Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kocogással az egészségért

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a futás jótékony hatásairól olvashatnak összeállítást.
A futás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, jótékony hatással van a keringési rendszerünkre, légzőrendszerünkre és anyagcserénkre is. Azok a pozitív hatások, amelyeket a sétálás kapcsán említettünk, fokozottan jelentkeznek. Hetente 3-4 alkalommal negyven percnyi edzés esetében minden más mozgásformánál gyorsabban érvényesül alakformáló hatása és eredményez jó erőnlétet.

Hatásos kiegészítője minden fogyókúrának. Hatása kettős: egyrészt az elégett kalóriák gyorsítják a fogyást, másrészt megemeli az alapanyagcsereszintet, így azok, akik rendszeresen futnak a test nyugalmi időszakában is több kalóriát használnak el, mint akik nem mozognak rendszeresen.

„A futás az egyik legjobb kikapcsolódás, alkalom arra, hogy magunkkal foglalkozzunk, végiggondoljuk problémáinkat, feladatainkat." Mielőtt azonban futni kezdünk, nem árt óvatosnak lenni. Mivel a szívünkre, az izületeinkre, az anyagcserénkre gyakorolt hatása intenzívebben jelentkezik, mint a sétálás esetében (az eredmények is látványosabbak!), az alábbi esetekben előzetes orvosi vizsgálat javasolt: magas vérnyomás, illetve egyéb igazolt keringési megbetegedések esetén, anyagcsere-, izületi betegségek fennállásakor. Indokolt egy orvosi konzultáció akkor is, ha a testsúlyfelesleg 20–25 százalékkal meghaladja a normál értéket. Nem javasolt a futás várandós anyáknak, illetve a gyermek születését követő 7-ik hónapig. Ezt követően viszont a kismamák számára is remek eszköz terhességük előtti alakjuk visszanyeréséhez.

És hogy mi kell a futáshoz? Egy jó futócipő és nők esetében futómelltartó (vagy 2 szoros melltartó) használata javasolt. Mindig öltözzünk rétegesen és az időjárásnak megfelelően! Kezdetben rövid táv, maximum 2 km megtétele javasolt. Ez azért fontos, mert hirtelen erős megterhelés esetében edzetlen lábizomzatunk nem nyújt elég védelmet ízületeinknek, így azok fájdalmassá, duzzadttá válhatnak. Ha mégis ízületi fájdalmat észlelünk, pihenjünk pár napot, és utána fussunk megint.

Kezdetben kitűzhetjük célul hosszabb táv (3–4 km ) megtételét is, de ebben az esetben váltogassuk a futást gyors tempójú gyaloglással. Amikor a 2 km lefutása már nem okoz gondot, növeljük fokozatosan a megtett távolságot, illetve a futás időtartamát. Érdemes az időtartamot 40 percig növelni, mert a futás zsírégető hatása csak 30 perc után kezd el érvényesülni. Ügyeljünk légzésünkre! Belégzéskor orron keresztül vegyük a levegőt, a kilégzést a szájon keresztül végezzük.

Végül segítségképpen néhány támpont: a Tisza-parton haladva a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskolától a töltésig megtett táv (az Árvizi Emlékmı felé) 1300 méter. A töltésen megtett táv az első sorompóig 1200 méter, a kikötőig 2700 méter. (A töltésen 100 méterenként jelzéseket találunk.) Jó futást!

Dr. Bosnyákovits Tünde
Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb otthon disznót vágni, mint húst venni

Az alacsony felvásárlási árak miatt jobban megéri a házi disznóölés, mint a boltihús-vásárlás.… Tovább olvasom