Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kockázatos lehet a húsvéti lakoma

A húsvéti nagy evés-ivások idején rendszerint ugrásszerűen megnövekszik az emésztőszeri megbetegedésekben szenvedők száma. Hasnyálmirigy-gyulladás és epegörcs is kialakulhat. Nagyon rossz esetben akár halállal is végződhet egy-egy húsvéti lakoma.
A túlevést, túlivást a gyomor-bélrendszer működése képes kivédeni egy bizonyos határig – mondja Takács Tamás egyetemi tanár, az MTA doktora, az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinikáján. Ám sokszor előfordul: e védekezés nem elég.

Orvosnál és otthon

Húsvétkor az átlaghoz képest tíz-tizenöt százalékkal is megnövekszik az emésztőrendszeri megbetegedéssel klinikára kerülők száma – leggyakrabban mentő hozza őket, máskor még be tudnak jönni saját lábon. És ebbe a mennyiségben még nincs benne azoknak a száma, akik otthon küzdenek a húsvét mellékhatásaival. Leggyakoribb a hasnyálmirigy-gyulladás, mely száz beteg közül öt-hat esetben halálhoz is vezethet. Kialakulása: a hasnyálmirigyben termelődő enzimek – amelyek a táplálék lebontására szolgálnak, s a nyombélbe ürülnek – már a mirigyben aktiválódnak, és elkezdik emészteni magát a mirigyet. Az teljesen tönkremegy, az emésztés lehetetlenné válik. A halált a hasnyálmirigy-gyulladáshoz társuló vese-, szív-, tüdőszövődmények váltják ki.

A hasnyálmirigy-gyulladás másik típusa a másik, emésztőnedvet termelő szervünknek, az epének a megbetegedésével függ össze. Ha valakinek az epehólyagjában epekő van, hirtelen lakomaszerű táplálkozáskor, így húsvétkor, az epehólyag nagy erővel húzódik össze görcsösen – s borzasztó fájdalmat okozva –, emésztést szolgáló váladékát minél nagyobb mennyiségben próbálja kiüríteni, miközben a kő is kimozdul helyéről, és elkezd az epevezetéken keresztül levándorolni a nyombélbe.

Ha megakad a kő

A baj azért alakul ki, mert a hasnyálmirigy kivezető csöve ugyanazon a nyíláson nyílik a nyombélbe, mint az epéé – s itt a kő gyakran megakad.
Az emésztőnedvek tehát nem tudnak távozni, és a nedvek ez esetben is elkezdik emészteti a mirigyet. Az is veszélyes, amikor az epekő le sem tud vándorolni, hanem lezárja az epehólyagot. A tüneteket okozó epeköves görcsök gyógyszerrel jól oldhatóak, máskor viszont operáció szükséges. Eltávolítani az epekövet az epehólyaggal együtt szokták eltávolítani a sebészek. Epe – természetesen – ezután is termelődik a szervezetben, egészen pontosan a májban, és gyakori, hogy ezután is keletkezik kő, de már az epevezetékben. Ekkor eltávolítása azonban már nem igényel újabb műtétet: endoszkópos úton is megoldható. Az eltávolított epekövek kémiai elemzése fontos: kiderülhet, hogy milyen tápanyagból visz be rendszeresen többletet a beteg – például koleszterinből; húsvétkor jellegzetesen tojással –, és fontos információkhoz lehet jutni táplálkozásának megfelelő beállításához.

Meg akarja gyorsítani

Említhetők még a gyomor, a nyombél, s a vékonybél megbetegedései is a húsvét kapcsán: nyálkahártyagyulladás alakul ki, azaz gyomor-, bélhurut. Ha a gyomor-bélrendszer meg akarja gyorsítani a bevitt anyagok kikerülését a szervezetből, akkor hasmenés alakul ki; ha meg akarja akadályozni a fölszívódást, akkor hányás jön létre. Különösen gyakran jelentkeznek e tünetek ha – sokéves nagy italfogyasztás hatására – a hasnyálmirigy elmeszesedett. És a kevés megmaradt ép sejt által termelt emésztőenzim nem elég a gyomorba hirtelen jutott sok táplálék megemésztéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom