bajunk a lőtérre járó rendőrökkel, postásokkal, őrzővédős emberekkel, hiszen nekik is gyakorolni kell, csak szeretnénk mi is pihenni – mondja Sebestyén Istvánné az objektum mögötti garázssoron összegyűlt lakók gyűrűjében. A katonaviselt Terhes Mihály szerint évek óta nemcsak kis kaliberű fegyverekkel lőnek célba, hanem kilenc milliméteresekkel is. Ezek dübörögnek fülsiketítően.
Pataki Tibor, Sebestyén Istvánné és Sári Zsolt sem tud pihenni a lőtér zaja miatt Fotó: Frank Yvette


– Egyszerűen nem lehet pihenni, ha gyakorlatoznak a lőtéren. A nyolcvanas években ilyet nem tapasztaltunk. Még a Retek és a Szamos utcában is hallani az őrült zajt – jelenti ki Sári Zsolt.
Az egykori MHSZ-lőtér 1998-ban került az önkormányzat tulajdonába és jelenleg a városi sportigazgatóság üzemelteti. A létesítményvezető, Andrássy Árpád megjegyzi, hogy a rendszerváltással a fegyverek hangja nem változott. Azt mondja: régen sokkal kevesebbet lőttek nagy kaliberű fegyverekkel a lőtéren, mint az utóbbi években. Naponta körülbelül egy tucat ember gyakorol kilenc milliméteres marokfegyverrel, de igény lenne a nagy golyós puskával és a fekete lőporos fegyverrel is a célba lövésre. Ezek hangja azonban még félelmetesebb.

– Igazuk van a lakóknak! Én is meggyőződtem róla, hogy a golyófogó
Lőterek Szegeden

Szegeden a felsővárosi lőtéren kívül még két helyen gyakorlatoznak a hivatásosok. A reptérnél és a rendőrség alagsorában kialakított lőállásokat azonban csak a rendőrök és a kommandósok használhatják, ide mások nem léphetnek be. Az algyői út mellett pedig a koronglövők hódolhatnak kedvenc sportjuknak.  
kulisszákról a tízemeletes házakra verődik a hang, onnan pedig levágódik és úgy tűnik, mintha atombomba robbanna – mondja el tapasztalatát a létesítményvezető, miközben megmutatja a bűnösöket. A három hatalmas, kilyuggatott, fa borítású téglafalat, amelyről visszaverődik a hang és robbanásként csapódik a házak közé.

A létesítményvezető hét évvel ezelőtt már jelezte a sportigazgatóságnak, hogy be kell fedni a lőtér egy 40x21 méteres részét, mert egyre nő a zajártalom és ezt meg kell szüntetni. Mezei Richárd sportigazgató szerint legalább 30 millió forint kellene a teljes hangszigeteléshez, de ennyi nem áll rendelkezésre. Mivel az újszegedi sportcsarnokban és a jégcsarnokban évente többen megfordulnak, mint a lőtéren, ezek élveznek előnyt – jelenti ki a sportigazgató.

A lőtér pedig 2013-ig csak abban az esetben számolható fel vagy adható el, ha helyette újat létesítenek. Erre viszont nincs esély, mert az több száz millió forintba kerülne. A lakók egy dologban bízhatnak, ha az önkormányzatot, mint tulajdonost, a zajártalom okozása miatt a jegyző – a zajvédelmi rendelet szerint – utasítja annak megszüntetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid szócsata a betegcsereperben

Szokatlan közjátékkal folytatódott tegnap Szegeden a betegcsereper: többek között az ügyvédek… Tovább olvasom