Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Klárafalvi siker egy egyszerű ötletből

Klárafalva - Szinte a semmiből épített fel a klárafalvi Siket család olyan bortermelő gazdaságot, amely évi 40 ezer palack különleges gyümölcsbort állít elő. Munkájukat a szakma is egyre inkább elismeri – egyik italuk nemrégiben nemzetközi díjat nyert.
Ötcsillagos szállodákban, elegáns éttermekben vagy például a ferihegyi repülőtéren is kapni lehet a klárafalvi Siket család gyümölcsborait, pedig alig öt esztendeje, hogy a családfőnek, Siket Sándornak eszébe jutott szerencsét próbálni az édes szilvaborral. Kis, falusi családi vállalkozás ritkán ér el ilyen rövid idő alatt ekkora sikert – pedig az alapja egy egyszerű ötlet volt. Mint megírtuk, ez onnan jött, hogy a családnak a Maros árterében van egy gyümölcsöse szilvafákkal. Siket Sándor amúgy évtizedek óta borászkodik, Makón borpincéje is van, a sajátja mellett neves hazai termelők tájjellegű borait ajánlja szerte az országból.

A szilvabor technológiájának kidolgozásával három évet töltött, majd épített egy kis családi borászati üzemet. A szilva sikere után előállt a hasonló meggy- és eperborral is – valamennyit kézműves termékként, sorszámozva, dekoratív címkével ellátott palackban forgalmazzák. A különlegessége valamennyinek az, hogy hagyományos borászati eljárással, válogatott, friss gyümölcsből készül. A Kontyos borcsalád rangját azóta már díjak, köztük egy nemzetközi is jelzi. A sikeren felbátorodva a családi gazdaság – amelynek stafétabotját lassanként a családfő fiai veszik át – most a meggy, a szilva és az eper száraz változatával is jelentkezett. Bortermelő gazdaságuk jelenleg évi 40 ezer palack különleges gyümölcsbort állít elő.

A szegedi borfesztiválra száraz borokkal érkezett Siket Gábor. Fotó: Szabó Imre
A szegedi borfesztiválra száraz borokkal érkezett Siket Gábor.
Fotó: Szabó Imre

A száraz borokat a szegedi borfesztiválra is elhozták – ezen 2 ezüst- és 1 bronzérmet nyertek. Siket Gábor, aki igyekszik édesapja tapasztalatait is kamatoztatni a borkészítésben, közben már a terveikről beszél. Arról például, hogy a gyümölcsborok termékskáláját málnával egészítik ki, és ha sikerül pályázati forrást szerezniük, jövőre gyümölcsöst telepítenek, hogy az alapanyagot ne kelljen vásárolniuk – ezzel párhuzamosan a feldolgozó kisüzemet is bővítenék. Hangsúlyozza persze, hogy óvatosak, mindig csak annyit lépnek előre, amennyit a piac enged. Ha minden összejön, munkahelyet is tudnak teremteni: szezonban több, de azon kívül is néhány embert tudnak majd alkalmazni.

Olvasóink írták

  • 2. Takács_Gábor 2013. május 25. 21:47
    „Remek borok, mindenkinek ajánlom.
    Mivel nincsenek túl régóta a piacon, különleges ízük (Siketék saját fejlesztése, szinte már likőr) miatt nagyon jó ajándéknak.”
  • 1. AN 2013. május 24. 11:10
    „Gratulálok! További sikereket kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellökte a motorost, majd elhajtott

Az Opel Astra sofőrje a a Bajai út és a Fonógyári út kereszteződésében hagyta segítségnyújtás nélkül… Tovább olvasom