Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Komfortos szegedi koleszok

Szeged - A szállodai kényelemhez nem ragaszkodó turistákat egész nyáron nyitott kapukkal várják az egyetemi kollégiumok. A turisták gyakran előnyben részesítik az olcsó diákszállókat. A nyári bevételt az intézmények fejlesztésre, felújításra költik.
A diákok jelentős része július elejéig elhagyja a kollégiumokat. A diákszállók azonban nem maradnak üresen, a Szegedre látogató, olcsó szállást kereső turisták előtt az egyetemi és középiskolás kollégiumok kapui is nyitva állnak.

A Kossuth Lajos sugárúti Károlyi Mihály Kollégiumban 10-18 ágyas, nagyobb csoportoknak kialakított turistaszobák és 2-3 ágyas, kábeltévével, tusolóval, hűtővel és szőnyeggel berendezett vendégszobák közül választhatnak a vendégek.

A kollégiumok árai versenyeznek a szállodáékéval. Fotó: Miskolczi Róbert
A kollégiumok árai versenyeznek a szállodáékéval.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A turistaszobák 1550 forintba, a vendégszobák 3230 forintba kerülnek egy éjszakára fejenként. Az árak tartalmazzák a 350 forintos idegenforgalmi adót – magyarázta Szalai András kollégiumi tanár. A háromemeletes épületben összesen 110 főt tudnak elszállásolni. A kollégium tízemeletes épülete, ahol a legtöbb lakószoba van, idén nyáron zárva lesz, mert felújítják.

Középiskolák

Az önkormányzat által fenntartott kilenc középiskolai kollégiumból hétben az idén is van lehetőség szállásfoglalásra. Ezeket az intézményeket csak 30-50 fős foglalás esetén nyitják ki.

A Dóm tér közvetlen közelében található Apáthy-kollégium 234 férőhelyes, 80 szobás; a koleszból június végéig költöznek ki a hallgatók, de már most 50 százalékos az előfoglalások aránya. A háromágyas, fürdőszobás helyiségeket a szabadtéri játékok személyzete, vendégei, illetve olyan nyugdíjas házaspárok, családok veszik ki, akik olcsó, mégis komfortos szállásra vágynak. A belvárosi diákszállóban gyakran átutazó külföldiek és a Maty-éri sportrendezvényre látogatók is megalszanak.

Az újszegedi Móra Ferenc Kollégiumot tavaly nyáron újították fel, 250 férőhelyre az idén újra várják a Szegedi Ifjúsági Napok, a táborozók, a turisták foglalásait. A 3-4 ágyas szobákba egy főre 3000, két főre 5000, három főre 6500, négy főre 8000 forintba kerül a szállás egy éjszakára. Az intézmény apartmanokat is biztosít, ezekben 18 ezer 700 forintért lehet megszállni – tudtuk meg Erdélyi Ágnes igazgatótól.

– A tizenhárom egyetemi kollégiumban nagyjából 4100 férőhely van, ennek negyven százaléka úgynevezett karközi kollégium. Ezekben 2500-3500 forintba kerül egy éjszaka. Gyakran a hallgatók is a városban maradnak dolgozni, ők kedvezményesen laknak – mondta Almási Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja.

Olvasóink írták

  • 2. Curacao 2008. június 19. 15:41
    „Szerintem 100-ból 1-2. :-) Amúgy lehet valahogy bizonyítani, hogy az albérlő nem "ismerős, aki szívességből ott alhat" ?”
  • 1. kiváncsiság 2008. június 19. 06:14
    „Vajon hányan adóznak az albérletet kiadók az albérleti díj után?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: környezettudatosság - magyar módra

Szeged - Olvasónk Csillag téren készített fotóján a szelektív hulladékgyűjtés újszerű formáját… Tovább olvasom