Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kitiltották a kíváncsiskodókat

Lezárták a kíváncsiskodók előtt a szegedi belvárosi mellvéd melletti szakaszt. A Tisza döbbenetes látványa tízezreket vonzott a folyó partjára, ahol egymást fotózták, filmezték az emberek. A tiltás nyomán a kíváncsiskodók ellepték a hidakat, a járdákon alig lehetett közlekedni.
Tízezrek vándoroltak a folyópartra Fotó: Karnok Csaba
Szombaton közleményben szólította fel Botka László polgármester a szegedieket: „Este 8 órától reggel 6 óráig Szeged teljes közigazgatási területén a Tisza mindkét partján a gátak és védművek körzetében csak az árvízi védekezésben részt vevők tartózkodhatnak." Szavai süket fülekre találtak, hiszen még vasárnap este nyolc óra után is több ezren sétáltak közvetlenül a mellvéd mellett a Stefánián.

– Egész hétvégén ez volt a helyzet. Jöttek az emberek, fotózták és filmezték egymást és a Tiszát – mondta egy szolgálatot teljesítő őr. Lapunknak többen elmondták, azért voltak kíváncsiak a folyóra, mert szerintük nem voltak kielégítőek a híradások. Nem általánosságokat, hanem részleteket szerettek volna megtudni.

– Azt szajkózzák, hogy biztonságban van Szeged. Közben pedig sok helyen szivárog a víz. A Stefánia egy része például már víz alatt áll. Lehet, hogy ez természetes jelenség, mi azonban már – biztos, ami biztos – felpakoltunk az utánfutóra, ha menekülni kell – mondta vasárnap a mellvéd mellett sétálgató Nagy-Károly Levente.

Szegeden a katasztrófaturisták is megjelentek. Bernáth Imre és családja Kecskemétről jött a csongrádi megyeszékhelyre. – Több szegedivel is beszéltünk. Mindenki reménykedik, hogy a Maroson nem jön akkora víz, ami katasztrófát okoz – magyarázta a családfő, aki hozzátette: ha kell, itt maradnak homokzsákot pakolni.

– Hallja, nem lesz ennek jó vége. Több homokot is idekészíthettek volna, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor nyakunkon a baj – aggódott a szegedi Geres József. A fiatalok viszont inkább viccelődtek, heccelték egymást: két középiskolás korú srác felállt a partfalra, és mutatta, hogyan ugrana fejest a Tiszába. A vagánykodókat a lányok rángatták le.

Mindezt megelégelte a katasztrófavédelem, és hétfőn lezárta a Stefánia mellvéd melletti szakaszát. Erre a kíváncsiskodók ellepték a hidakat, a járdákon alig lehetett közlekedni. Húsvéthétfőn rengetegen ültek autóba és járták körbe a rokonságot, az ismerősöket. Kocsisorok kígyóztak az utakon, pedig a polgármester azt kérte: aki csak teheti, hagyja otthon az autóját, és üljön az ingyenesen használható tömegközlekedési járművekre.

Szófogadatlanok voltak az emberek Újszegeden is a Szövetség utcánál. A hátára kötött lapáttal sétáló gátőrnek bizony volt gondja a bámészkodókkal. A kerékpározókkal, kutyájukat sétáltatókkal és a futókkal sokszor meggyűlt a baja. Sokan agresszívan támadtak a gátőrre, aki türelmesen próbálta elmagyarázni: nem játékból és nem szórakozásból sétál napi tizenkét órát a töltésen. A férfi elmondta: az a legnagyobb baj, hogy a burjános ártéri aljnövényzet miatt a Tisza nagyon lassan folyik, és sokáig mossa majd a partot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom