Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Klausztrofóbia ellen telefonos lelki támasz

Ha beragad a lift, a legtöbb szegedi felvonóból nem csak a vészcsengővel lehet gyors segítséget hívni. Ott a fülketelefon, amelyből emberi hang szól, sőt ha kell, vigasztal. Nem volt ez mindig így.
Működő iparművészeti alkotás. Fotó: Schmidt Andrea
Beszorultam a Szamos utcai tízemeletes liftjébe! – szólt üzenetem a felvonóból tegnap ebéd után. A vészcsengő megnyomása után ugyanis telefonos segítséget lehetett kérni a fülke fali szerkentyűjével. Legalább nem fejlődik ki a bezártságérzésem, gondoltam, és elmondtam a diszpécsernek a részleteket: majdnem a földszintre értem, akkor akadt el a liftszekrény. Közben a lakók, hallani lehetett, bosszankodtak néhány percig, majd nekivágtak a lépcsősornak. Mások, az érzékenyebb nyugdíjasok bezörgettek, megkérdezték, hogy vagyok, hányan vagyunk odabent, és megnyugtattak, hogy mindjárt jön a szerelő. Igazuk lett. Tíz perc sem telt bele, és megérkezett. Ő is beköszönt, elmondta, hogy csavart lazít, aztán teker még egyet, és mindjárt szabadulok.

Két percre már a szabadság levegőjéből szippanthattam. A szegedi karbantartó cég szervizvezetője, Katona László közepesnek értékelte a tízperces szintidőt. A városszerte üzemelő félezer felvonó majdnem felét ők szervizelik, a szélrózsa minden irányába odaérnek húsz percen belül. Elmondta, tavaly ősz óta váltotta föl náluk ilyen telefonos segítség az egyszerű csengőgombot. A klausztrofóbiát küszöböli ki, hogy emberi hang szól a külvilágból, ha igény van rá, többször is, mobiltelefonon.

Felvonós legek

A Fekete Sas utca 28.-ban található a legpatinásabb lift. Felújították, ezért nem a legrégebbi. Matuzsálemnek a harmincöt év körüli Dóm téri és klinikai liftek számítanak, azokat még fémhálóból készült burok védi. A legmodernebb az egyetem új, Kálvária sugárút elején felújított gazdaságtudományi tömbjében fut majd: panorámás lesz, üvegfallal. Legmagasabbra az újszegedi tizenhat emeletes lakóépület két liftje emelkedik, két felvonója kommunikál is egymással: hívásra az jön, amelyik a legközelebb tartózkodik. Náluk feljebb csak a rókusi telefontoronyé közlekedik, 96 méternyire. Szeged egyetlen körforgója, közkeletű nevén páternosztere a megyeházán működik.

– Manapság kizárt, hogy hosszabb időre bennragadjon valaki. Régen kihívtak a Vértóhoz egy tízemeletesbe – idézte fel az ügyvezető, Kispéter István. Kánikulában hatan szorultak be, a házmester meg elment a piacra, nem hallotta a vészcsengőt. Egy órát szobroztak a lakók, mire észrevette. Baj nem történt, de dőlt kifelé a forróság, mire kibontottam a fülkét. Üvegezett, faajtós liftből akart akkoriban kimenekülni az a fiú, aki a Dugonics téren kirúgta az üveget, és félig kimászott. A lift érzékelte, hogy üres, elindult, és csak a biztonsági berendezés mentette meg a fiú lábát, majdnem elkaszálta a lift. Hasonlóan régi típusba tuszkolt be egy biciklit a gazdája. A kerékpár menet közben eldőlt, beakadt az ajtóba, az kinyílt, a lift beszorult, meg kellett menteni a biciklist.

– Emlékszem, a Csillag börtön egyik fogva tartottja járt a legrosszabbul évekkel ezelőtt – idézi fel Katona László. Az étellifttel játszottak, le-föl utazgattak benne, míg egyik társuk, péntek délután lévén, kikapcsolta a liftet, hétfő reggelig. Az a rab „kettőre zárva" töltötte azt a hétvégét. Szerencsésebben végződött a festőmester esete a páternoszterrel. Szerencsétlen létrával együtt szállt be, és mire a biztonsági kapcsoló leállította a felvonót, az apróra darálta a létráját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kísérlet nem sikerült

Több mint másfél éve üresen áll kilenc szociális bérlakás és kilenc garázs az újonnan épített Arany… Tovább olvasom