Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Kit érdekel az uniós választás?

Szeged - A Fidesz és az MSZP szegedi szervezete szerint nagy az érdeklődés az EP-választás iránt, a kopogtatócédulák legalábbis szépen gyűlnek. Az utca embere mást mond, és megint mást mond az elemző: minden eddiginél alacsonyabb részvétel várható, mégpedig a gazdasági válság miatt.
Egymásnak adják a kilincset a pártirodán a választók, viszik az ajánlószelvényt – ezt mondták a szegedi MSZP-ben. A Fideszben meg ezt: sok olyan helyről is megkapták a kopogtatócédulát, ahonnan korábban nem, a választók ugyanis Szegeden is figyelmeztetni akarják a szocialistákat: csalódtak bennük. A két legnagyobb párt úgy érzi: nagy az érdeklődés a június 7-i európai parlamenti választás iránt. Mi az utcákat járva mást tapasztaltunk.

– Megvan nekem a magam baja – reagált ajakbiggyesztve egy nő a jégpálya mellett, barátnője bólogatott. Nem tudták megmondani a választás időpontját, a borítékot, amiben az ajánlószelvényt és az értesítőt kapták, egyelőre ki sem nyitották.

– Biztosan elmegyek szavazni, érdekel az Európai Parlament, az Unió. Annál is inkább, mert számomra nagyon aktuális téma, jövő héten szakvizsgázom belőle – közölte Nagy Csaba. Szerinte sokakat azért hagy hidegen az EU, mert nem ismerik a működését. Az ajánlószelvény még neki is megvan, nincs ideje leadni.

Az Eurobarométer felmérését a Libération című francia napilap közölte, e szerint az európaiak alig 44 százaléka érdeklődik az EP-választások iránt, és csak 16 százalékuk tudja, hogy azokra júniusban kerül sor. Magyarországon 27 százalékos részvételt jósolnak. Ez kevesebb mint legutóbb: 2004-ben a választásra jogosult magyarok 38,5 százaléka szavazott.

22 párt

Eddig összesen 22 pártot vettek nyilvántartásba. A nyilvántartásba vétel jelentőségét az adja, hogy csak azok a pártok gyűjthetnek ajánlószelvényeket, amelyek az OVB-nél regisztráltatták magukat. Az ajánlószelvényeket és az értesítőket a több mint nyolcmillió választópolgárnak április 6-10. között kellett megkapnia. A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Tóth-Czifra András, a Vision Consulting elemzője lapunknak elmondta: ha sok ajánlószelvényt is gyűjtenek a pártok, ez nem jelenti, hogy magas lesz a részvétel. Annak ellenére, hogy az Európai Parlament döntéshozatali jogköre nő, paradox módon minden eddiginél alacsonyabb részvétel várható egész Európában – mégpedig a gazdasági válság miatt. Az Unió állampolgárai ugyanis azt tapasztalták, hogy az EU mint egység nem tudott választ adni a pénzügyi problémákra, azt minden országnak önállóan kell megoldania.

Egy mostani verség a szocialisták körében „erjedést" indíthat el, a pártban felerősödhetnek a különböző érdekcsoportok közötti ellentétek. Ezek szétszakítani ugyan nem fogják a szervezetet, de megnehezíthetik a felkészülést a 2010-es választásokra – vélekedik az elemző, aki szerint az alacsony részvételi arány a kis pártoknak kedvez, főleg a fegyelmezett szavazótáborral rendelkezőknek, ilyen például a Jobbik. Hozzátette: egy 3-4 százalék körüli szereplés az MDF és az SZDSZ számára kudarc, a Jobbik és a Lehet Más a Politika számára azonban siker.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Mizujs 2009. április 16. 16:27
  „Én nem megyek szavazni. Miért is? Mert nincs kire!
  Mszp: lejárt lemez, torkig vagyok velük.
  Mdf: nullák Egymást is szétmarják.
  Szdsz: Na, belőlük elég volt. A liberalizmusukkal ezer dolgot tönkretettek.
  Fidesz: Sajnos nem tudok nekik hinni. Na, meg a 4 évük sem volt leányálom. Nem kell több Ezüsthajó, Országjáró öntömjénező lap.
  Kdnp: nem is indul önállóan, mert akkor a parlament küszöbét se érné el.
  Jobbik: túlságosan jobbra van az én ( és a köz-) ízlésemtől, nem beszélve arról, hogy egy erőszakosan feltörekvő párt, ahol a tagoknak, vezetésnek gyakorlati tapasztalatai igen csekélyek.Nem beszélve arról, ahol Morvai Krisztina valaki, ott én nem szeretnék létezni!!!

  Maradt még valami? Szerintem semmi. Ezekből nem tudok választani.”
 • 31. Popipárna 2009. április 16. 08:15
  „Ez a nem tetszik ne olvasd el duma már annyira szar, gondold már végig: elolvassa , felbassza magát és visszaír.
  De csak mikor elolvasta látja, hogy milyen oltári baromságról szól.
  Szólt ez Logarnak és flexnek. Kettejüknél olvastam már ezt az értelmes mondatot.

  Egyébként ész érvekkel kellene szavazókat gyűjteni , nem azt kihasználni, hogy 80 az IQ-ja.

  30. hozzászólás hazaipalya 2009.04.16. 05:59 mond miért!? Miért szavaznék a Jobbikra? Jah mert fegyelmezett a szavazótábora? :D :D Nevetséges
  Ugyanakkor nem tudok olyat akire szavazhatnék, vagy válasszam a kisebb rosszat? Később ő lesz a nagyobb.
  Egyértelmű, mi lesz a nyerő, de azt mondjátok meg miért. Jah mert kivan a fasz a szocikkal? DE EMBER, hol vannak akik megszavazták őket? Most kussolnak?”
 • 30. hazaipalya 2009. április 16. 05:59
  „comet nem bolykott kell ,hanem inkabb tessék a Jobbikra szavazni!”
 • 29. hazaipalya 2009. április 16. 05:57
  „A Medián legfrissebb, áprilisi közvélemény-kutatása szerint soha nem látott fölényre tett szert a biztos szavazók körében a Fidesz, mely párt egy most vasárnapi választáson 70 százalékos eredményt érne el - ismertette a hvg.hu szerdán.”
 • 28. joy 2009. április 15. 23:36
  „Lesz.rom.
  Most se megyek el választani.”
 • 27. Logaritmus 2009. április 15. 21:47
  „25. Eagleeye: "mindenki fikázza őket, ja persze a nép a hülye nem igaz"

  Hmm...erre most mondjam azt, hogy az emberek nagy része szar bort iszik, udvariatlanul viselkedik és átlagosan 1 tubus fogkrémet használ el évente. Nekik lenne mégis igazuk, mert ők vannak sokan?!”
 • 26. Logaritmus 2009. április 15. 21:45
  „25. Eagleeye: könnyű népszerűnek lenni, ha az az egyetlen mondandód hogy minden szociális juttatást emeljenek fel, az adókat meg vigyék le. Ez Monnyonleország együgyű és segílyekre éhes híveinek bejön, de remélem nem várod el tőlem, hogy ezt a demagóg hülyeséget szeressem vagy elfogadjam. :) Nem kell fikázni senkit feleslegesen, de ha megérdemli miért ne? Orbán és a fidesz tudtommal nem tabu, nem isten, nem vallás. Megnézted azt a weblapot? Tényleg gagyik a videók. Ettől még nagyon is kedvelt lehet bizonyos körökben, pl. ahol kezet illik csókolni Orbánnak. :D

  22. Eagleeye: Én nem fikáztam, nem szokásom, csak idéztem. Ha nem tetszik, ne olvasd el. Ha elolvastad, akkor meg tudhatnád hogy nem én írtam. Jó acsarkodást!”
 • 25. Eagleeye 2009. április 15. 20:45
  „Most olvasom logi, hogy má 70:18 a fityisznek, és Viktor a legnépszerűbb!
  Akkor most hogy van ez?
  Itt majdnem mindenki fikázza őket, ja persze a nép a hülye nem igaz?
  Esetleg féltitek a szaros egzisztenciáitokat?
  Ha olyan nagy ászok vagytok, akkor mindig sikeres üzletemberek lesztek mint a kóka!
  A bennfentes infók kora lejárt!”
 • 24. comet 2009. április 15. 20:45
  „megérdemelné mindkét szélhámos párt, hogy a lakosság bojkottálja az EP listára szavazást ha már miniszterelnököt nem választhat.”
 • 23. achilleus 2009. április 15. 20:27
  „Azért az MSZP honlapján az ugrálós Gyurcsány sem volt semmi, a klikkelj a fejemre szöveggel. Le is vették egy héten belül, ezt a pontosabb célzást kérő pornóoldalakra hajazó effektet.”
 • 22. Eagleeye 2009. április 15. 20:00
  „Kedves logi!
  Szóval nagy terjedelmű bár alacsony színvonalú beírásodhoz is segítség kell?
  Az egy alapvető hiba, hogy fikázod az ellenfél honlapját, reklámot csinálva neki ezzel.
  Csak nem a belvederben gubbasztotok?
  Esetleg a szabadkai úton?”
 • 21. Logaritmus 2009. április 15. 19:53
  „http://kepviselofunky.blog.hu/2009/04/15/a_titkos_tarr_bela_orban_viktor_tengely

  "Híjnye, hogy csókoljon minket szájon David Axelrod és Karl Rove szerelemgyermeke! Hát nem akkor indítja el a Fidesz az EP-választásra készített kampányoldalát, amikor az egész ország éppen a másik táborra figyel? Hát de. Pedig olyan csudálatos furcsaságot hoztak létre, ami nem csak a politika- hanem talán a világtörténelemben is egyedülálló: egy weboldalt kifejezetten analfabétáknak.
  Sajnos a Guinness rekordok könyve nem ismeri még a kategóriát, de ha egyszer kiosztják a díjat a legtöbb mozgóképet tartalmazó honlapnak, ez a különös szerzet minden bizonnyal az esélyesek közt lesz. Nekünk már Schmitt Pál köszöntőjét is csak fészkelődve sikerült végigülni, és ha nem gondolkodunk el azon, hogy milyen érdekes az MSZP ellen egy ilyen klasszikusan kommunista karrierkáderrel versenyezni, egészen biztosan nem bírjuk fél percnél tovább.
  A Schmittes szösszenet azonban semmi ahhoz képest, ami ezután következik. Most szólunk, hogy akinek nincs szabad három órája, az neki se kezdjen a böngészésnek. A Sátántangó ehhez képest videóklip. A Fidesz EP-listájának minden szereplőjéről nagyjából ötperces videóriport van az oldalon, ami már magában is rémisztő, annak fényében pedig, hogy mindegyik ugyanazzal a poénnal kezdődik (szellemesnek szánt interakció a kamera két oldala közt), gyakorlatilag elviselhetetlen. Az viszont pompás, hogy Járóka Lívia milyen divatos és vagány stylingot kapott.
  Az agyzsibbasztás nem csak a képviselők bemutatására terjed ki. A párt programja a "Magyarország többre képes" konferenciasorozaton felvett előadások videóanyaga, és hát mit mondjunk, ezeket nem véletlenül nem közvetítette főműsoridőben az RTL Klub. Sehol semmi lazaság, a weboldal létezésén kívül a modern időket a "Segítse a választást" menüpont hivatott képviselni. Izgalmas lépés a politika 2.0 felé, de sajnos, ha jól emlékszünk, Obama elképzelései túlmutattak néhány, a helyi alapszervezetek elérhetőségeire mutató link elhelyezésénél.
  Kíváncsian várjuk az MSZP kampányhonlapját, és nagyon bízunk benne, hogy a szocialisták a szavazatszerzést valamilyen más művészeti ág segítségével képzelik el. A szobrászat lenne a király, vagy esetleg a táncszínház."”
 • 20. antikos 2009. április 15. 19:24
  „Érdekes amit írsz flexi! De! tudok a környezetemben olyan utcát, ahol az egyik agilis lakó szinte mindenkinek a kopogtó céduláját elkérte kitöltve! Szerintetek kinek adták oda? Az "ej mi a kő" sugárúti pártnak... Szóval azért ez érdekes.
  A Morvai anyánk meg ha ki kerül meglásd ott is fogja a száját jártatni (hazánk érdekében???).

  Az mszp szerintem most is hazudik, én úgy hallottam nem nagyon gyűlik...

  A lényeg nem a kopogtató cédulákon van (ezt mivel azonosítható aki leadja), hanem a szavazó fülkében!!! Ott lesz majd a meglepetés...”
 • 19. Eagleeye 2009. április 15. 19:20
  „Nívós cikk, gratula a szerzőnek!
  Nem tudom hogy sírjak,vagy röhögjek.
  Lelki szemeim előtt látom ahogy a belveder palota előtt rendőr irányítja a forgalmat, a betódulni szándékozó választóik miatt.
  Mire a választás napja eljön a csóró nyugdíjas törzsszavazók is lassan fölfogják, hogy lenyúlják tőlük a 13. havi nyugdíjat.
  Szép negatív rekord néz ki a szociknak.”
 • 18. flexsnake 2009. április 15. 19:05
  „5. mondjuk én :D Ha rám szavazol akkor elmondom európában hogy nem vagyunk rasszisták :D
  Egyébként morvait azért nem hülyeség odatolni mert akkor kevesebbet lesz itthon :D Külföldön meg a magyarok hirtelen kint felejtik magukat :D Bájbáj szása :D
  Ön 1millióért lenne ep képviselő? :D Mindenki lenne csak egy virágkertész is több IQval rendelkezik. Így nem tudná hozni a magyarországi normákat ami meg 100latt van :D Van nálunk nagyobb ország ami még siralmasabb de ők ott is jobban szerepelnek. Pont azt kapjuk amit érdemlünk. Ugye rosszalkodás volt és beírtak az ellenőrzőbe.
  Messze még a záróvizsga :D”
 • 17. flexsnake 2009. április 15. 18:59
  „,,főleg a fegyelmezett szavazótáborral rendelkezőknek, ilyen például a Jobbik."
  Visitva röhögök :D Ki ez az ellemző? Napellenző? :D A fegyelmezett szavazótábora éppen tegnap keveredett garázdaságba. A fegyelmezett szavazótábora valószínűleg vizsgálati fogságban lesz a szavazás alatt mert mindig csinálnak valamit. Így azért elég nehéz lesz szerepelni, nemde?”
 • 16. flexsnake 2009. április 15. 18:59
  „,,főleg a fegyelmezett szavazótáborral rendelkezőknek, ilyen például a Jobbik."
  Visitva röhögök :D Ki ez az ellemző? Napellenző? :D A fegyelmezett szavazótábora éppen tegnap keveredett garázdaságba. A fegyelmezett szavazótábora valószínűleg vizsgálati fogságban lesz a szavazás alatt mert mindig csinálnak valamit. Így azért elég nehéz lesz szerepelni, nemde?”
 • 15. homer 2009. április 15. 18:59
  „"Annak ellenére, hogy az Európai Parlament döntéshozatali jogköre nő, paradox módon minden eddiginél alacsonyabb részvétel várható egész Európában "..
  Na ez a lényeg és ez a cél, a nemzeti parlamentek hatáskorének és a tagországok szuverenitásának fokozatos korlátozása a választók szeme előtt pedig csak a belföldi porhintés zajlik..”
 • 14. jozicsenko 2009. április 15. 18:25
  „menni kell, szavazni kell

  mert a jobbik és az szdsz ellen csak ez hat

  (én inkább az szdsz megsemmisitő bukásánáak örülnék)

  jap: az lenne jo, ha ezen a napon lenne a népszavazás is, dehát az elvtársakat zavarná, ha csak 5 millió Ft-ban kerülne, nem 5 MRD-ba (mert hogy az apparát már megvan, csak a papírok ára lenne, nem a teljes haccaccáréé)”
 • 13. cyt 2009. április 15. 18:19
  „Vajon hány emberrel beszélt G.Zs., hogy ilyen magvas következtetésre jutott. No és hol. Mert én speci arról hallottam, hogy lépcsőházakban is gyüjtötték már a szelvényeket, és minden ment a megszokott mederben. Vagy fizetett hírdetésnek tekintsük a cikket?
  Logaritmus: engem azért meglep, amit írsz. Nem vagy te már most is nagyon pesszimista az MSZP sorsa miatt?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és torlódás Szőreg határában

Szeged - A Makó irányába haladó kamion megállt, hogy átengedje a gyalogosokat, a mögötte haladó autó… Tovább olvasom