Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Klímateszt: hat és fél fok különbség bank és posta között

Szeged - Sokan a legnagyobb forróságban vették nyakukba a várost, intézték ügyeiket. A szegedi ügyfélszolgálatok és várók egymástól jelentősen eltérő klímával rendelkeznek.
A várakozásnál csak egy rosszabb dolog létezik: ha hőségben kell sorban állni valahol. Tegnap kora délután a sajtóház hőmérője negyven fokot mutatott – a tűző napon vélhetően ennél is forróbb volt a helyzet.

Aki vette magának a fáradságot és a bátorságot – a szegedi polgármester szerdán külön felhívta a figyelmet, hogy mindenki, de különösen az idősek kerüljék a tömeget, a forró, levegőtlen helyeket –, hogy ügyes-bajos dolgait a legnagyobb kánikulában intézze, legalább a legtöbb ügyfélszolgálaton és váróban hűsölhetett. Az OTP Bank Takaréktár utcai fiókjában, az újszegedi 18-as számú postahivatalban, valamint az SZTK-ban mértük a levegő hőmérsékletét. És kérdeztük azokat az embereket, akik dacolva az afrikai időjárással, ilyenkor is vállalták a sorban állást.

Az újszentiváni Nagy Istvánné egy órára kapott időpontot az SZTK-ban, ezért muszáj volt útra kelnie a kánikulában. – Itt kellemes az idő – mondta a nyugdíjas asszony, aki már előre félt, hogy újra ki kell mennie a szinte hidegnek ható 31-32 fokból, ráadásul még a hazafelé tartó forró levegőjű autóbuszra is fel kell ülnie. Az SZTK-ban a forróságból belépve valóban kellemes szellő éreztette hatását, ám hamar hozzá lehetett szokni a jóhoz. Húsz perc után kilépve az épületből szinte mellbe vágta az embert a meleg.

A Hargitai utcai postahivatalban volt a legmelegebb, 14 óra után 10 perccel 34 fok – itt csak ventilátor keveri a levegőt. Fotó: Karnok Csaba
A Hargitai utcai postahivatalban volt a legmelegebb, 14 óra után 10 perccel 34 fok – itt csak ventilátor keveri a levegőt. Fotó: Karnok Csaba

A Kárász utca egyébként meglepően forgalmas volt tegnap délután, nem úgy az OTP Bank Takaréktár utcai fiókja, ahol két kezünkön meg tudtuk számolni az ügyfeleket. Amíg a rendelőintézetben a klíma ellenére is láttunk magát legyező embert, a bankban semmilyen segédeszközre nem volt szükség. Az itt mért 28 fok szinte jégveremnek tűnt a kinti hőmérséklethez képest. A távozás innen még fájdalmasabb volt, mint a rendelőből.

Még egy nap forróság

A Meteorológiai Szolgálat szegedi mérőállomásán tegnap 36,8 fok csúcshőmérsékletet mértek, ami ma még egy fokkal emelkedhet. Melegrekord azonban sem tegnap, sem ma nem születik: 1952-ben 39,4 fokot mértek ezekben a napokban. Holnap hidegfront vonul át az országon, ami tíz-tizenhárom fok hőmérséklet csökkenéssel jár majd együtt. Hétfőre huszonkilenc, keddre és szerdára 30-31 fokra melegszik fel a levegő.

A legforróbb fogadtatást az újszegedi 18-as számú postahivatalban tapasztaltuk, ahol az ügyfeleknek fenntartott részen nincs klímaberendezés. A postavezető ventilátorral próbált javítani a helyzeten, ám az ügyfelek közül így is sokan méltatlankodtak a benti hőmérséklet miatt. A 34,5 fok működő ventilátor mellett az egyébként is szűkös helyiségben még tíz percre is elviselhetetlen volt.

Könnyebben megbetegedhetünk

Egy hűvös helyre betérve az ember még jól is érzi magát, ám könnyen tüdőgyulladás lehet a vége, ha az illető sokáig tartózkodik klimatizált helyen, főleg a légkondicionáló közelében. Szilárd András orvos szerint nyáron szinte könnyebb ebben megbetegedni, mint télen. Ha lehűl a test, a bacilusok könnyebben tudják megtámadni azt. A Dél-Klímánál érdeklődésünkre elmondták: az az optimális, ha a kinti hőmérsékletnél mindössze négy-öt fokkal alacsonyabbra állítják a légkondicionálót.

Olvasóink írták

 • 4. matylapát 2008. augusztus 20. 16:10
  „Javasolnám még megnézni a Mars téri pavilonban lévő 100-as boltot is.Szerintem vetekszik a postával! És a dolgozók nem csak pár 10 percet várnak.”
 • 3. Morgós 2008. augusztus 17. 08:18
  „Hatályos jogszabályok szerint 31 fok belső hőmérsékletnél be kell zárni a hivatalt irodát....”
 • 2. F.Károly 2008. augusztus 15. 13:48
  „kekecke!
  És azt a tanácsát is megfogadta, hogy szavazzanak rá?”
 • 1. kekecke 2008. augusztus 15. 06:05
  „megfogadtam a polgármester tanácsát ! nem mentem tömegbe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fittyet hánynak a KRESZ-re a Makkoserdő soron

Szeged - Közel egy éve, hogy átadták a felújított Makkoserdő sort, ám a megváltozott forgalmi… Tovább olvasom