Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Kodály Zoltánra emlékeznek holnap

Maradt-e még esély mára a kodályi program folytatására? Kíván-e a jövőben élni a magyar társadalom azzal a teljesítmény-többlettel, melyet a személyiség kiteljesítését célzó művészeti nevelés bizonyítottan kínál? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán Gönczy László főiskolai docens.
Maradt-e még esély mára a kodályi program folytatására? Kíván-e a jövőben élni a magyar társadalom azzal a teljesítmény-többlettel, melyet a személyiség kiteljesítését célzó művészeti nevelés bizonyítottan kínál? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán Gönczy László főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar kamarazene tanszékének vezetője.

Az évforduló kapcsán idén számos megemlékezéssel, hangversennyel rójuk le tiszteletünket Kodály, a zeneszerző és zenepedagógus emléke előtt. De ténylegesen tudunk-e mit kezdeni a szellemi hagyatékkal, amelyet ránk, utódokra bízott? Előadásom jó alkalom arra, hogy formális frázisok helyett feltérképezzük: miért problematikus a kodályi életmű beágyazódása az utóbbi évtizedek, kiváltképp napjaink kulturális közegébe – mondja Gönczy László.

A XX. század első felében sokan álltak elő olyan zenepedagógiai programmal, amelyek a zene személyiség-fejlesztő funkciójának helyreállítását célozták. Közülük egyértelműen Kodályé a legtágasabb és a legnagyobb szellemi igényű. Az előadó megpróbál választ keresni a téma szempontjából legalapvetőbb kérdésre: egyáltalán maradt-e még esély mára a kodályi program folytatására? És kíván-e a jövőben élni a magyar társadalom azzal a teljesítménytöbblettel, melyet a személyiség kiteljesítését célzó művészeti nevelés bizonyítottan kínál?

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken 18 órakor és vasárnap este 19.30-tól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom