Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kokovay János a húszezredik látogató

A szegedi Chagall-kiállítás húszezredik látogatóját köszöntötték tegnap a várban. Kokovay János, a Radnóti gimnázium negyedéves diákja szívesen rajzol, de inkább a nyelvek érdeklik.
A húszezredik látogatót, Kokovay Jánost a múzeum igazgatója, Vörös Gabriella (balról), valamint az önkormányzat tanácsnoka, Pászti Ágnes köszöntötte Fotó: Frank Yvette
A szegedi vár bejáratánál tegnap délelőtt is nagy volt a tumultus: iskolai csoportok vártak arra, hogy megtekinthessék a Chagall-kiállítást. Megérkeztek a Radnóti gimnázium negyedikes diákjai is, persze, akkor még nem tudták, hogy közülük kerül ki a húszezredik látogató. A nap főszereplőjét Vörös Gabriella, a múzeum igazgatója köszöntötte.

– Az alkalomhoz illő ajándékokat adjuk át a múzeum nevében a Radnóti gimnázium negyedikes diákjának, Kokovay Jánosnak – mondta az igazgatónő. – Egy kötetet, amely Chagall életét és művészetét mutatja be, valamint egy 2006-ra szóló, egész éves múzeumi belépőt. A szegedi fiatalember megilletődötten vette át az ajándékcsomagot. A város ajándékát Pászti Ágnes tanácsnok hozta:
Még egy bő hét

Marc Chagall Nizzában őrzött Odüsszeia-illusztrációit szeptember 16-a óta láthatják az érdeklődők, az alkotásokat Európában, Franciaországon kívül, Szegeden mutatják be először. Az előzetes kalkuláció alapján 16 ezer látogatóra számítottak, de hétről-hétre nőtt az érdeklődők száma. A színezett kőnyomatok mellett a húsz éve elhunyt orosz származású francia művész három nagyméretű alkotását: a Zsidó tórával, a Szerelmespár hegedűssel és a Virágok című olajképét is megcsodálhatják a látogatók – október végéig.  
Szebeni András szegedi fotóalbumát.

Az ünnepélyes pillanatok után a negyedikes gimnazista elmondta: speciális angol szakra jár, emellett spanyolul is tanul. Rögtön igent mondtak, amikor spanyoltanáruk, Balogh Gábor javasolta: együtt nézzék meg Chagall alkotásait.

– Igazából nem nagyon ismerem Chagall műveit, bár természetesen hallottam már róla – mondta Kokovay János. – A művészet egyébként nem áll távol tőlem, a szüleimmel rendszeresen járunk kiállításokra, színházba, és szeretek rajzolni is. A grafika áll leginkább közel hozzám, bár akik ismernek, azt mondják, tudok festeni is. A kiállításról annyit: óriási dolognak tartom, hogy pont Chagall, és pont Szegeden!

A radnótis diák érettségi után a nyelvekkel szeretne foglalkozni, tervei szerint angol szakon tanul majd tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom