Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kitűzőkkel aggatják tele táskáikat, ruhájukat a tinik

A Pa-Dö-Dő teremtette kultusz ma is él: divatosak a különféle kitűzők, főleg a 14–20 évesek körében. Zenekarok, példaképek jelennek meg rajtuk, vagy üzenetet közvetítenek, olykor vicces formában.
A rendszerváltás környékén a Pa-Dö-Dő divatba hozta a színes kitűzőket, szabályosan teletűzdelték magukat a tinik. Később pedig minden fiatal lánynak kellett egy New Kids on the Block-, vagy egy Take That-jelvény.
Manapság is tömegével tűnnek fel a kitűzők az általános- és középiskolások táskáin, farmerein.

– A 14–20 évesek körében divatosak a feltűnő jelvények, ki lehet tenni például a kedvenc zenekarunk képét. Főleg a Tokio Hotel, a Linkin Park, Marilyn Manson a menő – tudjuk meg egy belvárosi üzletben Makra Krisztinától. A középiskolás lány éppen jelvényeket válogat, keze ügyébe kerül egy áthúzott guggoló kutya is, majd félreérthetetlen pózokban fetrengő pálcikaembereket mutat. – A táskámra, farmeromra 5-6 darabot simán felteszek, a csípőmnél éppen egy nonfiguratív, napocskára emlékeztető ábra van, a táskámon pedig egy sárga, angol szöveges kitűző. Fő, hogy jól nézzen ki, de lehet üzenete is – sorolja a kritériumokat.

– Népszerű a Hello Kitty, ami egy fehér macska mesefigurája, bal fülében masnival. Szinte minden elképzelhető holmit díszítenek vele. De nagy kultusza van Che Guevarának is – meséli Szava Diána, aki utóbbi iránti rajongását nemrégiben pólóval és kitűzővel kívánta világgá kürtölni, ám iskolájában megakadályozták ebben. – Nem volt politikai mondanivalóm, az általa képviselt eszme, a szabadság utáni vágy tette vonzóvá – mondja, majd áttérünk a veszélytelenebb, vicces mondatokkal díszített jelvényekre, melyek szerinte ideális és poénos ajándékok, de saját hátizsákján is el tudná képzeli némelyiküket.

Nyilván nem a „Te? Ilyen fejjel?" feliratúra gondol, ezt inkább beszélni kevésbé szerető lányoknak tudnánk elképzelni, kosáradáshoz. De a férfiak helyzetét is nagyban megkönnyítik az egyik papír-írószerben 399 forintért árult poénos feliratú kitűzők: a „Keresek egy szexi lányt" vagy az „Elvesztettem a macimat. Velem alszol?" feliratúak beszélnek a hódítani kívánók helyett.

Önbizalom-növeléshez ajánlható a „Nem vagyok kopasz, csak napelemes" verzió, aki sikerrel vette ezt a lépcsőt, már bátran hirdetheti: „Legfontosabb az életemben én vagyok". A diákok a „Tanulj keveset, nem ér baleset" és a „Mindenkinek joga van a véleményemhez" feliratok közül választhatnak, míg az állatmeséken felnőtt, ám később agresszívvá szocializálódott egyének számára tökéletes választás lehet a „Megharaplak, mint nyuszika a répát".

R. T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház vagy klinika: hová utalják a szegedieket?

Lapzártánk után ért véget az a tárgyalás, amelyen a betegbeutalási rend módosításáról egyeztettek a… Tovább olvasom