Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Klasszikusok és kortársak a Reök-palotában

Regionális Összművészeti Központ (REÖK) néven Goya-, Blake- és Kondor Béla-kiállítással, valamint a progresszív kortárs szegedi képzőművészek tárlatával nyitja kapuit jövő pénteken a felújított Reök-palota.
– Olyan új összművészeti központot szeretnénk megnyitni, amely klasszikus és kortárs értékeket egyaránt bemutat. Ez a fenntartó önkormányzat elvárása is, hiszen világosan látszik, hogy a világhírű alkotók művei iránt nagy az érdeklődés, aminek pozitív gazdasági vetületei is vannak. Ezért olyan programmal kellett készülnünk a megnyitóra, amely egyaránt tiszteleg a szegedi kortárs művészek és a nemzetközileg elismert, klasszikus alkotók előtt is. Rövid idő állt rendelkezésünkre a szervezésre, a sok kínálkozó lehetőség közül végül Goya mellett döntöttünk. A világhírű spanyol festő művészete mostanában Milos Forman új filmje, a Goya kísértetei miatt is a figyelem középpontjába került, és Szegeden még nem volt tárlata – mondja Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója.

Aukciós sláger, hamisítják

New Yorkban az év elején a Sotheby’s aukciós cég árverésén Goya papíralapú művei 200 és 600 ezer dollár – azaz 37,3 és 112,2 millió forint – közötti áron találtak gazdára. A spanyol rendőrség nemrégiben az utolsó pillanatban letiltotta, hogy árverésre bocsássanak egy Goya-festményt, mert eredetisége iránt kételyek merültek fel. A Szentlélek előtt hódoló szentek című, 57x57 centiméteres vásznat 1,2 millió euró – mintegy 303 millió forint – kikiáltási árért ajánlotta fel egy madridi aukciós háznak egy magánszemély. A rendőrséget szaktekintélyek figyelmeztették a világra szóló szélhámosság veszélyére. Az elkobzott kép a madridi Prado Múzeumba került szakértői vizsgálatra.

A Szépség és fájdalom címmel megrendezett tárlat kurátora, Papp Katalin művészettörténész Goya mellett William Blake és Kondor Béla művészetét is bemutatja. Az Országos Széchényi Könyvtárból már megérkezett Szegedre Goya 1799-ben készült, 80 rézkarcból álló nevezetes Caprichos-sorozata. Ugyancsak a budapesti bibliotéka adja kölcsön Blake könyvillusztrációként született nyolc képét. Több múzeumból gyűjtötték össze azt az olajképekből, rézkarcokból, litográfiákból álló kollekciót, amely Kondor Béla munkásságát hivatott reprezentálni. A tárlat legértékesebb darabja Goya 700 millió forintra biztosított, 69x107 centiméteres olajképe, a Jelenet a spanyol függetlenségi háborúból, amely a Szépművészeti Múzeumból kerül a kiállítás idejére Szegedre. Láthatók majd a Baksy-gyűjtemény Goya-másolatai, és különleges meglepetést is terveznek.

Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti tanácsadója a kurátora a Kortárs Szeged 2007 című, párhuzamosan látható másik tárlatnak, amely 39 progresszív szegedi képzőművésztől mutat be egy-egy jellemző alkotást. Herczeg Tamás szerint ez a kiállítás mérföldkő lesz a szegedi csoportos tárlatok történetében, hiszen határozott koncepcióval, bátran felvállalja rendezőjének szakmai értékítéletét.

A REÖK-kel kapcsolatos minden fontos információ megtalálható mától az intézmény honlapján, a www.reok.hu címen. Már az augusztus 17-i nyitó napon több érdekes programot kínálnak. Három óriási képkeretet állítanak fel a palota előtt, ahol szegedi polgárokat kívánnak megörökíteni egyénileg és csoportosan – a fotókat archiválják, és a
weboldalról is letölthetők majd.


Jegyárak

A REÖK nyitó kiállításaira a felnőttek 1900, a diákok és a nyugdíjasok jelentős kedvezménnyel, 900 forintért válthatnak belépőt. A Kárász utcai Átrium üzletházban elővételben máris kaphatók jegyek, augusztus 17-étől pedig a szabadtéri helyszínen nyíló új jegyirodájában árulják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindulnak a dózerek, maradnak az öregek

Szeged - Az újszegedi Gyimesi utcai társasház nyugdíjas lakói harmincmillió alatt nem mennek ki a… Tovább olvasom