Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Klebelsberg a női egyenjogúságért

A Szegedi Polgári Platform következő előadásából kiderül: ő hozta létre az első lánygimnáziumot Szegeden, a mai Tömörkény-gimnázium elődjét
Milyen lenne Szeged Klebelsberg nélkül? Többek között erre a kérdésre is választ kapnak azok, akik pénteken ellátogatnak a Szegedi Polgári Platform újabb előadására.

Pál József professzor, a társaság egyik alapítója elmondta, a sorozat 13. előadását rendezik meg, amely a Mocsárvilágtól a Dóm térig címet kapta. Ezúttal a nagy személyiségek sorozatban Klebelsberg Kunót mutatják be, azt, hogy milyen jelentős volt az ő tevékenysége, amelyet a magyar kultúra nemzetközi terjesztésében végzett. A kultuszminiszter Szegedet Európa szellemi térképére helyezte. Blazovich László történészprofesszor szerint Klebelsberg nagyon sokat tett a vidékért, így Szegedért is. Ő hozta létre az első lánygimnáziumot Szegeden, a mai Tömörkény-gimnázium elődjét, valamint népiskolaprogramjában a Rókusi Általános Iskolában létesítette az ötezredik tantermet.

Az érdekes témáról Újvári Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa beszél ma este 6 órától a szegedi dóm közösségi termében. Az előadás után közösen megkoszorúzzák Klebelsberg Kunó és felesége látogatóközpontban található síremlékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusban ismét szabadtéri Zsombón - sajtótájékoztató sztárokkal

Júliusban ismét szabadtéri Zsombón - sajtótájékoztató sztárokkal
A kínálatban szerepel vígjáték, operett és kamaradarab is, a Rózsa Sándor Csárda mellett pedig ismét játszóhellyé válik a piactér is. Tovább olvasom