Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Költöztetnék a klinikákat

Még nem tudni, hogyan formálja át Szeged képét az egyetem és a város klinikaépítési terve. A nagyállomás környékére, a déli klinikakertbe tervezett tömbbe költözhetnének az északi, Tisza-parti klinikakert intézetei, itt kapna helyet a kiskörúti fogorvoskar és a belvárosi gyógyszerészkar. A megüresedett épületek hasznosítására több elképzelés született.
Az északi klinikakert bejárata a Tisza Lajos körút felől. A területről kiköltöznének az intézetek. Fotó:Karnok Csaba
Jócskán átalakítaná az egyetem és az önkormányzat által tervezett óriásklinika a város szerkezetét és képét. Egyre biztosabbnak látszik: Szegeden uniós támogatással egy hatalmas egészségügyi központ épül, kiváltva a mostani elavult kórházak és klinikák többségét.

Az egyetem eltökélt: – Ha megvalósul a fejlesztés, ki tudjuk üríteni az északi klinikakertet – mondta Mikó Tivadar professzor, a projekt vezetője. A tervek szerint egy magas szintű ellátást nyújtó regionális egészségügyi központot hoznak létre a nagyállomás és a mostani új klinika között, a leendő új körútszakasz mellett. Ide költöznének az aktív betegellátást biztosító intézetek, továbbá oktatási, tudományos intézetek.

Ha sok uniós támogatást kapnak, akár a nem sürgős orvosi közreműködést igénylő, krónikus ellátást, rehabilitációt is itt végeznék. Sőt akár járó betegeket is fogadnának, azaz a rendelőintézetek egy része is ide költözne. A tervezett épületeknek sokféle másodlagos hasznosítását is kidolgozzák: például kiállítások, konferenciák, rendezvények szervezhetők az oktatási létesítményekben.

A városban szétszórt egészségügyi intézmények ezzel felszabadulnának. Mikó Tivadar úgy véli: változtatásokra egyébként is szükség van. A gyógyszerészkarnak, a fogorvoskarnak nincs elég helye a belvárosban, nem tud fejlődni. A Tisza-parti klinikák pedig egy mára meghaladott rendszer szerint épültek ki. Akkor a betegségek terjedését megakadályozandó, külön pavilonokat létesítettek, ma viszont ez már a betegellátást nehezíti, hiszen például vagy minden épületben hasonló gépeket kell működtetni, vagy a betegeket kell szállítani különböző vizsgálatokra.

Szükséges kórház-rekonstrukció

Nem volt fölösleges újjáépíteni a városi kórházat. Mikó Tivadar, az egyetemi egészségtudományi centrum hamarosan hivatalba lépő elnöke úgy véli: az egyetemi óriásklinika leghamarabb öt év múlva fogadhat betegeket. Addig napi szintű működés biztosítása érdekében is fejleszteni kell. Erre példa a városi kórház Kálvária sugárúti épületének korszerűsítése. Az elkövetkezendő évekre gazdagodott a város egy korszerűbb betegellátó központtal, aminek középtávon is megtaláljuk a funkcióját – véli a professzor.

– Az egyre korszerűtlenebb betegellátó rendszerbe egyszer komolyan be kell avatkozni – hangsúlyozta a professzor. Mikó Tivadar szerint ideális helyszínt találtak az új klinikának. Példaértékű, hogy a város is fölismerte: érdekelt abban, hogy az egyetemmel megegyezve, együttműködve működtesse a kórházait.

A Tisza-parti klinikapark állami tulajdon, kezelője az egyetem. Az új, óriásklinika építése két év múlva kezdődhet, így a terület csak néhány év múlva szabadul fel. Addig elég idő maradt Mikó Tivadar szerint, hogy az épületek és a terület hasznosításáról döntsenek. Szóba került az is, hogy egy egyetemi városrészt alakítanak ki, vagy kollégiumok, betegszállók létesülnek. Az azonban biztos: Szeged egyik legértékesebb telkéről van szó, az egyetemnek pedig hatalmas önrészt kell biztosítania az új klinika építéséhez. A kiürítendő épületek, a Tisza-parti terület jól jöhetne akkor, amikor az uniós pénzhez a sajátját kell az egyetemnek hozzátennie. Hogy mennyi pénz nyerhető el a beruházásra, és ebből mekkora új klinika építhető, az valószínűleg már ebben az évben kiderül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a… Tovább olvasom