Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Kocsmából lett a deszki családi napközi

Deszk - A legtöbb tízezer lakos alatti településen nincs bölcsőde. Deszken a közelmúltban egy kocsmát alakítottak át, így megnyithatta kapuit egy újabb családi napközi.
Icinke-Picinke, Rémusz bácsi, Pöttyös Panni és számos ehhez hasonló mesekönyv sorakozik azokon a bárpult mögötti polcokon, ahonnan nem is olyan régen még csapos válogatta a vendégek által kért italokat. Januárban egy új magánvállalkozás, a Ringat-Lak Természetbarát Családi Napközi nyitotta meg kapuit Deszken. Ahol a gyerekek most vígan csúszdáznak és játszanak a babakonyhában, októberben még kocsma működött.

Létezik óradíj és napidíj is

A nonprofit szervezetként bejegyzett magánvállalkozás megkapja az egy gyermekre járó állami normatíva összegét, azaz a 250 ezer forintot, de ez korántsem fedezi a költségeket. A szülőknek egy gyermek napközis felügyelete étkezéssel együtt óránként 400 forintba kerül. A 2200 forintos napi és 30 ezer forintos havi díj már a pelenka árát is tartalmazza.

– A kezdeményezés igazi családi összefogással valósult meg. A klasszikus családi napközi hagyományait követve a férjem szüleinek otthonában, egy külön házrészben, az egykori kocsmában, saját kezűleg alakítottuk ki a foglalkoztatóként szolgáló nappalit, a hálószobát, a vécéket, a kézmosót és a konyhát, ahol mindennap mi magunk készítjük a tartalmas reggelit, a tízórait és az uzsonnát. A nagy játszószobának kialakított helyiségben a talponállóból átörökített körpultot nem véletlen hagytuk a helyén, funkciója van: az irodai munka helyszíne. Így mindig szem előtt vannak a csöppségek – magyarázta Battyányi-Fehér Mária, a családi vállalkozás egyik vezetője, akinek közel hároméves kisfia, Árpád is napközis. A szakember a Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság vezetője.

Elárulta, bár hasznot még nem hoz a vállalkozás, az álma teljesült, amikor megnyitották az elsősorban egy-három év közötti gyerekekkel foglalkozó intézményt. Délutánonként ő vigyáz a gyerekekre. Elmondta, a magánvállalkozásként működő napközi másik vezetője és egyben délelőttös munkatársa, Simon Hajnalka kislányára, Majára is a napköziben vigyáznak. Jelenleg hárman osztják be a délelőtti és a délutáni csoport felügyeletét, melyben fontos szerepet vállalnak a férje szülei is. A tizennégy férőhelyes napközibe a nyitás óta kilencen iratkoztak be. Ha megtörténik a gyerekek beszoktatatása, akkor heti rendszerességgel pszichológus és gyógypedagógus is bekapcsolódik majd a munkába. A családi napközi nagy előnye, hogy a szülők beoszthatják az idejüket, nincsenek kötöttségek: néhány órára, illetve egészen este hétig is rábízhatják gyermekeiket a szakemberekre.

Ovisok játszanak az ex-bárpult előtt.
Fotó: Miskolczi Róbert

A szociális törvény értelmében, a tízezer lakos feletti településeken köteles az önkormányzat bölcsődét üzemeltetni. Azokban a falvakban, ahol a lélekszám nem haladja meg a néhány ezret, biztosítani kell az ilyen korú gyerekek felügyeletét, ha igény van rá – tudtuk meg Gyuriczáné Botka Emőkétől. A Dél-alföldi Regionális Módszertani Bölcsőde módszertani vezetője, aki részt vett a deszki vállalkozás engedélyeztetésében, hozzáfűzte: igény lenne az egy- hároméves, kistelepüléseken élő gyerekek szegedi bölcsődei elhelyezésére, de sajnos nincs elég hely.

Egyre több

A magánvállalkozásként működő, bölcsődés és óvódás korú gyermekek családi napközis felügyelete egyre népszerűbb. Mindszenten a Törpi Tanya, Szentesen a Nyanyus Háza, Domaszéken a Csutkababa Hagyományőrző, Szatymazon a Mesevár, Mórahalmon a Huncutka és Szegváron a Frézike napközi is ezeket a feladatokat látja el és Vásárhelyen is működik hasonló intézmény.

Olvasóink írták

  • 3. Pintér Dóra 2008. január 18. 04:51
    „Érdekelne, hogy adnának-e felvilágosítás a kezdésről, hogyan indultak, mik a feltételek, buktatók mert én is gondolkodom egy ilyen intézmény létesítéséről.(fejér megyében)Válaszukat előre is köszönöm”
  • 2. karlvonbanhoff 2008. január 15. 14:59
    „Nézőpont kérdése :-)”
  • 1. blossom 2008. január 15. 13:28
    „ez meg mindig jobb hir mint egy ujab kocsma nyitas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés a sodródó kamion elől

Szeged - Kiss Krisztián túlélte, hogy elsodorta egy kamion, hogy legalább 15 méter repült, hogy minimum 6-7 métert zuhant, hogy eltört 3-3 csigolyája és bordája. Tovább olvasom