Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Kivéreztetik a tanodákat

Kivéreztetik a tanodákat Szűcs Norbert, a Tanoda Platform vezetője szerint már az utolsó tartalékaikat is felélték. Fotó: Török János
Az utolsó tartalékaikat is felélték a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató tanodák, hónapok óta várnak a pályázati eredmények kihirdetésére.
Tavaly óta önmaguk gondoskodnak működésükről a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató tanodák, vagy ingyen dolgoznak a fejlesztőpedagógusok, vagy jó esetben közfoglalkoztatottként alkalmazzák a szakembereket. Csongrád megyében hat nehéz helyzetben élő gyermekkel foglalkozó csoportnak telt le az előző pályázat projektideje.

Kénytelenek tovább működni a kötelező fenntartási idő miatt, de döcögősen megy, az ősszel kiírt pályázatok eredményeit még nem hirdették ki. Ezért csökkentett üzemmódban dolgoznak, aminek elsősorban a gyerekek érzik a hátrányát, de az ott dolgozóknak sem mindegy, hogy kevesebb pénzért látják el a feladataikat, illetve egyáltalán lesz-e munkájuk ősztől.

– Közfoglalkoztatottként tudtunk felvenni olyan szakembereket, akik a gyerekekkel ebben a holtidőszakban tudnak dolgozni. Az uzsonna minőségét sem tudjuk úgy biztosítani, mint korábban – magyarázta a csökkentett üzemmódot Kádár Kata, az újszentiváni Hova Tovább Tanoda program vezetője. Harminc gyermeket tanítanak, szerveznek számukra rekreációs programokat, táborokat. Pontosabban szerveznének, most ezekre nem futja.

– Még ma sem tudják, hogy szeptemberben lesz-e állásuk, többen akár külföldre is mennének – mondja Szűcs Norbert. A Tanoda Platform – több tanoda szakmai szövetsége – vezetője szerint már az utolsó tartalékaikat is felélték, mivel az előző projektek tavaly lezárultak. Lényegében minden fillért elköltöttek az elmúlt időszakban, amikor saját forrásokból kellett biztosítaniuk a működésüket. Az országosan működő mintegy kétszáz tanoda több mint fele már lehúzta a rolót. A Csongrád megyében dolgozók még kitartanak, de alig várják már, hogy kihirdessék azoknak a pályázatoknak az eredményeit, amelyekre tavaly októberig kellett jelentkezni, de még mindig nem tudják, hogy kik folytathatják a munkát, és kik azok, akik nem.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hónapok óta hitegeti a tanodákat. Legutóbb a júniusi antiszegregációs kerekasztal résztvevőinek Czibere Károly, a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára azt ígérte, hogy pillanatokon belül eredményt hirdetnek. Szerkesztőségünk most azt a választ kapta az EMMI- től, hogy legkésőbb a hónap végére lesz eredmény. Kádár Kristóf, a tárca politikai tanácsadója azzal magyarázta a késlekedést, hogy a kiírásra hat és félszeres volt a túljelentkezés, a minisztérium szeretne megalapozott döntést hozni. Szűcs Norbert viszont tart a döntés halogatásától. Az egész program borulhat, hiszen 2018 augusztusáig le kell zárni  a projektet, ehhez viszont a nyerteseknek szeptemberben kezdeniük kellene, ez esetben a szerződéseket a napokban alá kellene írni.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia politikusok Szegeden és Röszkén

A barátság jegyében a budapesti német nagykövetségen nézték meg tegnap a német-francia Eb-elődöntőt azok a francia politikusok, akik tegnap késő délutánig Szegeden tartózkodtak. Tovább olvasom