Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Kolbásszal elvert bácsi - 3 Szaffi, egy szerelem a színházban

Szeged - Puzzle-darabokban gazdag meseoperettet mutatott be hétvégén a Szegedi Nemzeti Színház. Szaffi története inkább a kisebbeket ejtette rabul pazar és színes világával. A tanulságot tökéletesen, dalban tolmácsolták a történet végén.
Dupla szereposztással, izgalmas, fordulatos meseoperettel kedveskedtek hétvégén a gyerekeknek Szegeden. Szaffi, a cigánylány történetét vették elő, briliáns helykihasználással – a díszletet illetően. Pazarul betöltötték a teret, hatalmas puzzle-darabokból festették le a helyszíneket, így egy pillanat alatt válthattak a várból Cafrinka házára. A jelmezek is magukért beszéltek, a gyerekeknek pedig kellő tanulságot vont le Menyus a történet végén, és minden bonyodalom közben még a klasszikus zenével is megbarátkozhattak. A prózai részek és ifj. Johann Strauss dalai úgy váltogatták egymást, hogy a narratíva érthető maradjon – akkor is, ha a dalokból nem értenek tisztán mindent a kicsik. Bánvölgyi Tamás kísérte végig a kicsiket Szaffi történetén egy fekete macskabábbal, amit minden nehézség ellenére jól kezelt.

A klasszikus elemek is megjelentek, remekül kivitelezve. Említsük csak Jónás és a malac találkáját, mi több, botrányos lánykérését, ami amúgy is a produkció kincset érő pontja. Az egész gárda rózsaszínben és malacfarkincában pompázik, a disznókirály pedig tekintélyes pocakjával kacagtatja meg a kicsiket. Cseh Antal és Andrejcsik István is kedves és szerethető karaktert hoz malacostul, szalonnástul. Lányuk – Rákai-Himmer Veronika, Somogyvári Zita – kellően válogatós és affektálós, bár Somogyvári talán egy fokkal jobban adja apuci kedvenc kislányát, aki bárót akar férjnek.
A színes, zenés darab lenyűgözte és bevonta a gyerekeket a mese világába. Fotó: Frank Yvette
A színes, zenés darab lenyűgözte és bevonta a gyerekeket a mese világába. Fotó: Frank Yvette
A gyerekek még a gonosz szereplőket is megkedvelték, különösen Puzzolát, akit Nemes Roland alakított. A szálakat mozgató, fondorlatos csínytevő nagy tapsot kapott, annak ellenére, hogy a gonosz, gőzfejű kormányzó – Szívós László – segítője volt. Párosuk bohókás, meglakolnak a végén. Szélpál Szilveszter, a darab Jónása maximálisan a gyermekek szívéhez nőtt. Kiabálva figyelmeztették a veszélyre, ha kellett, máskor pedig hasukat fogva nevettek a kolbásszal elvert bácsin. Minden mozdulatát figyelték az apró nézők, de a szemek csak a két Szaffi dalainál kerekedtek ki igazán. Máthé Beáta és Horák Renáta szoprán hangján úgy csendültek fel a dalok, hogy füleket hegyezve kellett figyelni olykor a szövegre. Viszont a gyerekek a dalok tökéletes megértése nélkül is élvezték a történteket. Máthé Beáta Szaffija inkább szenvedélyes szerelmes, Horák Renátáé nyugodtabb, meghittebb. Mindkettejük hangja ámulatba ejtette a gyerekeket, noha Jónás többet állt a színpadon. Jól működnek együtt a két Cafrinkával – Vajda Júliával és Tóth Judittal –, noha Tóth sokkal inkább boszorkányos hatást kelt. Elvégre Jónás annak is hiszi kezdetben, akárcsak Szaffit macskának.

A produkció végére természetesen minden összeáll. Jónás rájön, kit szeret szíve igazán. Ez az igazi kincs, de azért az aranyat is megtalálják. Noha, mit ér a kincs, ha más a szívben nincs. Parádésan zárul a darab a disznókanapé körül, tökéletes boldogságban a színház ének- és tánckarával karöltve, míg lent hol Flórián Gergely, hol Koczka Ferenc dirigál. A záródalnál a nézők már libabőrösek, s mindhárom Szaffi boldogan integet – a fiatal, az érett és a macska is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik az ásotthalmi főutca felújítása

Csúszik az ásotthalmi főutca felújítása
Az eredeti tervek szerint még idén elkezdődött volna a beruházás, ám az első közbeszerzés sikertelennek bizonyult. Tovább olvasom