Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Kóka: ''Sohasem volt érdekem a találgatások gerjesztése''

Nem ártott a reformnak Molnár Lajos lemondása – Kóka János szerint. A józan szakmai érvelésnek és nem a politikai hovatartozásnak kell meghatározni, mit gondolunk egy ilyen szerencsétlenségről – mondta a mindszenti beteg ügyéről az SZDSZ elnöke, gazdasági miniszter, akivel keddi szegedi látogatásakor beszélgettünk.
– Mit szeret jobban, ha miniszter úrnak, vagy ha elnök úrnak szólítják?
– Kóka Jánosnak. Az tartós.

– Ahogy közeledett az egészségügyi miniszter megnevezésének ideje, egyre több jelölt neve merült fel, ahelyett, hogy szűkült volna a kör.

– Ez mindig így van, hiszen több tucat jelölt és több tucat önjelölt volt. Nekem sosem volt érdekem a találgatások gerjesztése. Az volt a célom, hogy a legmegfelelőbb jelöltet válasszuk, aki liberális, reformer és európai.

– Horváth Ágnes liberális?

– Természetesen. Horváth Ágnes liberális elveket vall. Ezenkívül rendkívüli képességeket csillogtatott meg a reformfolyamat tíz hónapos végigvitelében, olyan döntések meghozatalában, melyek fájdalmasak, de szükségesek voltak, és ma már tudjuk, hogy eredményeket is hoztak Magyarország számára. Horváth Ágnes és a minisztérium csapata mögött ott van az SZDSZ vezető testülete, és támogatja a reformok folytatását a két miniszter közötti időszakban is.

– Molnár Lajos lemondása mennyit ártott a reformfolyamatnak?
– Molnár Lajos sikeresen végigcsinálta a reform első szakaszát, amelyre rá lehet építeni a másodikat. Sajnáltam a lemondását, hiszen kiválóan alkalmas lett volna a második szakasz megtervezésére és végrehajtására is. A reformnak azonban nem fog ártani a miniszterváltás.

– Kiszállnak a koalícióból, ha nem valósul meg a több biztosítós modell?

– Soha nem azon gondolkodom, hogyan lehet szakítani a koalíciós partnerrel, hanem hogy miként lehet sikeres a koalíció. Úgy lehet, ha következetesen végrehajtjuk a reformokat. Ez nem egy elvont politikai vita, hanem részletekbe menő szakmai koncepcióknak kell vitatkozniuk egymással a következő hetekben. Hiszem, hogy az SZDSZ modellje nyertesen jön ki ebből a vitából.

– Mit szól a mindszenti beteg ügyéhez?

– Azért nem szeretném kommentálni, mert rendkívül ízléstelennek tartom, ha egy ember tragédiájából bárki politikai tőkét szeretne kovácsolni. Minél több politikai nyilatkozatot tennék ezzel kapcsolatban, annál inkább beszállnék én is ebbe. Ilyenkor a józan szakmai érvelésnek és nem a politikai hovatartozásnak kell meghatároznia, hogy mit gondolunk egy ilyen szerencsétlenségről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellentmondásos vallomások Kurai András perében

Várhatóan júniusban hirdetnek ítéletet a Pénzes Henrietta megölése miatt indított büntetőperben. A… Tovább olvasom