Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kocsitárolókban élnek a szegedi Göndör soron

Szeged - A szegedi garázssorokon megdöbbenve tapasztaltuk, hogy egyre többen használják lakásnak a fűtés és olykor villany nélküli kocsitárolókat.
– Korábban jó néhányan laktak ezekben a garázsokban, de a legtöbben már elköltöztek. Igaz, az egyikben most is megfordul olykor valaki – tárta szét a karját tanácstalanságában az újszegedi vasútállomás melletti garázssoron az egyik tulajdonos, Csík György. A szemerkélő esőben mi is körbenéztünk a garázsok között, de senkit sem találtunk „otthon". Pedig egy környéken lakó férfi, László szerint sokan a garázssorba szorultak. Leginkább egyedülálló férfiak, ritkábban nők, sőt családok is.

– Napközben közmunkán vannak, vagy guberálnak, csak estefelé lehet megtalálni itt őket. Bérlik a garázst, megvásárolni nincs elég pénzük – mondta a kőműves férfi. Újszegeden nem bukkantunk garázslakóra, Petőfitelep felé vettük az irányt. A Göndör soron az egyik garázs előtt takaros lugast, az épület oldalában kerítéssel elzárt tenyérnyi udvart alakítottak ki. Le sem tagadhatták volna, hogy laknak itt: a garázs tetején tv-antenna és egy víztartály díszelgett. A kopogtatásunkra egy férfi bújt elő, de amikor megtudta, hogy mi járatban vagyunk, udvariasan elköszönt tőlünk.

Néhány száz méterrel odébb is rábukkantunk egy garázslakásra. Odabenn egy férfi terült el az ágyon, a tv-t bámulta. Üdvözlésünket mégis egy nő fogadta, aki beljebb is invitált bennünket, ám a párja nem fogadott szívesen, ezért inkább a garázs előtt, a szakadó esőben diskuráltunk. – A férjem édesapja vette nekünk ezt a garázst – árulta el az asszony. – Korábban hat évig laktunk sátorban, annál a nagy fűzfánál – mutatott a távolba. Eddig jutott a mondandójában, mert az ura megelégelte a beszélgetést, berendelte magához a feleségét.

Nem adtuk fel – Marika és Ferenc már sokkal előzékenyebb volt: betessékeltek a háromszor hat méteres garázslakásukba, ahol mindjárt hellyel is kínáltak a kanapén. – Három hónapja lakunk itt, 19 ezer forintért béreljük a garázst. Az élettársam már két hónapja nem kapott szociális segélyt, az én havi 24 ezer forintomból élünk. Sajnos villanyunk és fűtésünk sincs, nagyon tartunk a téltől. Marikának a veséjét korábban műtötték, ezért két szőnyeget is terítettünk a betonra, nehogy felfázzon. Lehet, hogy a hideg miatt mégis kénytelenek leszünk továbbállni – panaszkodott a férfi. Hűtőszekrényük és gáztűzhelyük sincs, a garázs előtt bográcsban szoktak főzni. A tisztálkodáshoz és a főzéshez flakonokban hordják a vizet, a ruháikat egy barátjuknál szokták kimosni.

Mi hiányzik nekik legjobban a garázsból? – kérdeztük. – A fűtés és a villany mellett egy szekrény, ahová be tudnánk pakolni a holmijainkat – sorolta a nő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom