Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kivonult a Fidesz frakció - közgyűlés online

Botka László friss hírrel szolgál, zöld utat kapott Szeged tömegközlekedési nagyprojektje. A bejelentést az ellenzék is megtapsolja. Jobbik szórólapok hullanak alá a karzatról.

13.29 óra: A képviselők elfogadták a támogatott előterjesztéseket, véget ért a közgyűlés.

13.20 óra: zárt ülés után szavazás, a Fidesz és a KDNP frakció tagjai nem tértek vissza a terembe. Helyette sajtótájékoztatót tartottak. Hüvös László szerint a polgármester idegileg elfáradt és semmibe vesz egy képviselőt, aki a felsőoktatásban és újságíróként is tevékenykedik. Botka László a kivonulást provokációnak minősítette.

13.06 óra: Kivonul a Fidesz és a KDNP frakció! A képviselők Botka László Haág Zalánra tett megjegyzése miatt hagyták el a dísztermet. A polgármester azt mondta: a 20 éve tanító középiskolai tanár - az ő fizetésükhöz hasonlította korábbban Botka az önkormányzati cégvezetők fizetését - nincs rászorulva, hogy egy "soha életében értelmes munkát nem végző ember megvédje.

Hüvös: Botka emberileg bántotta meg Haágot

– Botka László semmibe vett egy képviselőt, aki a felsőoktatásban tevékenykedik, és újságíróként is dolgozik. Emberileg bántotta meg – közölte Hüvös László a Fidesz és a KDNP kivonulásáról tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: ebben a hangnemben nem lehet testületi ülést vezetni, szerinte a polgármester „idegileg elfáradt", pedig a tisztességes munka alapfeltétele, hogy kölcsönösen tiszteljék egymást a felek. Botka László olcsó és átlátszó provokációnak nevezte
a kivonulást. Felhívta a figyelmet: a képviselők nem járultak hozzá módosító indítványokkal a közgyűlés munkájához. Kérte, hogy legközelebb erre koncentráljanak.

13 óra: Az önkormányzati cégek vannak napirenden, Hüvös László a Fidesz frakció álláspontját ismerteti: ebben a gazdasági helyzetben egyik városi cég vezetője se kapjon prémiumot. A polgármester elmondja: az önkormányzati cégek vezetői Szegeden nem kapnak jutalmat. A fizetésük egy részét csak bizonyos szigorú feltételek teljesítése esetén fizetik ki nekik, ez a prémium. Hüvös és Botka egymást vádolják demagógiával.

12.53 óra: Az építési törvény nem engedi, hogy átminősítsék a Gellért szabadidőközpont egy részét lakóövezetté! Vagy Újszegeden nem érvényes az építési törvény? - kérdezi Juhász Gyula. A huszár szobor huzavonát folytatja Haág Zalán (KDNP). Kéri: ne mozdítsák el. Szabó László (Fidesz) ingatlanpanamáról beszél. Nagy Sándor alpolgármester közlendője az átminősítésről: a város belterületébe ékelődő területről van szó,  a szabadidőközpont nem használja, ezért nem indokolatlan megvizsgálni, hogy a funkcióváltozás megtörténhet-e. 

12.28 óra: 
Ivan Iljics varrógépe a szocialisták programja Juhász Gyula szerint. Bármit is csinálnak, megazorítás a vége. (A varrógép alkatrészeiből a vicc szerint mindig gépfegyver lett). A képviselő szerint a város a házi feladatait nem végzi el azért, hogy presztízsberuházásokhoz spóroljon. Közben az óvodák a szülőktől kérnek vécépapírt, az iskolák krétát.  Póda beszél: a város túladóztatott, a közüzemi díjak az egekben, a családok nagy része "kivérzett".

12.20 óra: Maraton! Nem akarnak ebédszünetet tartani a képviselők, inkább folytatják a zárszámadás-vitát.

12.14 óra: Póda Jenő megismétli a szegedi Fidesz már ismert álláspontját: azokat a beruházásokat, amelyek nem szolgálják közvetlenül a válságkezelést, vagy nem teremtenek munkahelyeket, el kell halasztani. Botka válasza: uniós forrásokból finanszírozott beruházásokról van szó, amelyekhez feltétel a saját erő. Nincs 4-5 milliárdnyi szabad pénz a költségvetésben, a megtakarítás a pályázatok önrészéhez kell. A város költségvetése egyensúlyban van és megvan a forrás a nagyberuházások önrészéhez. Nagyon sok magyarországi nagyváros nem mondhatja ezt el. "Szó nem lehet arról", hogy lemondunk a beruházásokról - fogalmazott.

A Fidesz és a KDNP frakciója kivonult. Fotók: Segesvári Csaba

11.59 óra:
Póda Jenő nyomdahibára hívja fel a figyelmet az előterjesztésben. Javítanak: módosítják az előterjesztést.

11.50 óra: a képviselők a zárszámadásról tárgyalnak. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester arról beszél, hogy tavaly fő  célként a tartalékolást tűzték ki a pályázati önerők megteremtése miatt.  Ezt teljesítette az önkormányzat.

11.35 óra: öt perc szünetet tart a közgyűlés.

11.25 óra: Ne fogadja el a Bajnai-csomagot! - kérleli Kalmár Ferenc a polgármestert. Akkor hiteles tud maradni - teszi hozzá. Az nem járja, hogy aláírja a megszorításokat, Szegeden meg játssza a jólelkű polgármestert - feddi meg.

11.10 óra: a szociális intézmények költségeiről zajlik a vita.

11 óra: a polgárőrök és a tűzoltóság is beszámol munkájáról.

10.53 óra: Botka László visszaül székébe. Több mint egy órán át volt távol. A polgármester biztosítja Kalmár Ferencet, hogy neki is hiányozna, ha ő lenne távol. Botka azzal magyarázza távollétét, hogy a sajtót tájékoztatta a tömegközlekedési nagyprojektről.

10.50 óra: Hová tűnt a polgármester? - teszi fel ügyrendi kérdésként Kalmár Ferenc. Solymos László megnyugtatja, még visszajön. Annak idején Palik László is így kereste Damon Hillt az 1997-es Magyar Nagydíjon: de hová tűnt Damon Hill? 

Kalmár Ferenc: Hová tűnt a polgármester?
Kalmár Ferenc: Hová tűnt a polgármester?
Fotó: Segesvári Csaba

10.15 óra:
frakció hovatartozástól függetlenül mindenki megköszöni a beszámolókat. A járőrkocsik kilométerkorlátozása ellen emeli fel a szavát Szőke Péter. Az ellenzék soraiból Balogi Dániel tapsolja meg. Az ülést vezető Solymos László "pikírt megjegyzést" tesz a fideszes képviselőre, aki ezt nehezményezi. Őszinte volt a taps, szakmailag korrekt hozzászólást vélelmezett ilyen formán - mondja hevesen.

9.48 óra: a szegedi rendőrkapitányság beszámolóját hallgatják a városatyák.

9.40 óra: Engem nem érdekel, hogy hívják Magyarország miniszterelnökét - jelenti ki Botka László a Hüvös Lászlóval vívott szócsatájában. Az ellenzéki azt kifogásolja, hogy miért támogatja aláírásával Bajnai Gordon programját. A Fidesz frakció a Jobbik szórólapjait osztogatja - vág vissza a polgármester.

9.32 óra: miközben a közgyűlés az aktuális politikai helyzetet elemzi, a karzatról szórólapok hullanak alá. A Jobbik Szegedi Szervezetének röplapján ez áll: előrehozott választásokat követelünk. Nem érik be ennyivel: számon lesztek kérve! - olvasható a papírfecnin a baljós fenyegetés. Botka Lászlót nem zavarja a közjáték, meg sem akad monológjában.

Botka: A Fidesz frakció a Jobbik szórólapjait osztogatja Fotó: Segesvári Csaba
Botka: A Fidesz frakció a Jobbik szórólapjait osztogatja
Fotó: Segesvári Csaba

9.25 óra: a közgyűlés folytatja munkáját. Botka László tájékoztatja a városatyákat, hogy tegnap este Bajnai Gordon telefonon jelezte, hogy zöld utat kapott Szeged tömegközlekedési nagyprojektje, ami 30 milliárd forintból valósulhat meg. A beruházás több mint 86 százaléka az EU támogatásával valósulhat meg. A bejelentést az ellenzék is megtapsolja.

9 óra: a közgyűlés ezúttal is pontos, Botka László az állami kitüntetéssel jutalmazott szegedieket köszönti. Szeged város emlékérmét adta át többek között Juronics Tamásnak, Kossuth-díjas táncművésznek, valamint Széchenyi-díjjal jutalmazott szegedi egyetemi tanároknak, Csirik Jánosnak, Szabó Gábor akadémikusnak és Penke Botondnak. A polgármester egy koccintásra invitálja a kitüntetetteket.

A friss Kossuth-díjas Juronics Tamást is köszöntette Botka László
A friss Kossuth-díjas Juronics Tamást is köszöntette Botka László
Fotó: Segesvári Csaba

A tervezett napirendi pontok közül érdekesnek ígérkezik a 2008-as zárszámadási rendelet elfogadása, valamint a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek üzleti terve, illetve az ügyvezető igazgatók, vezérigazgatók prémiumfeladatainak meghatározása. Döntenek a képviselői igazolatlan hiányzások büntethetőségéről is. Ebben várhatóan egyetértés lesz, minden frakcióvezető támogatja az előterjesztést – erről korábban részletesen írtunk.

Szó lesz a pályázatok között három bölcsőde – a Siha közi, az Agyagos és a Gyík utcai – felújításáról, az integrált klinikai tömbhöz szükséges alapinfrastruktúra megépítéséről.

Egyéni képviselői indítványt adott be Hüvös László (Fidesz) az Etelka soron tervezett fedett uszoda építésével kapcsolatban, és Gyimesi László (Fidesz) arra vonatkozóan, hogy ha a jegyesek kívánják, akkor a többletköltségek térítése mellett otthonukban is összeházasodhassanak.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Nem kell megszorítás a szegedi Fidesz szerint

Biankó csekket ír alá Botka László, ha szignózza a Bajnai-féle támogató nyilatkozatot, mert nem tudni, mekkora áldozatot kell az országnak, ezen belül a szegedieknek vállalniuk – jelentette ki Hüvös László, a Fidesz szegedi frakcióvezetője a párt tegnapi sajtótájékoztatóján. Póda Jenő képviselő közölte: 600 milliárd megszorítások nélkül is megtakarítható. Szerinte a büntető- és kockázatikamat-felár most évi 350–400 milliárd forint, de egy új választással „bizalmi tőke" keletkezik, így egy hiteles kormánynak elég a szokásos piaci kamatokat fizetnie. Vissza kell szorítani az „MSZP és az SZDSZ holdudvarában a korrupciót, a bűnözést", és módosítani kell a közbeszerzési törvényt – ebből jönne a Fidesz számításai szerint 100–150 milliárd. Szerintük ugyanennyi takarítható meg a bürokrácia csökkentésével.

Uniós igen a 30 milliárdos projektre

Megkapta az EU jóváhagyását a 30 milliárdos szegedi közlekedési nagyprojekt – Botka László ezt a közgyűlésen jelentette be. A fejlesztés több mint 86 százalékát az Unió állja.

Megkapta az uniós jóváhagyást a mintegy 30 milliárd forintos összköltségű szegedi elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt. A beruházás több mint 86 százalékát az Európai Unió támogatása fedezi. A projekt előkészítése négy évet vett igénybe – jelentette be a közgyűlésen Botka László polgármester.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta: a beruházás célja, hogy megállítsák a közösségi közlekedést használók arányának éves szinten 1-2 százalékos csökkenését. A 2011-re befejeződő munkálatok során megépítenek egy új villamos szárnyvonalat (2-es), trolibuszvonalat alakítanak ki az egyik legforgalmasabb autóbuszjárat helyett (10-es), meghosszabbítják az egyik troli vonalát (8-as), valamint a kapacitás bővítése érdekében felújítanak több villamospályát, korszerűsítik a villamos remízt és a trolibusztelephelyet is. Rendbe teszik az Indóház teret, a Tisza Lajos körút északi részét és a Kálvária sugárút két körút közötti szakaszát. Az SZKT vásárol kilenc villamost és tíz trolibuszt.

Nagy Sándor hangsúlyozta: az Európai Bizottság a pozitív döntés meghozatalakor ismerte az utóbbi időben felmerült környezetvédelmi aggályokat, a Levegő Munkacsoport által megfogalmazott kifogásokat.

Olvasóink írták

114 hozzászólás
 • 114. torjozs 2009. április 06. 12:27
  „"Fel Vörösök, proletárok!"
  Tömött bukszás Gordon és Botka-párt,
  jönnek csetnikek, és komisszárok,
  s Szeged enújra szegfűillata száll"”
 • 113. LukSzusz 2009. április 06. 11:18
  „Lendvai nagyasszony a főnök,a Múmia visszatér,liba háton.
  Éljen a Magyar Szocialista Munkás Párt,a munkás osztály élcsapata.A párt Május 1-i jelszavait kérjük ide.
  Munkás osztály vas ököl,oda csak ahova köll!
  Remélem leporolják Kádár beszédeit,és a szónokok előadják.”
 • 112. hazám 2009. április 05. 22:32
  „Vastag bőr van ezeknek a képükön az biztos. Még csak nem is félnek, hogy eljön a napjuk és el kell számolniuk a sok ellopott pénzzel? Vagy legalább a Jó Istentől félhetnének, dehát ezek! Egyszer mégis megrezdül majd a képük, s akkor jaj lesz nekik. Gratulálok a Jobbiknak! Csak így tovább!!! Szebb Jövőt! Ébredj már csodálatos Szeged, itt nem mindenki vidéki még talán!”
 • 111. sóhaj 2009. április 05. 13:40
  „A munkahelyről csak annyit. Hány munkahely szűnt meg Szegeden? Ráadásul úgy, hogy a dolgozók munkabére sem lett kifizetve. 30-40 év munkaviszony után munkabér nélkül lettek elküldve a dolgozók, végkielégítésről meg szó sincs. A milliomos tulajdonosok pedig dolgoztatnak ugyan ott, ugyan azon emberekkel, (csökkentett létszámmal) természetesen, a cég gépeivel. Kérdezem milyen csőd eljárás ez? Ezért nem a kormány a felelős? A képviselő urak milliós végkielégítéssel köszönnek le. Szóval a polgármester úrnak is a még meglévő munkahelyeket kellett volna támogatni. Ezenfelül érdekes dolog, hogy Szegeden, egy munkahely sem jött létre, viszont Vásárhelyen, és Kecskeméten annál több. Ezek a befektetők miért nem ide jöttek?”
 • 110. Zsoltee0716 2009. április 05. 12:02
  „Hazudik az összes politiKUS!”
 • 109. rawsugar 2009. április 05. 11:33
  „Már megint Te!- "nagyokos" vagy, de nem látsz!!!!!!
  Vagy, amit látsz az nem valóság!
  Remélem mindenki, aki azt hiszi, hogy megússza, tévedni fog!!!!!
  Előre !!!!!!!!”
 • 108. abdul66 2009. április 05. 11:30
  „Ja-ja,kivezetjük a válságból az országot.Amit mi okoztunk.Közeledik a számonkérések ideje...”
 • 107. nagyokos 2009. április 05. 10:59
  „Azt tanultam történelemből, hogy a kapitalizmus ciklusosan válságos. Ezt mindenkinek tudomásul kell venni, ha egy kicsit gondolkodik. Most itt a lehetőség, hogy az országot, ahogy Botka László mondta, az utolsó pillanatban, az alakuló Bajnai kormány végre kivezesse a válságból azzal a jövőképpel, hogy mindenkit kárpótolni fognak. Ki az aki kételkedik annak a szavában, aki hét éve bizonyít polgármesterként, és Szeged város kedvence? Remélem, a következő ciklusban is Ő lesz a polgármesterünk.”
 • 106. rozator 2009. április 05. 07:49
  „Számonkérőszék? ???”
 • 105. hazaipalya 2009. április 05. 06:33
  „flex magyarország a magyaroké! Sose feledd-ha valami nem tetszik -tudod mit kell tenned”
 • 104. sós 2009. április 04. 22:34
  „Botka urat nemtán az a mondat zavarta,hogy számon lesztek kérve.Ugyanis az elmúlt szoci időszak hibás döntései,nem egy diákcsinnyel ér fel.Sajnos nyomorba döntött több millió Magyar embert.Ezen miért kell csodálkozni?Ja most majd a villamoshálózattal levesszük az embereket a lábukról.Micsoda úriemberek.”
 • 103. sós 2009. április 04. 22:21
  „maci52:Egyetértek.”
 • 102. gardista33 2009. április 04. 20:27
  „tolvalyokkal együttmüködni?ezt te se gondolod komojan”
 • 101. bgrozalia 2009. április 04. 20:03
  „Nem unalmas egy kicsit? Aztán ha fordul a kocka, az ellenzék is hasonlóan? Inkább együttműködve tenni kéne --szimpatikusabb lenne!!!”
 • 100. gardista33 2009. április 04. 19:53
  „94-nek miért?”
 • 99. gardista33 2009. április 04. 19:52
  „igen kirekesztö és ....”
 • 98. maci52 2009. április 04. 17:23
  „Hazánk felszabadulásának 0-dik évfordulójára Éljen és Viruljon az örök és megbonthatatlan maszop és szadesz barátság,csak a hálószobából ne kerüljön ki.
  94.-nek helyesen "búgnia".Használjon gumit.
  Botka Lacát láttam a TV-ben,nem tudom elképzelni hogy szorulhatott egy ilyenbe ennyi gyűlölet,rosszindulat,undor,gőg,megvetés mások iránt,hatalmi erőszak?
  Fejlett nyugati országokban az ilyen már rég alulról szagolná az ibolyát.”
 • 97. joy 2009. április 04. 16:19
  „Hát lehet, hogy a @okat nem, de minket: SZEGED Polgárait nagyon is érdekel, hogy javuljon a város közlekedése, mert egyre borzalmasabbá válik.

  /Nem fog hiányozni a Benga, sem a hullámvasút az 1-esen.../
  Végre lesz normális elérhetősége a klinikáknak, nem csak szgk-s!”
 • 96. PEPE 2009. április 04. 15:04
  „Éljen április 4, hazánk felszabadulásának napja !!!”
 • 95. flexsnake 2009. április 04. 14:49
  „93. ilyennek ,bújnia.
  Használd a helyesírási kéziszótárt.”
114 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban felértékelődik a szerencsejáték is


Tovább olvasom