Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Kölnivel, szódával a hervadás ellen

Bár egyre kevesebben tartják a hagyományt, Domaszéken még mindig szódával kerekednek fel a legények, hogy felüdítsék hervadozó nőismerőseiket. Igaz, van, ahol ők sem ússzák meg szárazon.
– Most kaptam az infót, hogy a lányoknak két láda szódájuk van. Vissza fognak locsolni. Én nem akarok átöltözni – vetíti előre Farkas Dániel, hogy nem lesz problémamentes a barátaival tervezett húsvéti akció.
Márpedig a domaszéki, hatfős baráti társaság már évek óta szódával gondoskodik arról, hogy a falubeli lányok ne hervadozzanak húsvéthétfőn. Tegnap délelőtt is összegyűltek Sziráki Krisztiánéknál, hogy megbeszéljék a taktikát.

Lehet lovas kocsival is

Röszkén is útra kelnek a legények húsvéthétfőjén, bár az általunk megkérdezett nők arra panaszkodtak, egyre kevesebben tartják a hagyományt. Az utolsó mohikánok egyike lehet Kiss Gábor, akinek ilyenkor pusztán kerékpárja, nejlonzacskója és kölnije az állandó társa. Míg beszélgetünk, lovas kocsi halad el mellettünk. – Ez Géza bácsi, ő még komolyan veszi a locsolást – mondja Gábor.

– Ki kéne őket csalogatni az udvarra – ajánlja Tóth Imre, miközben Krisztián húgát, Bettinát hagyományos eljárással, kölnivel üdíti fel. A lány elmondja, bizony ő nem marad adósa senkinek, visszalocsolja a fiúkat. Igaz, két éve nagyon pórul járt: ismerősei elhitették vele, hogy egy háznál kisnyulakat kaptak, benn vannak a csomagtartóban. Bettina bedőlt, kimerészkedett a házból, ám az autónál a tapsifülesek simogatása helyett csak saját ruhájából facsarhatta a vizet. Hasonló mutatványra készül most is a hat férfiember, szódásüveggel a kezükben útnak is indulnak, hogy meglocsolják a helyi polgármester, Kispéter Géza feleségét és két leányát.

Németh Péter óvatosan közelít. – Én inkább utóvéd lennék, Zsófi ugyanis két éve szörnyű bosszút állt a kerti slaggal. Ebből okulva tavaly a kerten keresztül közelítettük meg a házat, és elzártuk a kinti csapot – tájékoztat arról, hogy előzték meg végül a bajt.

Megérkezünk, Zsófi, Anett és édesanyjuk, Erzsébet már felsorakoztak a teraszon. Mint kiderül, fotós kollégám jelenlétének köszönhető ez a békés megadás, különben nagyobb ellenállást tanúsítanának. Néhány pillanat múlva azonban már nem is lenne miért: a hat, egyenként kétliteres szifon szinte teljes tartama rájuk kerül. Igaz, amint a legények befejezték, a lányok megragadják az üvegeket és revánsot vesznek. Amitől tehát a fiúk tartottak, bekövetkezett: ők sem úszták meg szárazon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazahozták az apja által Törökországba vitt Karcsit

Megérkezett Budapestre Mehmet Karcsi, akit török édesapja két és fél éve vitt el Magyarországról. A… Tovább olvasom