Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Költségvetés és pezsgő

Szeged – Megszavazták az idei költségvetést, volt "elmúltnyolcévezés" is, megválasztották Gyüdi Sándort újabb öt évre, a Szabadtéri igazgatói székébe pedig Herczeg Tamás ül. Végül pedig az egész testület Botka László egészségére koccintott, aki betöltötte a 40-et.
16:02 Botka László szerint egyetlen jó tulajdonsága van a költségvetésnek, hogy létezik. Arra törekedett az elmúlt hetekben, hogy létrejöjjön egyfajta kompromisszum a képviselők között. Nagyvárosi költségvetésről, kisvárosira csökkent a költségvetésünk, mondja a polgármester a sajtótájékoztatón.

Csak az LMP-s módosító javaslata nem került bele a "költségvetési" csomagba, ami irreális lett volna, hiszen a kormány pont a szociális támogatásokat nyirbálta meg a legjobban az elmúlt időszakban.

Nem lesznek karbantartások sem itt, sem más hivatali épületekben és valószínűleg nem tudják majd időre kiköltöztetni az irattárat a Huszár utcából - ez lesz a következménye a Solymos László féle módosításnak. De így még elfogadható, hiány nélküli és törvényes marad a költségvetés.

Jó döntés született az igazgatók ügyében, folytatja a sajtótájékoztatót. Gyüdi Sándor már bizonyított, Herczeg Tamás pedig Bátyai Edina helyettese volt. Sokan meglepődhettek a közgyűlés döntésén, hiszen nem Kelemen Csabát választották meg szabadtéri igazgatónak. A polgármester úgy gondolja, hogy a Fidesz rádöbbent arra, hogy a kultúrharcot így nem lehet megnyerni Szegeden, az általuk felmutatott módszer nem módja az igazgató váltásnak. Herczeg Tamás igazgatóvá választását akár Bátyai Edina rehabilitációjaként is értékelhetjük, hiszen az ő jobbkeze volt, fejezi be.

16:00 Sajtótájékoztató következik.

Gyüdi Sándor és Herczeg Tamás győzelme

15:53
Vége a közgyűlésnek. Kozma József képviselő köszönti a polgármestert 40. születésnapja alkalmából, aki rövid koccintásra invitálja a testületet.

15:48 28 igen, 0 nem és 0 tartózkodással bízta meg Gyüdi Sándort a közgyűlés további öt évre a Szegedi Nemzeti Színház irányításával.

15:44 14 igen, 13 nem és 2 tartózkodással a közgyűlés nem fogadta el biztosítási alkusszal kötendő szerződést.

15:41 26 igen, 1 nem és 2 tartózkodással a közgyűlés elfogadta a város 2013-as költségvetését.

15:34 28 igen és 1 tartózkodás mellett, Herczeg Tamást választotta a közgyűlés a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának. Keresztúri Farkas Csaba tartózkodott.

15:15 Zárt ülés következik.

15:10 Szentistványi interpellációja következik a 2009. évi panelpályázatok önkormányzati támogatásáról. Solymos László szerint a rendelkezésre álló pénz csak a bentragadt pályázatok felére lenne elegendő. A 18 érintett társasház közül nem mindegyik akarja befejezni a programot.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

15:05
Szentistványi István támogatja a Szent-Györgyi szobor kihelyezését. Reméli csak viccnek szánta Gyimesi képviselő, hogy a József Attila szobrot eltávolítanák. Gyimesi arcát nézve, valószínűleg...

Botka László szerint meg kell még találni a forrást, és örül Szentistványi ötletének, miszerint adakozással is finanszírozható lenne a szobor-projekt.
Gyimesi László is felszólal - bár eredetileg nem akart - és kiköti, hogy nem kívánja elmozdítani a József Attila szobrot. Jó helyen van ott, ahol van, mondja.

15:01 Botka továbbra sem javasolja ebadó bevezetését Szegeden.

14:59 Szőkefalvi-Nagy Béla, Kossuth-díjas matematikusról nevezzenek el utcát, javasolja Kozma József a Közterületek elnevezése című előterjesztés kapcsán.

14:55 Nincs hozzászólás, a közfogalalkoztatást érintő együttműködési megállapodásokkal megyünk tovább. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők száma ma Szegeden 2400, ez csak nőni fog Ménesi Imre szerint. Ők azok, akik szeretnének közmunkához jutni, de nem tudnak.

14:53 Következő pont a Szegedi Nemzeti Színház igazgató választása. Két érvényes pályázat van: Gyüdi Sándoré és Balikó Tamásé, mondja el a polgármester, aki örül a kulturális bizottság hozzáállásának.

14:48 A biztosítási alkusz szerződéshez fűz törvényességi észrevételt Mózes Ervin. Megrökönyödött a választáson. A kiválasztott biztosítási alkusszal való szerződéskötés 15 ponton sért törvényt, 17 ponton pedig önkormányzati érdeket, ráadásul gyakorlatilag felmondhatatlan. Kéri, semmiképp sem szavazzák meg az előterjesztést.

14:43 Szentgyörgyi Pál fejti ki a véleményét: gazdasági eredményeket nem lehet számon kérni ott, ahol "bratyizás" van.  

Póda Jenő ismét szót kap: szerinte is szükséges az átláthatóság, ha az alpolgármester nem a papírjait lapozgatta volna, akkor nem kéne újra kifejtenie, amit gondol.

Solymos László szerint ahhoz az értékesítési gyakorlathoz, amit a Pénzügyi Bizottság művel, nem várhatja el a polgármester támogatását.

14:37 Továbbmegyünk. Az ingatlanoknál tartunk. Póda Jenő szerint ki kell egészíteni az előterjesztést. Azt javasolja, hogy ne fogadja el a közgyűlés, hanem tárgyalja a következő ülésen.

Solymos László szerint nem átláható az önkormányzati ingatlanok értékesítése. Először ezt kéne helyre tenni. 

"A dinnyét adja össze a körtével"

14:32
Kalmár Ferenc szerint nem ütött 1,6 milliárdos lyukat a kormány. Megpróbálja megmagyarázni, hogy miért nem. Botka László szerint a dinnyét adná össze a körtével, inkább le is zárja a költségvetési vitát.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

14:27
Póda Jenő szerint úgy néz ki hogy megáll a város adósságának növekedése, azért is mert a kormány megmenti a várost. Szerinte Botka a legnagyobb adóssághalmozó polgármesterként fog bevonulni Szeged történelmébe: a 6 milliárdos adósságból, 24 milliárdot csinált.

Úgy érzi frakciójuk jelentősen javított a költségvetési terven, szerint Szegednek nem "csilli-villi" városnak, hanem élhető városnak kell lennie.

Botka szerint a Fidesz frakció csak a bevételektől menti meg a várost. Szeged pedig egyetlen dologra vett fel hitelt: a beruházás-finanszírozás önrészéhez. A probléma az, hogy a kormány elvette a bevételeket, 1,6 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen. Működési egyensúlyban volt a város költségvetése az elmúlt években is, állítja a polgármester. 

14:24 Szentistványi István szerint mindenkinek maga felé hajlik a keze, ez természetes is, de így a senkinek sem számító területek teljesen elmaradnak. Mindeki a saját hatalmának megtartása érdekében próbálja irányítani a dolgokat, elhelyezni a pénzeket. Hüvös László kiskertekkel kapcsolatos felszólalását említi, amiben elmondta, hogy ember életekről van szó, ám a segélyek ügyében fel sem szólalt.

14:20 Nagy Sándor szerint a jövő felélése lenne, ha nem készülnének újabb pályázatok, ha nem terveznének városi beruházásokat, fejlesztéseket. Ez a költségvetés nem biztosítja annak a kereteit, hogy a város a következő ciklusban (kormányzati és uniós) felkészülten szálljon harcba a pályázatokért, ez pedig baj. A fejlesztési pénzek megnyírbálása hosszútávon káros.

14:11 A költségvetés jóval bonyolultabb, mint egy családi kassza, mondja Hüvös László. Szerinte a legnagyobb problémát 8 év elhibázott szocialista kormányzása okozza. Ma elmondható, hogy Magyarország jobban teljesít, mint a korábbi években, állítja. Az elmúlt időszakban megötszöröződött a város adóssága, teszi hozzá.

Nem lehet csak a városközpontra költeni, amikor alapvető körülmények (járdák, utak) hiányoznak a külvárosokban. 38 pontból álló modosító indítványt nyújtottak be, melyből csak 3-at érint az alpolgármester által írt változtatás, mondja Hüvös.  

Szörnyűséges mumus lett a választókörzeti keret Botka László 11. költségvetésében, gondolja. Rekonstrukciós feladatokra, azok előkészítésére szükség van. Indítványukban ezt emelték ki, ezzel együtt kérik a költségvetés elfogadását.

Botka szerint nem erről szól a Fidesz előterjesztése. 30 százalékkal megemelte a Fidesz frakció a 100 milliós alap szabadon felhasználható részét, mondja a polgármester, csak az a baj ezzel, hogy nem fejlesztésre, hanem rendezvényekre költik. Szerinte a Fidesz módosítója rontott a költségvetésen, de Solymos László módosítójával elfogadható és nem törvénytelen a költségvetés, mondja.  

14:07 Szentgyörgyi Pál elmondja, minden területet érint a  kiadáscsökkentés. Kifejti, takarékos költségvetésre van szükség.

14:02 Azt javasolja a közgyűlésnek, hogy midnenképp döntsön a költségvetésről, különben  a Magyar Államkincstár megvonja a város finanszírozását.

Solymos László módosító indítványa szerint nem 258 milliót vonnának el végül az önkormányzattól, hanem 100 millióval kevesebbet. Rossz költségvetésen rontottak tovább, mondja a polgármester, de kéri, hogy ne vitázzanak még két hétig, hanem ma fogadják el. Ha ez így történik, aláírja a határozatot.

13:54 Botka László ismerteti a költségvetési előterjesztést. Megfeleződött az önkormányzati költségvetés: 24 milliárd a működési költségvetés, 12 milliárd a fejlesztési beruházási költségvetés, így jutunk a 36 milliárdos összeghez. Több, mint 10 milliárd forintos saját adóbevételt remél a város. 

1,6 milliárd forintot vont el az állam, de pártálláastól függetlenül minden város hasonló hiányról tud beszámolni, mondja. Nógrádi polgármester úgy nyilatokozott a napokban, hogy a kormány átverte a városokat, emlékezetet rá.

13:53 Gyors ugrással áttérünk a költségvetési vitára.

13:49 Szentistványi István felszólalásával folytatódik a közgyűlés. A Fidesz soraiban van, aki még telefonál. Szeged helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről volt szó (2. előterjesztés).

Heves vita a kiskertekről

12:34
Háromnegyed 2-kor folytatjuk.

12:26 Hüvös László szerint igenis lépéseket kell tenni a probléma helyi megoldása érdekében. Készüljön tanulmány, saját hatáskörben hozzanak döntést. A 3-ról 10 százalékra való növelés egy forintjába nem kerül majd a városnak, semmiféle infrastrukturális fejlesztés nem kell ehhez. Az életét menthetjük meg annak, aki ott él.


Taps a karzatról. "Mi csak élni szeretnénk!" - kiabálnak be a jelenlévő kiskertesek.
Van-e jogosultsága a közgyűlésnek erre, kérdi Botka László Mózes Ervintől. Nincs, jön a válasz. De itt most nem is erről van szó, hanem arról, hogy egy új tanulmány készítését rendelnék meg, aminek az eredménye ugyanaz lesz, mint az előző háromé.

Botka László tisztázza, amire a Fidesz javaslatot tesz, az egy újabb tanulmány megrendelése, amire az MSZP az a jogszabály változtatása, mert így van esély a beépíthetőségi szint emelésére.

14 igen, 0 nem, 15 tartózkodással a testület nem fogadta el a javaslatot arra, hogy jogszabálymódosításért a kormányhoz forduljanak.

16 igennel, 13 tartózkodással elfogadták Gyimesi László javaslatát. Készül újabb tanulmány.

12:23 Nagy Sándor úgy gondolja, hogy a kormánynak azért nem állhat érdekében a probléma megoldása, mert azzal saját magára is anyagi terheket róna. Ahogy a városnak nincs fedezete a csatornázásra, úgy valószínűleg a kormánynak sincs, bármilyen sikeres is Matolcsy gazdaságpolitikája.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

12:18 Kosik Dénes (Fidesz) azt kérdezi, ha már 10 évvel ezelőtt is ismert volt a probléma, akkor miért nem próbálták megoldani. Ők most szeretnének valamerre elindulni, bár szűk a mozgásterük, de egyet nem tehetnek meg, hogy homokba dugják a fejüket. Határozottam visszautasítja, hogy az ő frakciójuk hergelte volna fel a lakosságot.

A polgármester úgy gondolja, hogy a lakóknak is viselniük kell a költségeket, az önkormányzat egyedül nem bírja. Juhász Gyula is erre hívta fel a figyelmet, ezért sem szavazta meg a tompai kiskertekkel kapcsolatos előterjesztést 2011-ben.

12:15 Juhász Gyula (Fidesz) kéri, hogy készüljön tanulmány.

12:11 Kalmár Ferenc azt kérdezi, hogy van-e jogköre a közgyűlésnek a hatóságokat megkérni rá, hogy állítsák le a hatósági eljárásokat, valamint azt, hogy Bordány hogy tudta megtenni a százalék emelést.

Mózes Ervin visszatartaná a képviselőket attól, hogy visszaéljenek a hatalmukkal és "odaszóljanak" a hatóságoknak, ez ugyanis törvénytelen. Bordányról nem tud semmit, így arról nem tud nyilatkozni.

12:10 Mózes Ervin egyre értelmetlenebbnek látja a vitát és az előterjesztést.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:58
Szentistványi Istvánt is megkeresték az érintettek, mondja. Konstrukítv megoldást kell találni, ért egyet.

A szocialisták orrba akarják vágni a kiskerteseket, mondja Hüvös László. Szerinte hatalmas a csúsztatás az MSZP-s képviselők felszólalásaiban, itt ugyanis nem üdülő övezetté való nyilvánításról van szó, hanem arról hogy emeljék meg a beépíthetőségi százalékot.

Mózes Ervin nem azt mondta, hogy nem törvényes tanulmányt készíteni, hanem, hogy nem éri meg, emeli ki.

Keresztúri Farkas Csaba szerint korábban azért nem szavazták meg ezt a kérdést, mert a város fideszes alelnöke sem támogatta az öteletet, hiszen több milliárdjába került volna a városnak. Ettől függetlenül ő meg fogja szavazni az előterjesztést a kiskertesek érdekében.
 
11:52 Kalmár Ferenc szerint itt emberek életéről van szó. Régebben is voltak olyan határozatok, amik bontásra kényszerítettek embereket, de mostanában megszaporodott a számuk. A képviselő már  fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, de választ hónapok óta nem kapott. Kéri a polgármestert, hogy ne csináljon politikai cirkuszt.

Botka szeretné megoldani a helyzetet, de szerinte az nem megoldás, hogy egy negyedik tanulmánytervet készítenek a másik már létező három mellé. Inkább azt javasolja, hogy Szeged kezdeményezzen jogszabály változtatást.

11:45 Botka azon az állásponton van, hogy elfogadja a javaslatot a módosítóval és várják meg a kormány válaszát. Szerinte ők ugyanis nem akarnak változtatni.

Gyimesi László szerint ők szeretnék megoldani a problémát, a polgármester nem. Bordányban fel tudták emelni 7 százalékra a szintet. Ha ott sikerül, itt is sikerülnie kell.

A 17 feltételnek úgy kell teljesülnie, hogy nem károsítja a geológiai adottságokat, magyarázza újra Mózes Ervin. Vagyis csatornát mindeképp kell építeni. Ha ezt nem tudják megtenni, az egyetlen út az, hogy a kormányhoz forduljanak.

11:43 Botka László türelemre inti a karzaton ülőket. Megengedő szabály 17 feltétel teljesítése esetén hozható, mondja Mózes Ervin. Ezek nem fognak teljesülni, vagyis sok pénzt költenének megint a semmire.

11:40 Hüvös László szerint a szocialisták újra maguk fölé mutogatnak. Szerinte Botka az elmúlt években egyszer sem hallgatta meg a kiskerteseket. A Fidesz frakció érdeme például, hogy beépítették a  költségvetésbe a kiskerti útkeretet, mondja. Szerinte egyszerűen csak nem akarják megoldani ezt a problémát.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tapsolnak a karzatról.

11:35 Tóth Károly (MSZP) nem látja akadályát annak, hogy elérjék a kormányál a jogszabályi környezet változtatását. Főleg, mert országos szintű problémáról van szó. De kíséreletet tenne arra is, hogy pályázzanak támogatásra a közművesítéshez. A módosító javaslat elfogadását támogatja.

11:31 Gyimesi László vitában áll a saját kormányával, a közgyűléssel és a saját frakciójával is, mondja Nagy Sándor, aki úgy érzi, a képviselő nem pontosan ismerteti a kiskertek helyzetét. Vannak, akik nem akarják beépíteni a telküket, mert továbbra is kiskertnek használják.

Nem reális a kérdés helyi szinten való megoldása. Illene megmondani, hogy ki kívánja kifizetni a közmű fejlesztést, ami szükséges a százalék növeléséhez. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a tulajdonosok nem akarják kifizetni, pláne, akik valóban kiskertként használják. Ezek az igények viszont városi szinten több tízmilliárd forintos kiadást jelentenének, mondja. 

11:27 Botka László szerint tehát egyetlen megoldás van: a kormányhoz kell fordulni, hogy változzon a jogszabályi környezet. Százalék akkor növelhető, ha van csatorna- és belvízelvezető rendszer. Újabb tanulmény készítése nem megoldás.

11:21 Mózes Ervin törvényességi észrevételt tesz. Szerinte a testületnek ehhez nincs jogköre, bár valóban szükség volna a helyzet megoldására. Tanulmányok már készültek egyébként, ezek is arra az eredményre jutottak, hogy jelen jogi környezetben ezt nem lehet megoldani.

10 év alatt 18 esetben kellett lebontani épületet, de ez sem automatikus. Először a lehetőséget kap a visszabontásra az érintett.

Megértve a helyzetet, visszatartaná attól a testületet, hogy feleslegesen dobjon ki pénzt az ablakon. De javasolja annak megszavazását, hogy hívják fel a kormány figyelmét a szükséges módosításokra.

11:24 A kiskertekkel folytatjuk. Körülbelül 200 ezer hektár zártkerti terület van ma Magyarországon, mondja Gyimesi László. Ezeknek mára megváltozott a szerepük. Fel kell mérni a mai állapotukat, azt, hogy mire használják: mezőgazdasági termelésre, vagy lakóépületnek, üdülőnek. Jelentős területek használtak ma már lakhelyként, mondja.
ndokolt a beépítettségi szintek felülvizsgálata, és a döntéd arról, hogy magasabb százalékban határozzák ezt meg ( most 3 százalékig építhetők be ezek a telkek).
Mára ez már megkerülhetetlen társadalmi kérdés.

Ki felelős az államadósságért?

10:55 Szünet következik. Negyed 12-kor folytatjuk.

10:54 Solymos és Botka szerint dupla áron veszi fel a hiteleket a kormány, ez dönti nyomorba a magyar családokat.

10:49 Szentistványi szerint bezzeg a fejlesztésekre nem sajnálják a pénzt! Botkát fejlesztési polgármesternek nevezi. Sajnálatos, hogy azoktól veszik el a pénzt, akiknek szüksége volna rá.

Botka még egyszer elmagyarázza, hogy ellentétben azzal, amit Szentistványi és az LMP mond, nincs egyház támogatás. Másrészről megfeleződtek a támogatások az elmúlt három évben. Milyen politika ez, kérdi. "Más"- jön a válasz a  sorok közül.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

10:45 Kalmár Ferenc az adósságátvállalás kapcsán mondja, hogy megbízhatatlanok a polgármester által kiadott adatok. Most 50 százalékos adósságrendezésről van szó, ami azt jelenti, hogy 28 milliárdos Szeged adóssága, eddig 24 milliárdról volt szó.

Szóltak arról önnek, hogy kormánypárti képviselő?-kérdi Kalmártól Botka. Úgy gondolja ott kellett volna lenni a tárgyaláson. Kalmár szerint nem hívták meg.

10:42 Botka elmagyarázza, hogy az egyháznak nyújtandó 102 milliós támogatás, nem igazi támogatás. Azért kapják, mert meg kellett venniük a várostól a Dömötör-tornyot 102 millióért, hogy az uniótól elnyert keretből a Dóm mellett azt is felújíthassák.

10:41 Szentistványi szerint Botka lelkén szárad a 20 milliós tétel elvétele. Az egyháznak bezzeg jut támogatás, mondja. Nem fogja elismételni, hogy ő is úgy érzi, hogy mindenki ki van szolgáltatva a kormányzati politikának.

10:35 Haág Zalán (Fidesz) szerint nőtt a foglalkoztatottság. szerinte úgy sikerült finanszírozni Magyarországot, hogy nem kell csökkenteni a béreket.

Számonkéri a polgármesteren, hogy mit tett a munkanélküliség visszaszoratásáért.

Országosan 11 százalék a munkanélküliség, Szegeden csak  7, mondja Botka. A járulékokat növelte a kormány, ezért vesztették el sokan a munkájukat. A közmunkával próbálják növelni a foglalkoztatottak számát. Most 37 ezer forint jár majd 6 órára egy közmunkásnak, tájékoztat. Az előző kormány célja az volt, hogy ne segélyt adjanak, hanem munkát, a munkáért pedig igazi bért.

10:32 Botka azt mondja, nem fizették vissza a pénzt, hisz nem csökkent az adósság. Magasabb kamattal vettek fel ugyanakkora hitelt, hogy betömjék a lyukakat, és emlékeztet a magánnyugdíj pénztárak államosítására is. Három éve kormányoznak és a gazdaság mutatói egyre rosszabbak, mondja.

A megfelezett költségvetéssel is erőn felül próbálnak segélyt nyújtani, mondja.

10:29
Póda Jenő szerint sehol nem született még igazán jó megoldás. Cinizmust emleget a városvezetés részéről, az ország ugyanis azért van ilyen helyzetben, mert 2008-ban 20 milliárd eurós hitelt vettek fel 5 éves futamidőre. Tehát ezt most vissza kell fizetni.

10:27 Ménesi Imre szerint már senki nincs az út szélén, vagy az árokban, vagy a padlón van. A 35 ezer forintos átmeneti segély helyett a 25 ezer forint valóban kevés, monja, de visszatér a négy említett városra és ennek fényében felháborítónak tartja Szentistványi véleményét.

10:25 Tisztességtelen és igaztalan, amit Szentistványi művel. Nem a kormányt támadja, hanem személy szerint a polgármestert.

10:23 Szentistványi István kérdi, hol van az a hézag, amit a város így próbál betömni.

10:21 Botka László továbbra is tudna szeretné, mit tett Kalmár és Bohács Zsolt Szegedért. Arról beszél, hogy Szeged szerencsés helyzetben van, ezt még a belügyminiszter is így látta.

10:17 Kalmár Ferenc szerint a szocialista kormány azzal, hogy felvette az IMF hitelt, csak lyukakat tömködött be, a gazdaságot nem prögette fel. Most pedig el kellett kezdeni ezt visszafizetni.

Szerinte Botka mondott már olyat, hogy a polgármesternek nem dolga a munkahelyteremtés. Kalmár egészen biztos benne, hogy Szeged nem teremtett több munkahelyet, mint a négy említett város.

Súlyos a helyzet, de talpon vagyunk. Ha Botka barátai Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezetik tovább az országot, akkor tovább folytatódott volna az ország leépülése.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

10:11 Szentistványi szerint az, hogy 35 ezerről 25 ezerre viszik le az értéket, spórolás címszóval, egészen elképesztő. Nem a kormányzati politika a kérdés, hanem, hogy a város fenntartja-e az eddigi szintet. Botka az egészet a kormányzati politika nyakába varrná, állítja. Nagy blődség, amit itt a polgármester előadott, mondja.

Botka: Az elmúlt három évben növeltük Szeged hozzájárulását a megszabdalt, e címen járó költségvetési támogatásthoz. Az utolsó város vagyunk, aki még tartja magát. Elképesztő demagógia, amit itt hallottunk.
10:11 Butaságokat beszél Szentistványi, mondja Solymos. Hódmezővásárhely, Miskolc, Debrecen  és Kaposvár összesen egyharmadát fordította segélyezére annak az összegnek, amit Szeged. Itt a lakosság 5 százaléka kapott átmeneti segélyt, ott 2 százalék körül van ez a szám. Szeged kiemelten sokat költött segélyezésre.

Botka hozzáteszi, a négy jobb oldali vezetésű városban mindenhol nagyobb a munkanélküliség, mint Szegeden.

10:04 Kozma József szerint a szegedi szociális kasszába 48 százalékkal jut kevesebb pénz most. Be kell tömni ezt a gödröt, próbálják feltölteni ezt a szociális lyukat. Az a szegedi családok, a nehéz helyzetben lévők legnagyobb problámája, hogy nincs munka, mondja.

Szociális katasztrófával fenyeget az országos helyzet, állítja. A kérdés, mit tehet az önkormányzat ilyenkor: megpróbál segíteni, de nem feneketlen a kassza. Nő azok száma folyamatosan, akik segélyért folyamodnak. Tavaly 45 milliót kellett ehhez a kasszához adni, mert annyival többen folyamodtak segélyért.

10:00 Botka László is meg van döbbenve, ezek szerint az LMP hazudik, mondja. Személyesen tájékoztatta Szentistványit arról hogy a kormány felezte meg ezeket az ellátásokat és arról, hogy ez milyen lépéseket követel. Nem korrekt, hogy a szocialistákat tenné ezért felelőssé.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Debrecenben és Kaposváron ezer forintot kap, aki segítséget kér, Szegeden ez 25 ezer forint, hívja fel rá a figyelmet a polgármester.

9:58 Nagy a moraj. Szentistványi István arról beszél, hogy meg van döbbenve azon, hogy pénzt vonnának meg a szociális segélyekre szorulóktól (20-21 millió forintot).

9:57 Kalmár Ferenc módosítaná a napirendet, mert sokan ülnek a karzaton, akik a kiskertek ügyére kíváncsiak. Kéri, hogy vegyék előre a napirendi pontot és szavazzanak is róla. Ennek nincs akadálya, mondja a polgármester.

9:52 Szentistványi István az SZMSZ módosításhoz szól hozzá. Szorosabbá fűzné a bizottsági munkát az itt folyó munkával.

9:51 Folytatjuk. Rendelet módosítások következnek.

A díszterembe is kikerült a székely zászló

9:36
Összhangra van szükség, mondja Gyimesi. Botka szerint az szolgálja mindenki érdekét, ha nem állítjuk szembe egymással a határon túli közösségeket. Káros, hogy a Jobbikkal azon versenyeznek, ki tűzi ki előbb a zászlót.

"Biztos vagyok benne, hogy a jövő héten már  a folyosó is tele lesz"- mondja. Szerinte nem a székelyekért szól ez az ügy, egyszerűen eszközként használják őket. A kezdeményező képviselőknek nem a székelység ügye fontos.

Botka kéri, hogy a frakciója kapcsolja ki a szavazógépeket, ezzel jelezve, hogy a zászló kitűzése mellett áll, de a konfliktus keltés mellett nem.

17 igennel szavazták meg a zászló kitűzését.

A Fidesz frakció szünetet kért és állva figyeli, ahogy a magyar zászló mellé Gyimesi László és Póda Jenő kitűzik a székely lobogót.

9:33 Szimbolikus magyarságverseny bontakozik ki, mondja Kozma József (MSZP). De a szimbolikus tettek egysége nem elég, kell, hogy ne fordítsák egymás ellen a határon túliakat, ne szakítsák szét pártjaikat és ne szítsanak indulatokat. 

9:32 Póda Jenő (Fidesz) az egyhangú szavazás fontosságára hívja fel a figyelmet.

9:30 Kalmár Ferenc (Fidesz)  felhívja a figyelmet, hogy ott ahol az önszerveződés megengedett, a gazdaság is fejlődik. Nem engedhető meg egy ilyen jogsértés, az anyaországnak támogatnia kell a határon túli magyarokat.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

9:28 Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szerint fontos, hogy szimbolikusan is kiálljunk a határon túli magyarságért. Kéri a szocialista képviselőket, hogy szavazzák meg.

9:24 A közgyűlés elfogadta a napirendet. Kezdünk a székely zászló ügyével.

Állami szintű jogsértő lépések történtek Romániában a székelyekkel szemben, hívja fel a figyelmet Gyimesi László. Szolidaritást kell vállani a székelyföldi magyarokkal, mondja. Az eredeti indítvány szerint  a városházára kellene csupán kitenni.

"Azóta oda egyéb módokon kikerült"  - Az MSZP soraiból mosolyognak. Most azt kéri Gyimesi, hogy ide a díszetermbe is kerüljön ki a zászló, most, amivel kifejezzük az együttérzést.

9:23 A kiskertek ügyében Botka javasolja a napirendre tűzést, és hozzáteszi forduljanak a törvényhozókhoz az ügyben.

9:21 Botka László: ha akarják nyugodtan helyezzék ki. Megszavazzák a napirendi pontot.

9:19 Gyimesi László kéri első napirendi pontként tárgyalják a székely zászló ügyét. 

9:17
Hamarosan a napirendi pontokról szavaznak a képviselők.

"Valószínűleg gyalázatos költségvetést fogadunk el ma"

9:12
Szentistványi István szerint valószínűleg gyalázatos költségvetést fogadnak el ma. Arról beszél, hogy az LMP teljesen másképp gondolja a politikát, mint ahogy ma folyik. Amit az LMP képvisel, azt a civil szervezetek is el tudnák érni, de miután senki nem meri hallatni a hangját, szükség van rájuk.

9:11 Botka emlékeztet, hogy Szeged kapta a legtöbb uniós támogatást. A pályázati alapokat a Fidesz csökkentette, így lényegesen kevesebb lehetősége van a városnak pályázatok benyújtására.

9:08 A most megvalósuló projektek már hét évvel ezelőtt  tervezési fázisban voltak, válaszolja Bohács Zsoltnak Nagy Sándor (MSZP). Az akkori kormány látta, hogy szükség van segítségre és támogatta is a projekteket. Most nem várható olyan támogatás, ami újabb tervek kidolgozását és megvalósítását segíteni. Se pénz, se módszertan nincs, mondja.

9:07 Botka szerint a szegediek azt is szeretnék tudni, hogy Bohács mit tett eddig képviselőként a városért.

9:04 Bohács Zsolt (Fidesz) szerint a városvezetés bebizonyította, hogy alkalmatlan a feladatára. Ha hasonló megnyilvánulások várhatók, akkor a kormány nem biztos, hogy valóban átvállalja a adósságrészt, amiről tárgyalnak, figyelmeztet. Együtt kell működni a kormánnyal, mondja. A Gyurcsány-Bajnai kormány gázáremelését állítja szembe a mostani rezsicsökkentéssel.

Székely zászló a díszteremben - belendült a közgyűlés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

9:00 Napirend előtt szólal fel Solymos László, alpolgármester. Szerinte 2012 a lecsúszás éve volt. 2013-ban sem fog növekedni az ország gazdasága, ez az év inkább a süllyedés éve lesz, mondja. Úgy látja, az unortodox gazdaságpolitika csődöd mondott: nem csökkent az államadósság, miközben a fél ország belerokkant a kivetett adókba.

9:00 Botka László, polgármester megnyitja a közgyűlést. Egy perces néma csenddel emlékezünk meg Novák Istvánról.

8:52 Lassan gyülekeznek a képviselők. Hamarosan kezdődik a közgyűlés.

Korábban írtuk:

Reggel kilenckor kezdődik az év első közgyűlése. A képviselők megvitatják a napokban nagy port kavart  2013-as költségvetést, a közép-és hosszútávú vagyongazdálkodási tervet, és várhatóan igazgatót is választanak a színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok élére. Tartson velünk percről-percre!

Olvasóink írták

115 hozzászólás
 • 115. panellako 2013. március 09. 08:59
  „Mai ésszel. Nem akarják!”
 • 114. NP1 2013. február 24. 16:16
  „113. nyuszifülű00 2013.02.24. 12:13

  Egy társasházban lakom és úgy kellett hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetnünk az építéskor mint a pinty.

  Én is tudom, hogy sokan laknak kint és lassan teljesen megváltozik az egész használati mód ( éppen ezért adtam el..), de ha a csatornát elkezditek építeni arra is rá fogják terhelni a költségeket akinek esze ágában sincs azt használni és esetleg ki sem tudná fizetni. ( a mi házunkban a hőszigeteléssel van ugyanez a helyzet...)
  Egyébként biztos vagy benne, hogy az ingatlannal rendelkező 46% közül mindenki repesne az örömtől ?”
 • 113. nyuszifülű00 2013. február 24. 12:13
  „112.NP1
  Még egyszer,az utcába való bevezetés és nem a rákötést írtam.Ha csatornázását ki kellene fizetni,akkor nyilván kifizetnénk, nem tudom miért gondolod az hogy nem fizetnénk ki, hisz a többit is mi finanszíroztuk nem a város.
  Ezekben a kiskertekben sokan vannak akik életvitelszerűen ott laknak, ez tény és vissza fordíthatatlan.Ha csak el nem bontják mindet.Tompaszigeten ez 675 telekből 309ingatlannál 46% .”
 • 112. NP1 2013. február 23. 22:51
  „108. nyuszifülű00 2013.02.23. 16:42

  Közlöm veled, hogy a belterületen sincs ingyen a hálózatokra való rákötés - fizetnek érte.
  Ezeket a telkeket kertként, nem pedig építési telekként vettétek - ennek megfelelő árért.
  Ezekben a kiskertekben sokan vannak, akik nem laknak ott életvitelszerűen pusztán kapálgatni, pihenni járnak ki (pld. a barátomék) és nem örülnének néhány milliós + költségnek mert a szomszédok egy része családi házat akar építeni.
  Volt kertem, beleuntam és eladtam éppen a fent vázoltak miatt.”
 • 111. jozko 2013. február 23. 22:24
  „101. hideglászlódoktor:

  Megszóltottál, így - bár ez most "off"- válaszonom illik.
  Azt mondod, csak a szám jár.
  Én ezt úgy nevezem: véleményt nyilvánítok.
  Évek óta teszem ezt, változatlan névvel minden médiumon, minden portálon.
  Szerinted nyomatékul rövid sorozatokat kellene eregetnem?
  Ezt a lehetőséget meghagyom neked - ha kifogysz az újabb nevekből, lehet hogy úgy fogod folytani?!”
 • 110. howatowabb 2013. február 23. 22:11
  „A közvetítés által láttam az elejét, majd úgy megdöbbentem, hogy kínomban kinyomtam, és elballagtam dógozni. Lógó orral. Ugyanis, amit én láttam, igen nagy szomorúsággal, dühvel töltött el. Történt ama bizonyos licit a zászlóval. Ki varrónője volt a gyorsabb, ki tudta hamarabb kitűzni, -Dugovics Titusz híján- a rúdra. No, de mi légyen akkor az immáron "feleslegessé" avanzsált, de annál többet érő lobogó sorsa?! Mert persze egyik sem egyeztetett a másikkal! El lehet számolni!!! Még jóformán levegőt sem vett a Közgyűlés, Gyimesi atyánk felpattant, és ízibe közölte a sorsát, a díszteremben van helye eme nemes r...-nak. Megvolt a beszélünk sokáig a semmiről, többen is, válaszolunk magunknak, majd nyalunk egy kicsit a most nem kötözködő " ellenfelünknek", és miután nem értve az iróniát(!) , nagy büszkén Póda, és Gyimesi képviselő a szinte üres terembe vonszolja a zászlót, éééés A MAGYAR ZÁSZLÓ ELÉ RAKJA, konkrétan HOZZÁ KÖTÖZI!!! Gyöszködték, gondolom nem volt elég a luk, de megoldották! Mindeközben a társaik tisztelettel felállva üdvözölték e szerencsés momentumot! GRATULÁlOK! Lehet battyogni Székelyföldre! Ott is van magyar zászló? Díszteremben is? Főutcán is? Polgármesteri Hivatal előtt is?! NINCS! Nem baj, hogy itt van, de azért álszentek ne legyünk már! Ne csúfoljuk már meg a hazánk nemzeti jelképét, mert most ez a divat! Rogán miért nem aggatott? Itt már a mellékhelyiségben is ott fog lógni!”
 • 109. Anmari51 2013. február 23. 17:12
  „Anmari51
  Végig olvastam az összes hozzászólást, igen eltérő véleményeket írtak a fórumozók, kinek ezért, kinek azért több témában is igaza van.
  Szerintem meg az a legfontosabb, hogy hercehurca nélkül elfogadták Szeged város 2013 évi költségvetését. Egyetértés volt a Szegedi Nemzeti Színház újra választott igazgató Gyüdi Sándor és a Szegedi Szabadtéri új igazgató Herczeg Tamást kinevezésében. Valószínű pártállástól függetlenül működött a nemzeti minimum a közös érdek céljából. A napi politikai döntéseknél is fontos volna országgyűlésben és helyben a közgyűlésben, sajnos nem ezt látjuk. Ha a rendszerváltás kezdetétől az aktuális regnáló kormányok és ellenzékiek a nemzeti minimum értékrend mellett politizáltak volna és ily módon vezették volna Magyarországot, már sokkal jobb gazdasági, pénzügyi helyzetben lenne hazánk és polgárai nem menekülnének el a nagyvilágba, végül is igen sok demokratikus országban ezen értékrend mellett teszik a dolgukat a kormányok a kormánypártiak és az ellenzék. Működik nem is kell túl messzire kitekinteni a konkrét példáért.
  Néhányan jó kívánságaikkal köszöntötték Dr Botka László polgármester urat 40 születésnapja alkalmából,(nem most volt csak ez volt az első közgyűlés az óta), kedves, figyelmes gesztus, egy gond van , nevezetesen az, hogy köztünk marad, mert akinek a jó kívánság szól nem olvassa a kommenteket. Sőt a saját munkahelyi és párt IP címére érkező emailéit sem. Nem kritizálni akartam, de publikus az elektronikus levelezési címe a Polgármester Úrnak, csak ideje nem sok lehet arra, hogy olvassa, no pláne válasz írására, enyéimet nem olvasta, így választ sem kaphattam. Nem most írtam évekkel ez előtt, nem véletlen az sem, hogy nincs fogadónapja/órája csak Dr Mózes Ervin címzetes főjegyző úrnak és ez teljesen érthető nincs ideje energiája városvezetői és párt teendői mellett.”
 • 108. nyuszifülű00 2013. február 23. 16:42
  „98.NP1
  Kiskertekben élők ha számodra hihetetlen is, saját pénzükön vezetették be az áramot, a vizet, a gázt az utcájukba több millió forintért a város egy fillért sem adott bele.A gyerekeik óvodába, iskolába járnak ők maguk pedig dolgozni. Bérből fizetik a rezsit, szemétszállítást is,adót fizetnek ugyan úgy mint bárki más.Csupán annyi a bűnük, mások szerint a saját telkükön nem lakhatnak, ők mégis ezt teszik.És ezzel téged és még egy pár kedves embert bosszantanak.”
 • 107. trógli 2013. február 23. 16:04
  „1´Boldogan élünk amíg´.....
  2´Földszintről a Teri aki háztartásbeli, ezért sajnos csak a neten lehet szabadságharcos´...
  1´Csak az a bajunk hogy egy lépcsőházban lakunk´...”
 • 106. macs 2013. február 23. 15:15
  „105. panellako,
  ha már hivatkoztak rájuk, akkor vagy pontosan tudják, ott hogyan oldották meg a problémát, vagy csak a végeredményről hallottak, nem tudom. Az érintetteknek igazán megérné utána járni, hiszen ezzel hivatkozási alapot találnának.
  Számomra ez az egész annyiban érdekes, hogy bár felhozták e két önkormányzatot példaként, részletekről nem beszéltek. Másrészt, ha a Mózes által idézett törvényeket überelni lehetne helyi rendelettel, akkor azt a kiskertesek mellé álló képviselők javasolták volna, sőt meg is szavazhatták volna. De nem tették. A Tompa szigeti kiskertek esetében se jutottak tovább egy tanulmány elkészítésénél. Sőt, Kalmár úr a minisztériumhoz fordult, bár nem nagyon nyüzsgött a válasz megszerzéséért.
  Az is elgondolkoztató, hogy azt a javaslatot, miszerint a Város közgyűlése forduljon a kormányhoz és kérje a törvény megváltoztatását, nem szavazták meg. Miért? Talán, mert tudják a választ? Most lesz egy tanulmány vagy 10 milláért, nem tűnik fel, hogy időhúzásra játszanak?”
 • 105. panellako 2013. február 23. 13:32
  „103. macs 2013.02.23. 12:58
  Mózes törvényére gondolsz? Milyen törvényt?
  Akármit csináltak, az ott élők érdekében cselekedtek. Kérdezd meg!”
 • 104. gitron 2013. február 23. 13:31
  „103. macs
  Kalmár úr is tudja azt, amit Juhász Gyula nagyon szépen kifejtett. Egyáltalán nem minden kiskert-tulajdonos akarja, hogy az eddigi nyugalma fölboruljon, mert most van néhány hangoskodó, de a többieket mikor kérdezik meg, hogy ők mit szeretnének?”
 • 103. macs 2013. február 23. 12:58
  „Azért furcsállom, hogy Kalmár úr milyen nyugodtan vette tudomásul, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól semmilyen választ se kapott már hónapok óta.
  Egyébként jól értettem, hogy amennyiben csatornázzák a területet megemelhető a beépítési %?
  Bill42,
  szerintem el vagy maradva pár fejezettel! :-) A Városházán már régen kint van a zászló.
  87. vélemény,
  valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy a Dömötör torony korábbi tulajdonosa a Város, Szeged volt. Itt mindössze arról van szó, hogy Szegedtől az egyház kvázi térítés nélkül megvette a tornyot, hogy az Uniós pályázat keretében restaurálhassák.
  Valami hasonló volt az IKV és a Város közötti megállapodás is, csak ott az IKV nem adta vissza a pénzt. :-(
  89. panellako,
  meg kéne kérdezni a bordányi és domaszéki önkormányzatot, mit csináltak, hogy oldották meg az átminősítést! Gondolom ők se überelték helyi rendelettel a törvényt.”
 • 102. panellako 2013. február 23. 11:12
  „96. gitron 2013.02.23. 08:03
  Semmi baj. Te is tudnád, ha utána tudnál nézni, de nem tudsz!”
 • 101. hideglaszlodoktor 2013. február 23. 10:16
  „jozko neked csak a szád jár panelproli”
 • 100. hideglaszlodoktor 2013. február 23. 10:14
  „nana bátyjait aki pártolja az nem tiszta szerintem”
 • 99. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 23. 08:55
  „Ez volt az utolsó dobása a Fidesznek nálam, hogy megválasztották igazgatónak ezt a liberális herceget.Ennyi erővel bátyai is maradhatott volna.Alföldi, herceg... normálisak ezek? Marad a Jobbik!”
 • 98. NP1 2013. február 23. 08:47
  „97. gitron 2013.02.23. 08:23
  Arról nem is beszélve, hogy a tanulmány kb. 10 millába kerül, miközben ugyanezek az urak 20 millával csökkentették a legnyomorúságosabb helyzetben lévők segélyezésére szánt keretet....”
 • 97. gitron 2013. február 23. 08:23
  „95. comment
  Ennek így se füle, se farka! Érthetetlen, hogy mit akarsz mondani. Senki semmiféle tollvonást nem tett, semmi lényegi szabály nem változott. Egy szabálytalan építkező - a sok közül - nagyobb hangzavart csinált a többinél, a politikusok meg rárepültek, hogy lefölözzék az esemény politikai hasznait. A problémára meg magasról tesznek egyébként. (Mert végül is mit javasolt Gyimesi: készüljön egy tanulmány, ez volt a konkrétum. Amíg elkészül, addig eljő a következő választás, sőt már túl leszünk rajta. Választási ciklus elején meg könnyebb elmondani, hogy erre most nincs megoldás.”
 • 96. gitron 2013. február 23. 08:03
  „89. panellako
  Mindösszesen három jegyzőt kell felkeresned a válaszért. Mellesleg honnan tudod, hogy a bordányi és a domaszéki nem őrzi? Vagy ha ők esetleg tényleg nem őrzik, és törvényellenes helyi szabályt alkottak, akkor vajon ez kötelessége lenne a szegedi önkormányzatnak is?
  Az eszedért téged sem lopnának el - szerintem.”
115 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyert a szegedi apa az állammal szemben

Elmarasztalta a magyar államot az Európai Emberi Jogi Bíróság egy szegedi ítélet kapcsán. Tovább olvasom