Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Kligl Sándor Magyar Örökség díjas

Szeged - Magyar Örökség Díjat kapott a Szegeden élő Kligl Sándor. A 65 éves szobrászművész 40 éve van a pályán. A napokban fejezte be mórahalmi díszkútját, új térdísze Szegedre készül.
Milyen Magyar Örökségnek lenni? – Meglepő, megtisztelő, felelősségteljes, hiszen fantasztikus az Ady Endrétől az Aranycsapaton át Wigner Jenőig terjedő névsor. Mivel a művészeti díjak nagy ívben elkerültek, ennek különösen örültem – mutatja a díszoklevelet az idén 65 esztendős Kligl Sándor szobrászművész, aki négy évtizede van a pályán. Az Akadémia zsúfolásig megtelt dísztermében ő beszélt a díjazottak nevében, akik között idén ott szerepelt például a rádiós szerkesztő Hegyi Füstös István, Erkel Ferenc, a Hangya Szövetkezet, a Kárpát-medencei középiskolák sora és Hódmezővásárhely városa. A díjazottakhoz fűződő viszonyáról meséli: az iskolák közül a temesvári kegyesrendi főgimnáziumot édesanyja főépítész nagybátyja, Székely László tervezte, Erkel zenéjét pedig nagyon szereti.

Kligl Sándor: Őszre állítják fel a kacsás kislányt a szegedi Roosevelt téren. Fotó: Veréb Simon
Kligl Sándor: Őszre állítják fel a kacsás kislányt a szegedi Roosevelt téren.
Fotó: Veréb Simon

– A plasztikai világomat ismerték el, és vele azokat a témákat, amelyek foglalkoztattak. Óriási változás történt a pályafutásomban, hiszen 1990 után olyan szobrokat mintázhattam meg, amelyeket korábban nem lehetett. Ilyen például a szegedi Szent István-szobor – teszi hozzá a Szegeden élő szobrász. – Most azt várom, hogy a mecenatúra a helyére rázódjon. Elképesztő, mi minden nem jöhetett létre a művészetben hosszú éveken keresztül. Hiszen egyik művészeti ág sem létezik komoly állami támogatás nélkül. A magánvállalkozók nem helyettesítik, nem helyettesíthetik, az állam ilyen értelemben a művészet legjómódúbb megrendelője. Félreértés ne essék, ez nem a kiszolgálását jelentené, és nem a kritika nélküli elfogadását mindennek.

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő előtti kút. Fotó: Frank Yvette
A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő előtti kút.
Fotó: Frank Yvette

Csongrád megyében két díszkútja készül el az idén Kligl Sándornak. Ezekről a funkcionális térdíszekről elmondta, szép feladatnak tartja őket, ugyanakkor több baja is van velük: fél évig nem látványosak, hiszen az időjárás miatt vízteleníteni kell, a másik a brutális rongálás, aminek áldozatul esnek. A napokban fejezte be a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő előtti kompozícióját: két bronzgyereket ültetett a kút kávájára. A kislány az ötéves Rozika unokája vonásait őrzi. Az alkotással nem teljesen elégedett, mert a közreműködő szakemberek a tervezettnél kisebb medencét építettek köréjük. Őszre állítják fel Szegeden a Roosevelt téri kacsás kislányos ivókutat a játszótéri kút helyén, amely tönkrement. Műtermében megmutatta a makettjét: ennek a bronzkislánynak is Rozika kölcsönzi az arcát. Megrendelője a Szegedi Vízmű Zrt., amely miután helyreállítja a kutat, a városnak ajándékozza.

Olvasóink írták

 • 5. Gingko 2010. július 07. 00:28
  „Kivéve PásztorJános alkotásait.”
 • 4. Gingko 2010. július 07. 00:12
  „A Széchenyi térnek két oldala van. Észak-Dél irányból nézve jobbra jól elhelyezett, jó szobrok vannak. A baloldalról nem lehet ugyanezt elmondani.”
 • 3. vmagdi 2010. július 06. 21:47
  „szerinted egy fideszes beallitottsagu ember nem is kepes muveszi alkotasra? Te beteg vagy, uldozesi maniad van. Egy embert a munkaja minosit es nem a partallasa.
  Visszaterve a szobrokhoz, nekem azok a szobrok a kedvenceim, amelyek emberleptekuek es emberkozelik, lasd Kalap alatt c szobor a Tiszaparton. Peldaul a Szechenyi terre rakott uj szobor egyaltalan nem a kedvencem, olyan iszonyu magasra tettek, hogy total elvezhetetlen. Sajnos a kozteri szobrokat megrongaljak, de ez benne van a pakliba, ha nincs, nem is kell az a szobor. Azt, benn kell hagyni a muteremben.”
 • 2. Triton 2010. július 06. 19:28
  „Igaz, hogy néhány szobrot eladott több helyre is. Az is igaz, hogy mindig az aktuális hatalomnak megfelelően helyezkedett (most éppen a Fidesz Alapítvány vezetőjének Lengyel Gy élettársa), de azért biztos megérdemelte, úg mint Schmitt ....”
 • 1. Logaritmus 2010. július 06. 18:20
  „Szeged belvárosából már csak egy kacsás kislány szobor hiányzott! Lesz kerti törpe is? :/ Kligl úrnak gratulálok a díjhoz, számos szobra jól sikerült, a kritikám is a megrendelőknek szól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapi fogathajtás - koncert, vetélkedő

Csanytelek - Szombat délelőtt fél 9-kor ünnepi testületi üléssel kezdődik a XX. Csanyteleki… Tovább olvasom