Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Költözik a gazdaságtudományi kar

A haló poraiból föltámasztott, Koczor György Ybl-díjas építész tervei alapján átalakított épületbe költözik a Honvéd téri bérleményből a szegedi egyetem gazdaságtudományi kara. A kívül-belül fölújított Kálvária sugárúti épületben a GTK dékáni hivatala, öt terem, illetve oktatói szobák kaptak helyet.
„Kábakő" áll a lefedett, egykori iskolaudvaron. De nem csak ez az egyetlen oka annak, hogy rá se ismernének az egykori iskolások a Kálvária sugárút elején álló „alma materre". A Szegedi Tudományegyetem megvásárolta a piarista rend tulajdonába a rendszerváltáskor visszakerült, legutóbb az egészségügyi szakközépiskolának otthont adó épületet. Nagyjából egymilliárd forintba került, de így megmenekült a pusztulástól, miközben új szerepkörének megfelelően, Koczor György Ybl-díjas építész tervei alapján fölújította a Lépték Kft.

– A diákságé a földszint: az újonnan nyitott oldalsó bejárat mintegy összeköttetést mutat a kar másik, a Fekete Sas utcabeli épülete felé. Az itteni oldalsó szárny irodáiban intézhetik tanulmányi ügyeiket a hallgatók. A főbejáraton át a volt iskolaudvarra juthatunk – mutatja az utat Majó Zoltán, az SZTE Gazdaságtudományi Kar (GTK) oktatója, az egyetem fejlesztési igazgatója.

Nem csupán az udvar lefedése, de átalakítása is kiváló ötletnek bizonyult. Az áttetsző és csillogó lifttorony magasba rántja a tekintetet is.

Két helyen

Július első felére elfoglalja új, 1400 négyzetméteres otthonát a Kálvária sugárúton az SZTE GTK. A Honvéd téri épület eddig általuk elfoglalt területét változatlanul a felsőoktatási intézmény hasznosítja. Ugyanakkor a GTK megosztottsága is marad, mert az itteni kétezer hallgató nem férne el a Kálvária sugárúti tantermekben, tehát a Fekete Sas utcai egyetemi épületben is tanulnak majd közgazdászok.  
Hasonlóképpen a „kábakő", vagyis e belső térben fölhúzott, háromszintes kocka, színes üvegablakaival, toronyszerű oldalán az órával: a tudomány temploma. A földszinten kialakított büfében a test kap táplálékot, a következő szinten a díszterembeli eseményeken és a tetejére illesztett pihenő-olvasó teraszon biztosított lesz a szellemi táplálék. Csakúgy, mint az eredeti épület első szintjéből formázott négy tanteremben, ahol egyszerre összesen 140-160 diák szívhatja magába a tudást.

– A dékáni szoba és a hozzá kapcsolódó hivatal, valamint a kar pénzügyek és nemzetközi gazdasági kapcsolatok intézete az épület második szintjét foglalja el. A harmadikon a közgazdaságtani és gazdaságfejlesztési, továbbá az üzleti tudományok intézetéhez tartozók kaptak helyet. A tetőtér beépítésével létrehozott negyedik szint is az oktatóké. A két-négy fős tanári szobákban már szerelik a bútorokat – néz körbe Majó Zoltán.

Az ajtók a lefedett belső udvarra nyitott folyosókra nyílnak. A falakon a meleg sárgák, az ajtó és ablakkereteken a meggybordó szín uralkodik.

A lámpaburák és formák, a lifttorony és a kábakő díszei, hasonlóképpen a megújított külső vakolat ékei a boldog békeidőket idézik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszázan fordítanak hátat a rendőrségnek a megyében

Csongrád megyében egy híján félszáz rutinos rendőr készül nyugdíjba, már valamennyien felmentésüket… Tovább olvasom