Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Költséges és hosszú órákba kerül a zenetanulás

A muzikális gyerekek nem ölik egymást az iskolafolyosón, igaz, a zenetanulás pénzbe kerül. A legnépszerűbb hangszer a furulya, talán azért is, mert kétezerért már fújhatjuk.
– A zenetanulásnak jobbító hatása van, a diákjaink sokkal békésebbek, nem ölik egymást például a folyosón. Szabad idejükben pedig kultúrával foglalkoznak, és nem mással – világít rá az előnyökre Szélpál Szilveszter, a Király-König Péter Zeneiskola igazgatója.

Növendékeik száma ezer feletti. – Közülük mintegy 300-an zongorán muzsikálnak, de a furulya és a klasszikus gitár is népszerű. Sajnos a macerásabb hangszereket már kevesebben tanulják. A vonósok esetében például évekbe telik, míg tiszta hangokat szólaltatnak meg a gyermekek. Manapság viszont ők és a szülők is gyorsan szeretnének tanulni, eredményt elérni – világít rá a trendekre az igazgató. A tanuláshoz szükséges önrész évente 17 ezer 500 forint minden diáknak, ez az egy tanulóra jutó normatíva tíz százaléka. A muzikális gyermekek már óvodáskorban, zenés népi játékok, hangszerbemutatók révén közel kerülhetnek a zenéhez.

Komoly sikereket, életre szóló zenei karriert éves szinten a növendékek egy százaléka, mintegy 10 gyermek tud elérni. Ennek érdekében Kálmán Gergely például oviskora óta hegedül, kilencéves létére rutinos muzsikusnak számít. A zene szeretetét otthonról hozta, az egész család hegedül, Gergely ezért később is ennél a hangszernél maradna. Ennek érdekében mindennap fél órát gyakorol.

Ehhez az iskola igyekszik hangszert biztosítani, jóllehet zongorát nyilván nem tudnak kölcsönözni. Kezdetben ezért elfogadják az elektronikus zongorát is, ám egy bizonyos színvonal után megkövetelik a pianínót – amely minimum félmilliós hangszer, bár használtan azért olcsóbban is hozzá lehet jutni.

A zenetanulás nemcsak intézményi keretek között lehetséges. Egy neve elhallgatását kérő, gitárórákat adó magántanár szerint két típus tanul zenét: aki eredetileg magától akart tanulni, de rájött, hogy egyedül nem megy, illetve akit szülei kényszerítenek, utóbbiak azonban előbb-utóbb lemorzsolódnak. Heti 4-5 tanítványa főként a 8-18 éves korosztályból kerül ki. Őket a zene, a hangszer szeretete motiválja, van, aki már első órán Tokio Hotel-számokat szeretne eljátszani. Ehhez azért egy kicsit többet kell venni az ezer-ezerötszáz forintba kerülő magánórákból, de tehetségtől, otthoni gyakorlástól függően messzire lehet jutni.

175 ezret önerőből

Komoly nehézséget jelent a zenetanulásban, hogy egy tavaly áprilisi törvény értelmében a tanulói jogviszony megszűntével, azaz legkésőbb 19 éves kortól a művészeti oktatás teljes költségét, évente 175 ezer forintot önerőből kell előteremteni. Emiatt került veszélybe a lapunkban korábban bemutatott orgonista, a zsombói Gábor Tamás karrierje is, ám az ő tandíját végül egy autósiskola kifizette.  
Már ha jut pénz hangszerre, hiszen magántanuláshoz saját eszköz kell. Egy szegedi hangszerüzletben megtudtuk, a gitár és billentyűs hangszer a sláger, a zongora, harmonika már nem igazán keresett. Árban nem is a leghozzáférhetőbbek az utóbbiak, egy pianínó ára 200 és 655 ezer forint között változik, a harmonikáé pedig 110 ezer körül van. Gitárok esetében viszont 10-30 ezer, szintetizátoroknál 30-40 ezer indulótőke szükségeltetik. A szaxofon szerelmesei 90, a dob megszállottjai 150-170 ezer forintért találhatják meg álmaik hangszerét. Ezek fényében nem csoda, hogy oly népszerű a furulya: azt már kétezerért fújhatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak az újszegedi betörések

Újabb újszegedi ingatlanba törtek be szerdán délelőtt. A tolvajok ezúttal Kancsár József színművész… Tovább olvasom