Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ködben a szegedi kórházi szülészet helye

Szeged - Bár az egykori II-es kórház szülészeti osztálya már a múlt héten kiürült, egyelőre még nem tudni, milyen ellátás kerül a helyére. Lapunk legalább négyféle tervről értesült, de hivatalosan még egyikről sem döntöttek.
Múlt héten végleg kiürült a volt szegedi II-es kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya. Az integráció első, a betegellátást közvetlenül is érintő lépéseként az egykor ötven, az áprilisi ágyszámcsökkentés után már csak húsz ággyal működő részleg a női klinikára költözött. Nyitva maradt azonban a kérdés: mi kerül az egykori szülészeti osztály helyére?

Hivatalos helyről erre egyelőre nem kaptunk választ. Mint Pál Attila, a klinikai központ elnöke és a női klinika vezetője korábban elmondta: a tervezést állapotfelmérésnek kell megelőznie, ennek függvénye, mire is lesz alkalmas a második emeleti osztály.

Más forrásokból azonban legalább négyféle koncepcióról értesültünk, és úgy tudjuk: lobbiharc is folyik a kiürült osztály helyéért, ahol két, jól felszerelt műtő is található.

Az egyik terv szerint a jelenleg az új klinika épületében működő pszichiátriai klinika költözne át a Kálvária sugárúti intézménybe. Ennek előnye az, hogy egy helyre kerülne a szegedi pszichiátriai és a rokonszakmának számító addiktológiai ellátás. Ez utóbbi, főként alkoholbetegek kezelésével foglalkozó osztály most is a kórházban működik. Hátránya, hogy a műtőket így nem igazán tudnák kihasználni.

Egy másik elképzelés szerint a Kossuth Lajos sugárúti I-es kórházból költöztetnék át az egykori szülészet helyére a krónikus belgyógyászati vagy cerebrovasculáris rehabilitációs osztályt. Az előbbinek kevés az esélye, hiszen az áprilisig ötvenágyas osztályra – a kórház honlapjának adatai alapján – kilencvenegyet kellene bezsúfolni. A másik osztály azonban nem szenvedne helyhiányban, hiszen negyvennégy ággyal működik.

Hallottunk arról is: egy szakmai magánbefektető csoport továbbra is szülészetként és nőgyógyászatként hasznosítaná az osztályt. Bérbe vennék azt az egyetemtől, illetve a klinikai központtól – így a műtők is kihasználhatók lennének.

Az egyik országos napilap a minap megemlítette: az egykori szülészet helyére a fogklinika szájsebészeti egysége költözik. Az állítás valóságtartalmáról megkérdeztük Nagy Katalint, a fogorvostudományi kar dékánját, a fogklinika vezetőjét – aki cáfolta ezt az értesülést.

Bárhogy is dönt végül a klinikai központ vezetése, az biztos: az egykori I-es kórházat a tervek szerint év végéig kiürítik, hogy az eladásából származó bevételből az önkormányzat támogathassa az integrációs folyamatot. Úgy tudjuk, már a vevőt is megtalálták az épületre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom