Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kitört az influenzajárvány

A dél-alföldi régióban Csongrád megyében robbant az influenzabomba: a megbetegedések száma olyan mértékben és ütemben nőtt meg, hogy a szakember szerint ez már járvány. Bordányban bezárták az általános iskolát, Szegeden is rengeteg gyerek beteg.
Jelenleg üres az iskola. Fotó: Karnok Csaba
Hétfő reggelig bezárt a bordányi általános iskola influenzajárvány miatt. A gyerekek és a tantestület fele is hiányzott a hét elején, az igazgató is negyvenfokos lázzal fekszik otthon. A régiós járványügyi szakember szerint Csongrád megyében már járványról beszélhetünk.

Szinte teljesen üresek voltak a bordányi utcák, az általános iskola melletti játszótérről és focipályáról pedig nem hallatszott gyerekzsivaj, amikor tegnap délben ott jártunk. A helyi iskola kapuján csupán egy papírlap fogadott, amelyen arról tájékoztatnak: háromnapos tanítási szünetet rendeltek el a községben tomboló influenzajárvány miatt.

Mint az otthon negyvenfokos lázzal fekvő igazgatónőtől, Simon Zoltánnétól megtudtuk, hétfőre a kétszázötven kisdiákból mintegy száz maradt otthon influenzás tünetekkel, a tanárok fele is emiatt hiányzott. Ekkor a helyi gyermekorvossal és a régiós ÁNTSZ-szel konzultálva az iskolavezetés úgy döntött: a járvány megfékezése érdekében iskolai szünetet rendelnek el a hét hátralévő részében. Információnk szerint hasonló okból már a múlt héten bezárták három napra az üllési iskolát is.

Sólyáéknál mindenki beteg: István, a mama, Gábor; a papa még dolgozik, pedig lázas. Fotó: Karnok Csaba
A bordányi gyermekorvosi rendelő tegnap tömve volt bágyadt tekintetű, szomorú arcú, köhögő, orrot fújó gyerekekkel – és hasonló állapotban lévő aggódó szülőkkel. A legtöbben időpontra jöttek, de a rengeteg beteg miatt nagyjából egyórás csúszással folyt a rendelés.

Két kisfiával érkezett Sólyáné Sárközi Ágnes, aki a jelenleg bezárt általános iskolában alsós pedagógus. A negyedikes Gábor már hétfőn sem volt suliban magas láza és rossz közérzete miatt, de az aktívabb, hetedikes István is erősen köhögött és folyt az orra.

– Anya, adsz egy zsepit? – kérdezte István, édesanyja pedig magyarázatként hozzátette, naponta egy százas csomag most a családi fogyasztás. A gyerekek azt mesélik, már múlt hét végén olyan sokan hiányoztak, hogy osztályokat vontak össze, és közös tanítás folyt a még nem hiányzóknak.

Üres a játszótér és a focipálya
A kis betegeket Kovács Julianna kezeli Bordányban, aki nagyjából másfél hete figyelt fel az influenzás panaszok erőteljes megugrására. Az általa levett mintákból kimutatták a vírus A típusát. Jellemző a járvány méretére, hogy hétfőn ebédszünet nélkül reggel 8-tól este 5-ig vette lajstromba az újabb és újabb fertőzötteket. Mint mondta, teljes családok betegednek meg, a kór nem kímél sem időset, sem fiatalt.

Miután a Sólya család végzett az orvosnál, haza indultak, ahol meglepetésként érte őket a hír: mivel nincs iskola, menza sincs. Így a családanyának főznie is kellett – betegen. Az apa is lázasan dolgozott tegnap a műhelyében, feleségének azt ígérte, ma már ágyba fekszik.


Látogatási tilalom lehet

– Csongrád megyében robbant a régiós influenzabomba. Hatalmas mértékben megnőtt a múlt hét óta influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A megye adatai alapján már járványról beszélhetünk – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának járványügyi osztályvezetője. Hozzátette: a vírus A-típusát azonosították minden influenzás esetben. Elképzelhető, hogy a fertőzés intenzív terjedése miatt látogatási tilalmat rendelnek el a megyei nőgyógyászati, szülészeti, intenzív és gyerekosztályokon is. A szakember szerint a járvány nagyjából négy hét alatt „fut le", így február végére már véget érhet.

Szegeden is sok a beteg gyerek

Tegnap a szegedi iskolákból is sokan hiányoztak influenzaszerű megbetegedés miatt. A Rókusi I. Számú Általános Iskola igazgatója, Kókai Gyula elmondta: voltak olyan osztályaik, ahonnan a diákok fele-harmada hiányzott. Értesüléseink szerint a szegedi bölcsődékben is sok a hiányzó. Úgy tudjuk, például a Ságvári gimnáziumból és a Gedói óvodából inkább a múlt héten hiányoztak többen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rétegtermék a kétrétegű

Sorozatunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olvasóinkat a vásárlásban… Tovább olvasom