Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kizárták a templomból papjukat a szőregi szerbek

Szőreg - Tavaly elkészült a szőregi szerb templom felújítása, de azóta sem szentelték fel. A püspökség a pénzről vitatkozik a szőregi egyházközséggel. Pár hete fel is oszlatták a helyi testületet, mire a szőregiek kizárták a papot a templomukból.
Négy éve kapott ígéretet a szőregi szerb egyházközség a 230 éve épült templomának belső felújítására. Megírtuk: a közösség a szomszédos államosított iskola épületéért cserébe a szegedi önkormányzat közbenjárására közel 22 millió forintot kapott. Ám nem közvetlenül nekik, hanem a budai szerb ortodox püspökségnek utalták át a pénzt, ahová a szőregiek tartoznak. Püspökük, Antelity Lukijan megígérte, hogy a kártalanításra kapott pénz felét, 11 milliót a templombelsőre áldozzák. Tavaly februárban már folyt a felújítás, de a szőregiek nem láttak a pénzből egy fillért sem. Akkor Militics Szvetomir, a deszki pravoszláv pap – ő szolgál Szőregen is – optimistán nyilatkozta, hogy szeptemberre elkészülnek, a püspökség fizet, és a búcsún felszentelik a kész templomot. A helyzetet a szőregiek küldöttsége akarta tisztázni, de nem fogadta őket a püspökség. Lapunk kérdéseire sem válaszoltak.

– A nyilvánosság nyomásának köszönhetően a pénz megérkezett. Kifizették az építési vállalkozót. A teljes befejezéshez azonban a rossz falak miatt még legalább 1,5 millió forintra lenne szükség – mutatta Vladiszavlyev Branko, a szőregi egyházközség egyik vezetője. – A gondnokunk viszont hirtelen meghalt. A pappal együtt ők ketten fértek csak hozzá az egyházközségünk pénzéhez. Azóta minden pénzforrás és információs vonal befagyott. A pap nem áll szóba velünk. Arról sem tudunk, hogy mi lett a szegedi önkormányzat egymillió forintos támogatásával, amit tavaly kaptunk. Azt hallottuk, hogy már csak 300 ezer van meg belőle, mindenesetre elszámolni nem tudunk a városnak, emiatt idén nem is pályázhatunk újabb támogatásra. Az iskola pénzéből maradt másik 11 millióról annyit hallottunk, hogy szegedi lakást vett belőle a püspökség. Kiadja albérletbe 50 ezerért, abból fizetnek a papnak 30 ezret, hogy Szőregen misézzen minden hónap 3. vasárnapján.

Látogatás a szőregi szerb templomban. Fotók: Schmidt Andrea

– Mise több mint egy éve nem volt, akkor mire fizetnénk? A templom nincs felszentelve. A húsz hívő Szegedre jár át imádkozni – vette át a szót Vladiszavlyev Milán, a testület másik tagja. – Hiába kérjük a papot és a püspökséget, tisztázzuk a pénzügyeket. Hogy legyen felelőse a szőregi templomnak, februárban engem választott meg a testület gondnoknak. Ezt megírtam a püspöknek, mire ő feloszlatta a szőregi egyházközséget. Újat alapítottak nélkülünk. Elnöke és pénztárosa egy személyben a deszki pap lett, amire még soha nem volt példa. Összeférhetetlen, hogy a lelki vezető egyben a pénzről is döntsön. Nem fogadjuk el. Követeljük, hogy álljanak szóba velünk, és számoljunk el. Pár hete távollétünkben a pap nélkülünk kezdte el átrendezni a templomunkat, bezártuk. Lecseréltük a zárat. Nem engedjük be a papot. Így akarjuk rákényszeríteni, hogy ő és az egyházmegye vegye fel velünk a kapcsolatot. Gondolkoztunk már, hogy a Bácska–Bánáti Egyházmegyétől saját papot hozatunk, de – érthető – nem mer senki átjönni ebben a zavaros helyzetben.

Nincs válasz

Faxon kérték, faxon küldtük el kérdéseinket csütörtökön délben a budai szerb ortodox püspökségnek. Szerettük volna tudni, mikor és hogyan tervezik tisztázni Szőregen az áldatlan helyzetet. Nem kaptunk választ. Többször hívtuk mobiltelefonján Militics Szvetomirt, de nem vette fel.

Olvasóink írták

 • 4. Dittike 2009. április 29. 18:30
  „Hát ez nagyon nem volt szép tőlük..:D”
 • 3. 620829 2009. április 28. 08:28
  „AKI MEGTEHETI MENJEN EL PL:RÓMÁBA A VATIKÁNBA....ÉN, HOGY LÁTTAM AZT A GAZDAGSÁGOT, GONDOLKODTAM EL AZON, HOGY EGY ILYEN GAZDAGSÁG MELLETT, HOGYAN MER BÁRMELYIK PÁPA...VAGY PÓPA...VAGY MIT TUDOM ÉN KI...SZEGÉNYSÉG MEGTÁMOGATÁSÁRÓL "PRÉDIKÁLNI"......ENYHÉN SZÓLVA IS NEVETSÉGESEK......DED LEGINKÁBB HITELTELENEK....AZ ÚJSZÖVETSÉG JÉZUSA MEG IS ÉLTE A SZEGÉNYSÉGET...ÉS NEM VOLVON CIRKÁLT, LÁSD MAGYAR PÜSPÖKÖK.....NEVETSÉGES BANDA---MITŐL LENNÉNEK HITELESEK---JA ÉS NEM KELL TEMPLOMBA MENNI,,,,MERT A LÉLEK AZ NEM HELYFÜGGŐEN KERESI TEREMTŐJÉT-DE UGYEBÁR ÚGY NEM FOLYIK BE A SOK PÉNZ!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. rozator 2009. április 28. 06:35
  „Mindez 20 hivő miatt! Röhej! A szerb papok sem különbek a többinél, lenyúlják a lóvét, a többi meg le van ...va! Pár éve már eltünt egy görögkeleti pap egy pár millával! (valami Krisztofer szentesről, ha jól emlékszem.)”
 • 1. zumike 2009. április 27. 21:30
  „Szép.
  Szerintem ez más helyeken is előfordul(t,fog- -ni).
  Szurkolunk a helyi egyházközségnek, legyenek kemények és állhatatosak a hitben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs recept a gyógyszertári ügyelet megoldására

Szeged - Krónikussá vált a szegedi gyógyszertári ügyelet problémája. Két éven belül másodszor is… Tovább olvasom