Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Költözés miatt sem áll le a termelés

Egy szűk évet kell még elviselniük a móravárosiaknak a szegedi finomöntöde közvetlen közelségében. A szerződéskötés folyamatban van, jövő októberben a szerszámkészítő kiköltözik a logisztikai központba.
A forró fém, a finomöntöde közelségét nehezen tűrik – a szomszédok Fotó: Segesvári Csaba
– Költözünk. Jelenleg az öt plusz öt évre szóló bérleti szerződésünk finomhangolásán dolgozunk a szegedi logisztikai központ beruházójával. Készülnek az új telephelyünk tervei – kezdte a legfontosabb ténnyel Balás Piri Tibor, a Szegedi Finomöntöde Kft. ügyvezető igazgatója. A szerződéskötés után a finomöntöde kauciót fizet, a területet bérbe adó Globállog Kft. pedig elkészíti a kiviteli terveket. A tényleges építkezés előreláthatólag márciusban kezdődik, a szerszámkészítő augusztus végén, szeptemberben kiépíti a saját közművezetékeit. Október 1-jén várható a költözés.

– Hatalmas lesz a különbség: a mostani épületünk elavult, ez a terület
Szomszédok a gyár ellen

Idén februárban az elkeseredett móravárosiaknak, a Rigó, a Szende Béla és a Kápolna utcai lakóknak találkozót szervezett az önkormányzati képviselő a Szegedi Finomöntöde Kft. vezetőjével. A gyár szomszédai több éve gyűlő panaszáradatot zúdítottak az igazgatóra: nehezen viselték a szerszámkészítéssel járó három műszakos zajt, port és szagot. Az ügyvezető a lakossági fórumon változtatási ígéretekkel állt elő, és azt vállalta, hogy négy-öt év múlva elköltöztetik az üzemet. A felháborodott szomszédoknak ez kevés volt, ezért perrel fenyegetőztek, majd az akkor még csak országgyűlési képviselőjelölt Sándor Klára és a városba látogató Persányi Miklós környezetvédelmi szakminisztert közbenjárását kérték.  
ráadásul nem is arra való, hogy ipari tevékenységnek adjon helyet – magyarázta az igazgató. A világháború óta működött itt a kéziszerszámgyár, negyvenegy éve pedig a finomöntöde, ebből alakult át tizenegy éve a mostani gyár. Az adottságok miatt egy-egy munkadarabot sokat kellett mozgatni, és a szabályozás változása miatt az utóbbi időben éjjel már nem olvaszthattak. Mindettől a gyártás egyre drágult. Az új üzemet testre szabják, ott folyamatos lesz majd a termelés. Az új telephely további előnye, hogy – ha a piaci folyamatok is úgy alakulnak – a finomöntöde a Budapesti út melletti területen nemcsak a termelést, hanem a raktárkapacitását is bővítheti. Az új szerszámkészítő kisebb alapterületű lesz a mostaninál, két és fél ezer négyzetmétert bérelnek.

A profilja nem változik, továbbra is bonyolult precíziós öntvényekből gyárt rövid határidővel kis sorozatokat az osztrák, a német és a svéd gépiparnak. A mostani gépsoraikat is megtartják, változtatást minimálisat terveznek, inkább csak felújítanak.

Fotó: Segesvári Csaba
És gyarapodnak: dolgozóik létszámát a jelenlegi százötről egy év alatt százhúszra növelik, ezzel a három évvel ezelőttinek a négyszeresére bővülnek.

Azt még nem lehet megmondani, pontosan mennyibe kerül a költözés. Annyi viszont biztos, hogy emiatt nem fognak leállni. Túl nagy luxus lenne, hogy a finomöntöde termeléséből egyetlen nap is kiessen. Várhatóan addigra a tömegközlekedés is „eléri" a logisztikai központot.

A Rigó utcai saját telket a cég – a város rendelete alapján – átminősítteti lakóövezetté és eladja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte… Tovább olvasom