Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kligl vési bronzba Puskás portréját

A közelmúltban elhunyt legendás labdarúgó, Puskás Ferenc tiszteletére emlékérmet bocsát ki a Magyar Labdarúgó Szövetség. A bronzból készülő plakett elkészítésére Kligl Sándor szegedi szobrászművészt kérték fel.
Kligl Sándor szobrász a Puskás Ferenc-emlékérem tervezetét mutatja. Fotó: Schmidt Andrea
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Kisteleki István felkérésére a november 17-én elhunyt legendás futballista, Puskás Ferenc tiszteletére emlékérmet készít Kligl Sándor. A szegedi szobrászművész már ezelőtt is dolgozott a szövetségnek: az 1956-os forradalom labdarúgóáldozatainak emlékére állított bronz dombormű is az ő munkája, amelyet október 23-án avattak fel az MLSZ székházában.

A szobrász elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést, ugyanakkor szomorúsággal tölti el, hogy Puskás halála kapcsán kell elkészítenie azt. – Utazásaim során megtapasztalhattam, Portugáliától Svédországig mindenhol ismerik Puskás Ferencet, akit még fiatal koromban volt szerencsém látni játszani a fővárosban – mondta a művész. A korlátozott példányban megjelenő – kétszáz darabot rendelt meg a szövetség –, negyvenkét milliméter átmérőjű, ezüsttel bevont bronzérem egyik oldalán a labdarúgó portréja, neve, születésének és halálának dátuma látható majd. Hátoldalára az MLSZ címere kerül.

– A megbízás egyelőre a fent említett darabszámra szól, az MLSZ további szándékát az érmeveréssel kapcsolatban nem tudom – mesélte Kligl, aki a munkafolyamatról elmondta, a vésetet már elkészítette, az emlékérem pedig Szabó Géza szegedi ötvösmester műhelyében nyeri majd el végső formáját. A kollekciót december 7-ére kell a fővárosba szállítania, amelyeket a labdarúgó temetésének napján (december 9.) adnak át az MLSZ meghívására érkező gyászoló küldöttségeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk szenvedélyre

Érdekes ötlet a Szegedi Kortárs Balett legújabb vállalkozása, a Carmen-variációk: a népszerű opera… Tovább olvasom