Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Klímalesen a szegedi belvárosban

Több mint egy tucat belvárosi üzletbe nyitottunk be Szegeden, és elégedetten tapasztaltuk, hogy valamennyit felszerelték klímaberendezéssel. Néhány helyen légfüggöny is működött, egy könyvesboltban vizet is ihattunk.
A rekkenő hőség elől először egy fehérnemű szaküzletbe menekültünk Szeged belvárosában, a Kárász utcán. Nem csalódtunk, jó néhány fokkal hűvösebb levegő várt bennünket a boltban. Még áprilisban kapcsolták be először a klímát.

– Két berendezésünk működik egyszerre, de nem érnek sokat, mert éppen ide tűz a nap. Hiába állítjuk tizennyolc fokra, nem tudja lehűteni a levegőt – panaszkodott Dudás Csabáné, boltvezető. Az egyik vevőtől, Herpai Lászlótól megtudtuk, feleségével legalább húsz percet töltöttek bent. – Valóságos felüdülés volt vásárolni – állította a férfi. – Iszonyat forróság volt odakinn, itt sokkal kellemesebb, ráadásul a feleségemnek is találtunk fürdőruhát.

Sorra nyitottunk be a sétálóutca üzleteibe. Valamennyiben működött légkondicionáló, legyen az óra-ékszer, újságos, optikai vagy éppen ruházati bolt.

A szegedi korzó egyik kávézójának teraszán legalább húszan fogyasztották kávéjukat, miközben a klimatizált üzlethelyiségben mindössze négyen üldögéltek. – A nyitás óta van klímánk, gyakorlatilag állandóan üzemel. Ennek ellenére a vendégeink jobban szeretnek az utcán, a napernyők alatt – mondta el Miklós Balogh József üzletvezető.

Ventilátor és függöny

Manapság már a legtöbb hivatalban is működik klímaberendezés. Az okmányirodán például a pénztárnál, az információs ablakoknál, a gépjármű-ügyintézésnél, a választási irodánál és a vállalkozói igazolványok kiállítási helyén. A személyi igazolvány, az útlevél és a jogosítvány elkészítésének két helyiségében viszont nincs légkondicionáló, ventilátorral és sötétítőfüggönnyel védekeznek a hőség ellen.

Miközben beszélgettünk, egy férfi hét zsák jeget pakolt le a pult mellé. – Hiába van jéggépünk, nyáron kevés a kapacitása. Minden italt hűtve szolgálunk fel, és jégkockát is adunk mellé – magyarázta az üzletvezető.

A kávézóban üldögélő Török Márk már túl volt egy meleg teán és egy hideg ásványvízen. Az öltönyben feszítő EHÖK-elnök nem akart kiülni a tűző napra, ezért húzódott a négy fal közé. – Inkább a klíma, mint a meleg. A 35 éves autóm klímáját is mindig bekapcsolom, igaz, néha simogatni kell, hogy működjön – mondta az egyetem hallgatói önkormányzatának vezetője.

Legjobban azok jártak, akik a passzázson található könyvesboltba tévedtek be. Itt a klíma mellett légfüggönyt és egy vízadagolót is felszereltek. – A múlt héten takarítottuk a berendezéseket, jelenleg a háromból csak kettő működik. Tizennyolc fokra állítottuk a hőmérsékletet, de ennél azért melegebb van, mert az eladóterünk közel százötven négyzetméteres – árulta el Szűcs István részlegvezető. A vendégek által is használható önkiszolgáló vízadagoló húszliteres tartályát ebben a forróságban kétnaponta cserélik.

Janó Éva nem tudta, hogy akár vizet is fogyaszthat a boltban, de nem is lett volna szüksége az ingyenfolyadékra, ugyanis nyáron mindig tart magánál egy palack citromos vizet. Az egyetemista lány szerint az az optimális, ha nincs őrült nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. – Nem fáztam, amikor bejöttem, inkább komfortérzetem volt, hogy néhány fokkal hűvösebb van a könyvesboltban, mint az utcán. Néhány helyen túlzásba viszik a hűtést, ami megfázást és hátfájást okozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belebuktak a lőszerügybe a rendészeti iskola vezetői

Váratlanul távozott a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója és a gazdasági osztály vezetője.… Tovább olvasom