Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kit szeret legjobban a szúnyog?

Az esős idő miatt ismét elszaporodnak a szúnyogok. Az ilyen inváziótól mindenki szenved, de bizonyos embereket jobban kedvelnek a vérszívók.
A kilélegzett szén-dioxid, a koleszterin, a nullás vércsoport és az izzadság vonzza a szúnyogokat. Védekezni természetes anyagokkal és kemikáliákkal is lehet, megelőzésként homeopátiás szereket ajánl a gyógyszerész.

– A vizek lehűltek, ami nem kedvez a lárváknak. Ám gyorsan felmelegszenek, így hamarosan újabb szúnyogirtásra lesz szükség – mondta el Kiss Antal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. külső szakértője, a szúnyogirtás szakmai irányítója. A szúnyogok elszaporodásától mindenki szenved, megfigyelhető azonban, hogy egyeseket jobban kedvelnek a vérszívók.

– A szúnyogokat vértáplálékuk megtalálásában fizikai és kémiai ingerek segítik: szag, hőmérséklet, nedvesség, szén-dioxid, szín, mozgás. Szaglás szempontjából a vér, izzadság, vizelet bomlástermékeinek van döntő jelentősége. Legjobban a szén-dioxid vonzza a vérszívókat, de a magas koleszterinszint is rizikófaktor – magyarázta meg a jelenséget dr. Szepesszentgyörgyi Ádám szúnyogszakértő. – A „0" vércsoportú embereket jobban kedvelik, és a verejtékben található tejsav miatt a sportoló, izzadó embereket is hamarabb megtalálják – tette hozzá a szakértő, aki maga is 0 Rh pozitív. Az sem mindegy, milyen színű ruhát veszünk fel a vízparti sétára, a vöröset és a feketét ugyanis előnyben részesítik a szúnyogok.

A vér bomlástermékeire mennek a szúnyogok Fotó: Schmidt Andrea
A vér bomlástermékeire mennek a szúnyogok Fotó: Schmidt Andrea

A kismamákat szintén jobban kedvelik a vér összetételének megváltozása miatt, a gyerekek pedig fejletlenebb immunrendszerük miatt járnak rosszul. – Az immunrendszer felismeri a szúnyognyállal szervezetünkbe került idegen fehérjét, és igyekszik minél előbb eltávolítani azt. A gyerekek immunrendszere viszont még nem elég felkészült, így lassabban múlnak el a csípések – mondta el a szúnyogszakértő, aki a szúnyogok elleni védekezésből doktorált. Az orvosok szerint azonban a legritkább esetben jelent allergiát a duzzanat, egyszerűen túl nagy helyi reakcióval válaszol a szervezet.

Megfelelő védekezéssel elkerülhetjük azonban a kellemetlenségeket. Szúnyogriasztó fáklyát és párologtatható lapocskákkal, folyadékkal vagy ultrahanggal működő elektromos szúnyogirtót illatszerboltokban, nagyáruházakban árulnak, de a gyógyszertárak is számtalan szert kínálnak a csípés elkerülésére és a kínzó viszketésre – spray, kenőcs és stift formájában.

– Tartunk szintetikus és természetes alapanyagú készítményeket is szúnyogcsípés ellen, ezek olyan illatanyagot tartalmaznak, amelyet a szúnyogok elkerülnek, és négy-nyolc órán át biztosítanak védelmet – magyarázta Mód Lászlóné, az egyik szegedi patika tulajdonosa: kalcium pezsgőtablettát, enyhe antihisztamin tartalmú gyógyszert is vásárolhatnak náluk recept nélkül, melyek a szervezet túlérzékenységi reakcióját csökkentik. Az eukaliptusz, a citrusfélék illóolajai távol tartják a vérszívókat, a természetes alapanyagú viszketéscsillapítókban pedig hűsítő, helyi érzéstelenítő hatású kámfort, mentát használnak.

Aki picivel megy nyaralni, annak ajánlatos külön gyerekeknek vagy csecsemőknek készült sprayt vásárolni. Megelőzésként pedig a régóta jól ismert Poly B tabletta mellett – a B-vitamin szagát sem szeretik a szúnyogok – homeopátiás szereket szokott javasolni a szakértő, különösen gyerekeknek és kismamáknak. Ezek ugyanis kíméletesebbek a szervezettel: az öngyógyítás képességét aktiválják megfelelő hígításban, mellékhatások nélkül.

Spóra és mesterséges virágpor

Biológiai és kémiai védekezést egyaránt alkalmaz a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., tudtuk meg Kiss Antaltól. Előbbi baktériumspórával öli meg a lárvákat egy bizonyos fejlődési stádiumban, utóbbi a szúnyogokat pusztítja el a dalmát krizantém virágporának mesterséges utánzatával. Idén eddig háromszor irtottak Szeged teljes területén, de a kiemelt rendezvények helyszínén többször ismétlik az irtást. Az éves átlag 6-7 teljes szúnyogirtás, a szakmai irányító idén is ennyire számít. Július 29-én tartanak csípéssszámlálást a város 18 pontján, az eredmények ismeretében dől el, ideje-e felküldeni a repülőket.

Csatornákból támad a púposszúnyog

Szegeden tíz szúnyogfajta él, amelyek emberi vérrel táplálkoznak, mondta el Szepesszentgyörgyi Ádám. A szúnyogszezon az árvízi szúnyogfajok megjelenésével kezdődik, s a nyár közeledtével feltűnnek a dalos szúnyogok, s kismértékben megjelennek a maláriaszúnyogok is. Egy olvasónk a muslicára emlékeztető púposszúnyogra panaszkodott: e faj 2006-ban a nagy árvíz idején jelent meg nagy mennyiségben Szegeden, csípése nagy, gennyes hólyagokat okoz. Kiss Antal, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. külső szakértője arra figyelmeztetett: Szeged csatornahálózatában elszaporodtak a vérszívók.

Olvasóink írták

 • 2. Szepesszentgyörgyi Ádám 2008. július 29. 11:31
  „Kedves Ákos!
  Igen jól látta, a fotó valóban az Aradi vtk. terén készült, de kb. 4-5 évvel ezelőtt. (A képet valahonnan az archívumból szedhették elő.) Akkor még én is végeztem szúnyogártalom felmérést, de én igazából a szúnyogártalom megelőzését tanulmányoztam, nem a (kifejlődés utáni) megszüntetését.
  (Egyébként én is az Aradi térre járok a gyermekeimmel mozizni, látásból ismerhetjük egymást?)
  A biológiai védekezéshez sok ismeret szükséges, sok helyen (Szegeden is) helytelenül alkalmazzák (rosszkor, rossz helyen, rossz módszerrel...stb.) csak a média miatt. Ajánlom figyelmébe a - www.kornyezettudat.hu - oldalt, erről sok ismeret megszerezhető a biológiai módszerről, de következetes és környezettudatos munka nélkül mit se ér az egész.

  A nyitó oldalon éppen a hattyasi állapot van lefényképezve. A kép még a múlt pénteken készült, ezeknek a (szúnyog)lárváknak a nagy része már kirepült a vízből, de a többi ellen is már elkéstek a védekezéssel. Ez min. 150 lárva/liter képet mutat.
  Igaz, itt Szegeden ma este fognak szúnyogszámlálást tartani... tehát nem a megelőző védekezésre készülnek, hanem a repülő alakok lepermetezésére.

  Tiszaújvárosban a múlt héten néztük a tenyészőhelyeket, akkor még 1-2 lárva/liter volt a helyzet. Jelenleg 50-60 lárva van literenként, de még nagyon picik, kb. még 5 nap van az eredményes védekezéshez, de már készülni kell rá. Tehát szinte 1-2 naponta figyelni kéne a tenyészővizeket a biológiai védekezésnél, és számolni kell az időjárási körülményekkel is...
  Szepesszentgyörgyi Ádám”
 • 1. Bakker 2008. július 29. 09:33
  „Ha jól látom, e kép az Aradi vtk. terén készült. Ott nem is volt sok szúnyog esténként, mivel oda járok az unokámmal esténként mozizni.
  Miért ott mérnek, ahol amúgy sincs szúnyog, bezzeg otthon Hattyason... többek között ezért menekülünk el esténként a gyerekkel.
  Halász Ákos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron többször állunk a tus alá

A túl sok fürdés kiszárítja a bőrt. A szakemberek ezért inkább a tusolást ajánlják, de azt is… Tovább olvasom