Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kollégium: ahol egész évben karácsony van

Szeged - Két szegedi egyetemi kollégiumot hasonlítottunk össze. Mindkettőben van konditerem, az egyikben szolárium, a másikban pedig elegendő tér a benn lakó diákoknak. A Móra ötödik szintjén és a mérnök kari koleszban jártunk.
Egy városszerte szépnek tartott, majd egy szolidabb komfortfokozatú kollégiumba látogattunk el, hogy észrevegyük a különbségeket, és hogy megtudjuk: mitől jobb az egyik, és miért nem olyan rossz mégsem a másik. A Móra-kollégiumot és a mérnök kar Kollégiumi úti diákszállóját választottuk. Egy biztos: a diákok csak jót mondtak mindkét koleszról. Persze nem tudjuk, ez mennyiben volt köszönhető a bennünket kísérő intézményvezetők jelenlétének.

Pályázni kell az ötödikre

A Móra-kollégium ötödik szintje az egyik legjobb a szegedi kínálatban. Nem is egyszerű ide kerülni: a már koleszos diákoknak is pályázniuk kell. Számít a tanulmányi eredmény, a közösségi munka, a nyelvvizsgák száma. Körülbelül ötvenen laknak az ötödiken. Az egyik szoba ajtaján feliratok: „itt lesz a konferencia", „csak az léphet be, aki nem ideges". Nem voltunk, úgyhogy benyitottunk. Győri Judittól és Engler Mártától megtudtunk még egy kritériumot: a szóviccet is értenie kell annak, aki a szobában tartózkodik. Végül vagy nem mondtak egyet sem, vagy csak mi nem értettük.

Kilencezer forint havonta

A szegedi egyetemi kollégiumok havi díja kilencezer forint körül van. Egy-egy intézményben legfeljebb néhány száz forint az eltérés – tudtuk meg Almási Tibortól, az SZTE BTK dékánjától.

A lányok hárman laknak a két helyiségből álló lakrészben, az egyik szobában alszanak, a másik egyben a nappali, konyha és fürdőszoba. Mindenkinek saját íróasztala, polcai vannak, tartozik a szobához hűtő, mikró (azt ők hozták), van internet, televízió (az is saját, de az HBO-t is tartalmazó programcsomagot a kollégium biztosítja), sőt tusoló. Bár kényelmesebb, nem kötelező a benti zuhanyt használni, van a folyosón is fürdőszoba. Az ötödiken lévő lakrészek báját a tetőablakok, egyes szobákban a fagerendák adják. Bánhegyi Csilláék karácsonyfaégőt tekertek rá egyik szobatársuk kedvéért, aki már januártól folyamatosan az ünnepet várja.

Zöld szint, drapp szint

A kollégiumnak egyébként éppen az ötödik szintje az, amely még felújítás előtt áll. A többi már túl van rajta, és egyedi arculatot kapott, mindegyiken egy-egy szín dominál. Visszaköszön a tanulószoba szőnyegén, a szobák falán, az elegáns közös fürdő és a szobák kézmosóinak csempéin. A negyedik szint drapp, a harmadik zöld, a második mediterrán... Minden szobában újak a szekrények, fogasok. A kollégiumnak saját kávézója, könyvtára, konditerme, számítógépes kabinete, dohányzószobája van.

Jól érzik magukat az egyetemisták a Mórában. Fotó: Schmidt Andrea
Jól érzik magukat az egyetemisták a Mórában.
Fotó: Schmidt Andrea

Emeletes ágy, meg egy szimpla

A Kollégiumi útra menet háromszor eltévedtünk, viszont kellemes madárcsicsergés fogadott. Jár erre több busz is, de a kapuig csak a taxi visz el. Ezt a koleszt is szépítik, 2000 elején 30-35 millió forintot költöttek a bútorok cseréjére, hűtővásárlásra, és tavaly felújították a tusolókat. A háromszáz fős kollégium nincs tele, és nem csak a mérnök kari diákok lakják. Tizennégy négyzetméteresek a háromszemélyes szobák: emeletes ágy, meg egy szimpla. A bejárati ajtó melletti kis beugróban beépített szekrények. A tévét itt is a lakók hozzák, az alap kábelcsomagot a kollégium biztosítja. Csorba Judit Katalin korábban két lánnyal, most a barátjával lakik. Szerinte hárman sem voltak sokan, de ketten azért könnyebben elférnek. Szakdolgozatát a kollégiumi élet egyetemistákra gyakorolt hatásából írta. Úgy gondolja, az az önállóság és hatékony érdekérvényesítés, amelyet itt tanul az ember, később csak jól jöhet.

A kollégiumnak konditerme, dohányzószobája, számítógépes kabinete, röplabda-, kézilabdapályája van, és tartozik hozzá egy kétszáz fős előadóterem. Saját szoláriummal is büszkélkedhet, néhány itt lakó diák ötlete volt. Kiváltották a vállalkozói igazolványt, béreltek egy gépet, és megnyitottak. Öt perc 250 forint.

Olvasóink írták

 • 4. celeb 2008. május 06. 21:46
  „Miért, milyen kórban szenved, kedves szomszéd?”
 • 3. kollégiumi szomszéd 2008. május 06. 21:35
  „Majd meg tudod kedves kampec, ha el éred azt a kórt amit én , mivel jár ez !”
 • 2. kampec 2008. május 06. 19:51
  „szeged fesztivál- és egyetemi város, ez ezzel jár, kedves szomszéd.”
 • 1. kollégiumi szomszéd 2008. május 06. 18:36
  „Hát a Teleki Blanka kollégium szomszédságában lakni nem semmi...a mindennapi (éjszakai) randalírozástól az ablakban üvöltő ifjúságig minden van csak a kultúra hiányzik ! Ha meg (hála Istennek) el jön a szünet szűk két hónapja...ki adják a szobákat csoportoknak (fiataloknak) akik szintén (na nem mindig) tombolnak a különböző nyári-városi-ifjúsági (bór, sőr) fesztiválok miatt ...ki a város szélére ,oda költöztetném őket !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátkoznak a szigetekkel

Szeged - A néhány hónapja a városban működő szelektív szemétgyűjtő konténereket vizsgáltuk meg.… Tovább olvasom