Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kökény segítséget ígért Túri Sándornak

Kökény Mihállyal, a parlament egészségügyi bizottságának elnökével tárgyalt a napokban finanszírozási kérdésekről Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika vezetője, a Magyar Gyermekorvosi Társaság elnökségi tagja. A volt egészségügyi miniszter minden kifogással egyetértett, megoldásukhoz segítséget ígért.
Mint Túri Sándor elmondta, a megbeszélést elsősorban azért kezdeményezte, mert a dél-alföldi régió aktív kórházi gyermekágyszáma az egészségügyi átalakulás során negyven százalékkal csökkent. Eközben a szegedi gyerekklinikán az OEP által kifizetett ellátás a korábbinak a felére csökkent. Csongrád megyében a makói és vásárhelyi kórházban gyermekgyógyászati célra csak 15-15 ágy maradt a korábbi 30-ból, illetve 25-ből. Szentesen 25 ágy van – viszont nincs a feladatellátáshoz elég orvos. A környező megyékben Orosházán, Gyulán, Békéscsabán, Baján, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunhalason is visszaesett a gyermekágyszám.

A professzor többek közt azt kifogásolta, hogy Békés és Bács-Kiskun megye ellátása az új beutalási rend szerint Budapestre került, viszont a koraszülöttek a területről a fővárosba történő szállítást nem élik túl. A bizottság szocialista elnökének beszélt arról is: miközben felére csökkent a régiós gyermekgyógyászati centrum finanszírozott ellátásainak mennyisége, a térségben számos kisebb kórház – az orvoshiány miatt – ki sem tudja használni a nekik erre a célra adott keretet. Így azt javasolta: „koncentrálják az erőket", azaz ezektől a kisebb kórházaktól a finanszírozott gyermekgyógyászati ellátások egy részét csoportosítsák át Szegedre.

Túri tájékoztatta arról is Kökény Mihályt: Molnár Lajos exminiszter leállíttatta azt a Gyurcsány Ferenc által támogatott programot, amelyben egy csepp vérből huszonnyolcféle betegséget lehetne kiszűrni rögtön a születés után. Ha ezeket a betegségeket egy héten belül nem tudják kimutatni, és így erre nem kaphat speciális tápszert, a gyermek később visszamarad a fejlődésben. A szegedi gyermekklinika korábban egy 82 milliós műszert nyert a feladat ellátásához, a működtetését azonban az OEP nem finanszírozza. Kökény Mihály Túri professzor minden kifogásával egyetértett, azt ígérte, megpróbálja meggyőzni a szaktárcát, hogy változtatni kell a kialakult helyzeten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelőt avatnak Tiszaszigeten

Négy szárazföldi határátkelő működik a megyében: Nagylaknál és Kiszombornál Romániába,… Tovább olvasom