Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kócsag az alkalmi tóban

Szegeden, ahol a Vásárhelyre vezető út a körtöltésen átér, az eső előtt nem volt semmi – illetőleg szárazföld volt – most viszont egy tó van. A tóban pedig kócsag van.
Emlékezetes az az óriási eső, amely egy időre megszüntette a tavaly ősz óta tartó aszályt. Számomra legalábbis biztos emlékezetes, a pincében azóta is áll a víz. De nem csak a pincében. Szegeden, ahol a Vásárhelyre vezető út a körtöltésen átér, az eső előtt nem volt semmi – illetőleg szárazföld volt – most viszont egy tó van. A tóban pedig kócsag van.

Körülbelül egy nap kellett hozzá, hogy megtalálja az új élőhelyet, de az is lehet, hogy másfél. Ez gyorsan ment! Szentmihály és Szeged között, a laposban, szintén megjelent a zivatar után a víz, és fölötte ott csaponganak a vízhez kötődő – fehéren-feketén, széles-szögletes szárnnyal, mondva, „bí-bic, bí-bic" – a bíbicek. Amíg a víz nem volt itt, ők sem voltak sehol, most, hogy itt a víz, itt vannak ők is. A természet nem adja meg egykönnyen magát! „Naturam expellas furca, tamen usque recurret." Űzd ki bár a természetet vasvillával, mégis mindig visszatér – írta Arany.

De jöjjön további másik idézet is, távol-keleti gondolkodótól, épp most olvasom: „Ti mind azt hiszitek, hogy a természet végét járja, holott csak most kezdődik; ti mindig azt gondoljátok, hogy a természet ismeri célját, holott a cél egyre távolabb megy; ti mindig azt gondoljátok, hogy a természet mindent megadott, holott még sokkal többje van..." Nagyon igaz! Csak nem szabad híresztelni – még félreértik, azt hinnék, szabad kezet kaptak a természetpusztításra.

Ellenkezőleg! Amiről szó van, az: a természeten nem csak lehet, nagyon is érdemes segíteni, rögtön él a kínálkozó lehetőséggel. Ahol megjelenik a víz, ott megjelenik a kócsag is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom