Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Koldulásért büntették meg a hajléktalant - eddig nem kellett előállítani senkit

Szeged - Információink szerint Szegeden még nem állítottak elő olyan hajléktalant, aki nem működött volna együtt a hatóságokkal. Péntek délben szemtanúi voltunk, hogy megbüntettek 5000 forintra egy hajléktalant a Dugonics téren. A pénzbírságot koldulásért kapta.
Nem hajléktalanságért, hanem koldulásért büntették meg a cikkünkben megszólaltatott hajléktalant, jelezte lapunk felé az ORFK sajtószolgálata. A jogalkotó nem a hajléktalanságot, hanem az életvitelszerű közterületen tartózkodást rendelte a szabálysértési tényállások közé. A szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 178/B szakaszában ( http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=143166.357428 ) található jogszabály tartalmazza, hogy milyen magatartás tekinthető életvitelszerű közterületi tartózkodásnak. A jogszabályból világosan kiolvasható, írja a rendőrség, hogy az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértésekor a szankciók között – amelynek kiszabása kizárólag a bíróság hatáskörébe tartozik - nincs pénzbírság, vagy pénzbüntetés. A konkrét eset kapcsán a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai koldulás szabálysértés miatt szabtak ki pénzbírságot.

Korábban írtuk:
– A napokban háromszor is rám néztek a rendőrök. De most igazoltattak, és felszólítottak, hogy hagyjam el a területet, majd megbüntettek ötezer forintra – mutatta a csekket Süli József, aki 1992 óta él az utcán. Péntek délben pont a szemünk láttára büntették meg a rendőrök a Dugonics téri Tesco előtt. József természetesen nem tudja kifizetni a büntetést, ezért azt mondta, majd leüli.

Mint megírtuk, egy kormányrendelet értelmében október 15-e, hétfő óta tilos közterületen hajléktalannak lenni, hivatalosan tilos közterületen életvitelszerűen élni és tartózkodni. A jogszabály egyik fontos célja, hogy senki ne fagyjon meg az utcán.
Az 1992 óta hajléktalan Süli Józsefet péntek délben ötezer forintra büntették koldulásért a rendőrök a Dugonics téri Tesco előtt. Fotók: Török János

A Szent István téren a helyzet változatlan: továbbra is többen élnek a víztorony körüli padokon.

A rendelet értelmében, ha a fedél nélkül élő nem működik együtt a hatósággal, a felszólításra nem hagyja el a közterületet, a rendőr striguláz, és akinek 90 napon belül összejön három strigula, az ellen szabálysértési eljárás indul, aminek a vége közmunka vagy akár elzárás is lehet.

Papp Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője, aki korábban úgy fogalmazott lapunknak, hogy a cél, hogy eltüntessék szem elől a hajléktalanokat, azt mondta, tudomása szerint Szegeden extrém eset – elzárás – még nem történt. Az Egyesített Szociális Intézmény egyik illetékesétől nem hivatalosan annyit tudtunk meg, hogy a szegedi hajléktalanellátó rendszer intézményeiben egyelőre nem jelent meg több hajléktalan.
 
Süli József csekket kapott a rendőröktől. Fotó: Török János
Süli József csekket kapott a rendőröktől. Fotó: Török János

Ismét megkérdeztük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensét, akinél arról érdeklődtünk, hogy Szegeden hétfő óta hány esetben intézkedett a rendőrség, és milyen intézkedések voltak ezek. Kérdéseinkre az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az alábbi választ adta, amelyet most is szó szerint idézünk. „Ezen adatok vonatkozásában a rendőrség országos statisztikát vezet: az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 17-én 24 óráig országszerte 101 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést, és 2 szabálysértési előkészítő eljárás indult."

A Somogyi utcában összefutottunk az egyik jól ismert Dugonics téri férfival, aki igazából nem is hajléktalan. Az egykori birkózó, Pál György azt mondta, a testvérénél lakik Újszegeden. A hajléktalanrendeletről így beszélt: – Ögyem meg a szívüket, de hát nem fogják tudni betartatni, annyi hajléktalan van Szegeden. Engem is igazoltattak már a rendőrök, de hát ez a feladatuk. Én nem félek tőlük, minden papírom rendben van, nem lopok, nem bántok senkit – foglalta össze álláspontját az ügyben Gyuri bácsi, majd elsétált a Dugonics tér felé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezték a földmunkákat az Etelka soron: decemberre már állhatnak a fedett uszoda tartóoszlopai

Befejezték a földmunkákat az Etelka soron: decemberre már állhatnak a fedett uszoda tartóoszlopai
Befejeződtek a földmunkák a szegedi Etelka sori fedett uszoda építésénél. A munkálatok augusztus végén kezdődtek, és az ütemterv szerint halad a 16 milliárd forintos állami támogatású beruházás. Tovább olvasom