Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Kolozsvártól Szegedig

Szeged - Mi a kapcsolat az erdélyi felsőoktatási kezdeményezések és a szegedi egyetemi képzés között? A Szamos-parti tradíciók hogyan élnek tovább a Tisza-parton? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat Kolozsvártól Szegedig című előadásában Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója.
A Báthory István által 1581-ben alapított jezsuita kollégium és akadémia első korszakát 1605-ig tekinti át Szögi László. Az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója ismerteti az 1618 és 1698 között csak gimnáziumi szinten működő kolozsmonostori, majd kolozsvári középiskoláról megmaradt adatokat. Bemutatja az 1698-tól újra bölcsészeti, és teológiai tanfolyammal működő akadémia fejlődését, a kolozsvári felsőoktatási infrastruktúra kialakulását – a jezsuita rend megszűnéséig. Az előadó kitér az 1753-as reformokra, majd a teljes szerkezetű egyetem alapítási kísérletére 1773 és 1784 között. Áttekinti a Királyi Jogakadémiaként működő kolozsvári felsőoktatási tanintézet bölcsészeti, jogi és orvosi oktatását 1848-ig. Bemutatja a neoabszolutizmus korának reformintézkedéseit, a bölcsészeti kar megszüntetését, és a jogi oktatás egyesítését a Nagyszebeni Jogakadémiával. De foglalkozik az 1863-ban visszaállított Kolozsvári Jogakadémia és a folyamatosan működő Orvos-Sebészeti Intézet működésével is – az 1872-es egyetem alapításig. Az 1919 és 1921 közötti székhely keresés nehézségei és a szegedi letelepülés hangsúlyt kap az előadásban. Végezetül Szögi László foglalkozik a Ferenc József Tudományegyetem 1940 és 1945 közötti kolozsvári újjáélesztésével, valamint a Szegeden maradt egyetem 1940 utáni sorsával.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken nyitott a szegedi korcsolyapálya

Szeged - Sok diák lógott az iskolából, csak azért, hogy az elsők között korcsolyázhasson a szegedi… Tovább olvasom