Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kitart Csongrád megye a Tiszatáj mellett

Szeged - Tovább segíti a megyei önkormányzat az ország legidősebb irodalmi folyóiratának, a Tiszatájnak a megjelentetését. A kecskeméti Forrás sorsa is rendeződött: a lapot kiadó céget átvette a város önkormányzata.
A Tiszatáj 1947 márciusa óta jelenik meg Szegeden, mostanra, megdöntve a Nyugat rekordját, a legrégebbi magyar irodalmi folyóirattá vált. A havilap a szegedi hagyományok ápolására jött létre, a hetvenes-nyolcvanas évektől már a legismertebb magyar írók, költők műveit jelentette meg; határon túli magyar szerzőkét is, ami akkor szokatlan programnak számított. Ma alapítvány adja ki, legfőbb támogatója a megyei önkormányzat, amely helyet is ad a lapnak. Sokáig nem lehetett biztosat tudni arról, mi lesz a szellemi műhely sorsa, ha a megyei vagyon állami kézbe kerül. A megyei önkormányzat és az állam között létrejött megállapodás is kitér a lapra: irodáját a kormányhivatal kapta meg, ezért el kellett költöznie. Ám addigra eldőlt, hogy az alapítvány továbbra is számíthat a megye mecenatúrájára. December 29-én, a legutóbbi ülésen a megyei közgyűlés úgy döntött, 1,2 millió forinttal segíti a szerkesztőséget, a lengyel kultúrának szentelt áprilisi szám összeállítását.
– Tisztázódott a lap sorsa, tényleg költöztünk, de csak a megyeházán belül, a hatodik emeletről a másodikra, ugyanolyan irodába, amilyenben eddig dolgoztunk – mondta Hász Róbert, a lap főszerkesztője.

Más módon, de a kecskeméti Forrás sorsa is rendeződött. Az 1969 óta megjelenő szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat kiadója a Bács-Kiskun megyei önkormányzat intézményeként működött. A megye tavaly ősszel Bács-Kiskun Megyei Művészeti Nonprofit Kft. néven céget alapított, bevitte a Forrás Kiadót, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyt és a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdiót. Ezt a vállalatot december 31-én átvette a megyétől Kecskemét város önkormányzata. Füzi Lászlótól, a Forrás főszerkesztőjétől tudjuk, hogy a lap működése a februári új költségvetés megszületéséig is biztosított az átmeneti gazdálkodás révén, ami pedig a jövőt illeti: a város garanciát vállalt arra, hogy támogatja a nonprofit kft.-t. Kecskemét közgyűlése ellenszavazat nélkül döntött a cég átvételéről, ezzel kormánypárti és ellenzéki hozzászólók szerint is minden a helyére kerül, fontos döntés ez Kecskemét számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyálaréten, Marostőn, Tápén és Dorozsmán is csatornáznak

Belvízelvezetésre idén 1,2 milliárdot költ a város, az első utcákat tavasszal csatornázzák - egyebek között Gyálaréten, Marostőn, Tápén és Dorozsmán. Szennyvízvezeték is épül: Kecskésen. Tovább olvasom