Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kitárul előttük a világ

Okos, józan gondolkodású gyerekek tanulnak a Szeged környéki általános iskolákban. Lehetőségeik azonban jóval kisebbek, mint a városi diákoké. Akik az Arany János tehetséggondozó programjába bekerülnek, ledolgozhatják a hátrányt. A régióban a Radnóti Miklós gimnázium karolja fel őket.
A ruzsai Marancsik Roland és Bock Balázs szívesen járna a szegedi Radnóti gimnázium tehetséggondozó osztályába. Fotó: A szerző felvétele
A kistelepülésekről származó és hátrányos helyzetű gyerekek aránya a felsőoktatásban kisebb, mint a teljes lakosság körében – állapította meg a néprajzkutató nyugalmazott egyetemi tanár, egykori miniszter Andrásfalvi Bertalan öt évvel ezelőtt egy tanulmányában. A gyerekeknek csak 1-2 százaléka kerül főiskolára, egyetemre, holott az adott korosztály harminc százalékát ők teszik ki. Ennek hatására kezdődött el a hátrányos helyzetű tanulók Arany János tehetséggondozó programja, amibe az ország tizenhárom iskolája kapcsolódott be, köztük a szegedi Radnóti gimnázium.

Bizonyított az első évfolyam

– Az első évfolyam az idén végzett 4,63-as remek átlaggal – mondja Szöllősy László, az intézmény programfelelőse. Az osztályból, a továbbtanulni kívánó diákok 95 százalékát felvették felsőfokú intézménybe. Minden tanuló ingyen gépjárművezetői engedélyt, nemzetközi számítógép-kezelői jogosítványt és középfokú C típusú nyelvvizsgát szerzett.

Az elismert programba szeretne bekerülni a ruzsai Weöres Sándor Általános iskola két diákja Marancsik Roland és Bock Balázs is. Nem kitűnő tanulók, de a tehetségük és az eszük megvan hozzá, hogy megállják a helyüket az ország egyik legjobb gimnáziumában, a Radnótiban – jelenti ki Szabóné Birinyi Márta osztályfőnök. Roland – bevallása szerint – naponta fél óránál többet nem tanul, de neki ennyi is elég a négyes-ötöshöz. A matek a kedvence, amiből játszva eléri a jelest. Balázs elsős volt, amikor elvesztette édesapját. A család nehéz éveken van túl.

A kibontakozás lehetősége

– Azért szeretném, ha a fiam bekerülne a programba, mert kollégiumba mehetne, ahol külön foglalkoznak vele és nem kellene naponta hajnal fél ötkor kelnie. Ráadásul olyan környezetben tanulhatna, ahol kibontakozhatna – magyarázza a kis kémiazseni munkanélküli édesanyja, Bock Károlyné.

Az iskolában, ahol a diákok negyven százaléka ingyentankönyvre jogosult és a gyerekeknek – egy-két kivételtől eltekintve – csak az intézményekben van internet-hozzáférése, már hatodik osztályban felhívják a szülők figyelmét a tehetséggondozó programra. A már radnótis diákok élménybeszámolókat tartanak, ahol elmondják: nem kell megijedni a nagyvárostól, ahol rengeteg a lehetőség. Ezenkívül a tanulók speciális felvételi előkészítőkre járhatnak – tudjuk meg Ollmann-né Lovászi Ágnes igazgatótól.

Jó kezekbe kerülnek

A maroslelei és a baksi általános iskola igazgatója, Vinczéné Faragó Anikó, illetve Joó János is úgy gondolja: akiket felvesznek, hatalmas kiugrási lehetőség előtt állnak. A községekben a szülők eleinte bátortalanul, kissé hitetlenkedve fogadták a felhívást. Bakson szinte megijedtek a nagy kihívástól, Maroslelén pedig a nagyvárosi élettől féltették a gyerekeket. Felvetődött az is: mi lesz, ha nem állják meg a helyüket? A gimnázium tanára, Szöllősy László mindenkit megnyugtat: a kiválasztást követően a gyerekek olyan kezekbe kerülnek az iskolában és a kollégiumban, hogy a ráhangolódás után kifogástalanul teljesítenek.

Rengeteg olyan kulturális programban is részt vehetnek, amit otthonról sajnos nem, vagy csak nagy áldozatvállalással tudnának elérni.
Mindhárom igazgató úgy látja: a tehetséggondozó program nagyon jó motiváció az alsóbb évfolyamon tanulóknak, akik megértették az értelmét és a hasznát. Éppen ezért néhány éve már nincs szükség különösebb agitációra. Ráadásul senkinek nincs vesztenivalója, mivel a jelentkezést követő elbírálás megelőzi a középiskolai felvételit.


Segítenek

A programban tanulóknak a helyi önkormányzatok is segíthetnek. Megtudtuk: Bakson, Ruzsán és Maroslelén is támogatják a diákokat. Mindhárom községben a képviselő-testület havonta ötezer forintot szavazott meg azoknak, akik rászorultként tanulnak majd a Radnóti tehetséggondozó osztályában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszintes buszportot épít Szegeden a Tisza Volán Rt.

A Tisza Volán Rt. társberuházókkal olyan többszintes buszportot szeretne építeni a Vásárhelyi Pál és… Tovább olvasom