Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Kiutat mutat 51 embernek a Mozgi-projekt

Csongrád megye, Szeged - A súlyos vesekárosodással született, halláskárosult szegedi Zentai Zoltán egy foglalkoztatási programnak köszönhetően talált magának állást. Rajta kívül még 50 megváltozott munkaképességű emberen segített a Mozgi- projekt Csongrád megyében.
 A jövő: országos hálózat?

Tóth Margit elmondása szerint a Mozgi-projektben a 104 megváltozott munkaképességű hallgatóból 86-an kaptak okj-s bizonyítványt vagy tanúsítványt. A 86-ból ötvenegyen jutottak új munkahelyhez vagy őrizték meg sikerrel az állásukat. Az egyesület elnöke elmondta, a Mozgi módszertanát országossá szeretnék tenni.

A 29 éves Zentai Zoltánról 8 hónapos korában derült ki, hogy súlyos vesekárosodással járó Alport-szindrómában szenved. A betegség miatt idővel a hallása is károsodott, így hallókészülékkel kell élnie.

Az orvosi tankönyvek szerint Zoli „normálisan" már 13–16 éves korától művesekezelésre szorult volna, de önfegyelmének, édesanyja veseóvó – só- és fűszerszegény, kevés fehérjét, sok zöldséget, gyümölcsöt, gyógyteát tartalmazó – diétájának és a család gondoskodásának hála olyan jók voltak az eredményei, hogy nem volt rá szükség. 2009-ben azonban romlani kezdtek Zoltán eredményei, és állapota miatt sürgősen dialízisre vagy új vesére volt szüksége. A dialízist nem akarta a család. 2009 novemberében Zentai Zoltánnak édesapja egyik veséjét ültette be Szenohradszky Pál főorvos a szegedi sebészeti klinikán.

– A műtét óta panaszmentes vagyok. Hála istennek édesapám is jól van – mondta a szegedi Zentai Zoltán élelmiszer-ipari gépészmérnök, aki pár hete kapott pályázatíró tanúsítványt a Mozgi-projekten.

– A kísérleti képzési és foglalkoztatási program, a Mozgi-projekt 2013-ban indult – mondta Tóth Margit, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. A szervezet közel 200 millió forint uniós és állami támogatást nyert a megváltozott munkaképességű emberek segítésére. Az elnök elmondta, közel ötszáz embert tájékoztattak a megyében, végül a kétszáz jelentkezőből 104-en kezdték el a programot. A hallgatók a személyiségfejlesztő és konfliktuskezelői tréningek mellett pályázatíró, közbeszerzési referens, informatikus operátor, sorstársi tanácsadó és személyi segítő tanfolyamokon, valamint szakmai angol képzésen vehettek részt.

Zentai Zoltán az egyesület irodájában dolgozik koordinátor-ügyintézőként. Fotó: Schmidt Andrea
Zentai Zoltán az egyesület irodájában dolgozik koordinátor-ügyintézőként. Fotó: Schmidt Andrea

Zentai Zoltán 2013 nyarán végzett a szegedi egyetem mérnöki karán élelmiszer-ipari gépészmérnökként. – Friss diplomásként Tatabányán, Esztergomban vagy Székesfehérváron dolgozhattam volna mérnökként egy üzemben, de nem vállaltam a munkát, mert az egészségügyi vizsgálatok Szegedhez kötnek. Gyakran kell kontrollra mennem. Szegeden és a megyében azonban sajnos nem találtam gépészmérnöki állást – mondta a 29 éves férfi, aki 2013 decemberében kezdte el a Mozgi-programot, és egy hónap múlva már az egyesület irodáján dolgozott koordinátor-ügyintézőként. Azóta is ez a munkahelye.

– A munka mellett tanultam. A pályázatíró képzést választottam, azon belül is a pénzügyi elszámolás szakirányt. Pár hete részmunkaidőben dolgozom az egyetem pályázatíró osztályán is. Itt tanulom meg gyakorlatban, amit elméletben elsajátítottam a Mozgi-programban – hangsúlyozta Zentai Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kullancsáradat: a belvárosban is támadnak

Idén csak eddig 18 Lyme-kóros esetet jelentettek Csongrád megyében - 2013-ban egész évben nem volt ennyi. Tovább olvasom