Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kommandósok akciója a szegedi Gáz utcában

Bilincsbe verve vittek el egy volt rendőrt fegyveres, fekete csuklyás kommandósok tegnap kora reggel Szegeden egy Gáz utcai ötemeletes panelházból. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola egykori oktatóját az ügyészség lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítja.
Bilincsbe verve vittek el egy volt rendőrt fegyveres, fekete csuklyás kommandósok tegnap kora reggel Szegeden egy Gáz utcai ötemeletes panelházból. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola egykori oktatóját az ügyészség lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítja. Az iskola igazgatóhelyettese azt mondta, egy belső vizsgálatkor észlelték a hiányt. A barátnő szerint viszont 38 éves párját leszerelésekor ellenőrizték.

Egy civil rendőrségi autóban hátrabilincselt kézzel ült egy férfi tegnap reggel a szegedi Gáz utca egyik ötemeletes panelháza előtt. A kocsi körül fegyveres kommandósok biztosították a helyszínt. Láttuk, amint kis idő múlva egy rendőrautó érkezett a panelhez, amiből nyomozók és egy bűnügyi technikus szállt ki. Váltottak néhány szót kollégáikkal, majd a ház előtt parkoló türkiz Opel Corsát vizsgálták át, melyről később fotókat is készítettek. Az akció vezetője ezután kérdezett valamit a megbilincselttől, akit rendőri kísérettel bevezettek a házba. A bejáratot egy kommandós állta el.

Egy órás kutatás

A Corsa hátulján a Jobbik Magyarországért Mozgalom matricáját láttuk. Rocskár György, a párt szegedi alapszervezetének elnöke elmondta, a matricát több helyen is osztogatták, így ahhoz bárki hozzájuthatott. A kocsi szélvédőjén egy másik matricára is felfigyeltünk. „IPA tagság 2007" – olvastuk le az azonosítószámmal is ellátott feliratot, ami az International Police Association, azaz a Nemzetközi Rendőrszövetség rövidítése. Ennek tagjai aktív, leszerelt vagy nyugdíjas rendőrök lehetnek. A kocsit nem sokkal ezután egy autómentő a Szegedi Rendőrkapitányság udvarára szállította. A férfi – mielőtt ismét kocsiba ültették és elhajtottak vele –, illetve a rendőrök majd egy órát tartózkodtak a lakásban, amit átkutattak. A lakók többsége semmit sem hallott a házukban lejátszódó kommandós akcióból, akik pedig látták az esetet – köztük a tömb közös képviselője –, azt mondták, a férfit nem ismerik.

Lőszert adott el

M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivő az esettel kapcsoltban annyit árult el, hogy „a rendőrség csak az embereket biztosította az akcióhoz". Kiderült, az ügyben a Szegedi Nyomozó Ügyészség az illetékes. Bariné Tóth Éva ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője tegnap kora délután azt közölte, éppen folyik a férfi kihallgatása. Nem sokkal később tudatta lapunkkal: lőszerrel való visszaélés és más bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola egykori dolgozóját,
D. I. volt rendőr törzszászlóst. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a férfi – mint az iskola szakoktatója és egyben a lőszerraktár kezelője – hosszabb ideje, és jelentős mennyiségű lőszert adott el sportlövő ismerőseinek.

Sikerült beszélnünk a férfi barátnőjével is. Nem tudta, mivel gyanúsítják barátját, de amikor meghallotta, miről van szó, hitetlenkedve csóválta meg a fejét.
– A rendőrségtől két hónapja szerelt le. Akkor az iskolában egy ötfős szemlebizottság előtt leltárt készítettek, és semmi sem hiányzott. Töltényeket onnan kicsempészni egyébként is lehetetlen, hiszen az ajtó fémdetektoros – magyarázta a lány.

Töltényeket nem találtak


Elmesélte, a 38 éves férfi leszerelése óta egy szegedi magánlőtér oktatója, valamint sportlövőként nemzetközi versenyeken vesz részt, ezért nyilvánvaló, hogy árul és vásárol is lőszereket. Azt mondta, sem nála, sem barátja szüleinek házában nem találtak töltényeket a nyomozók.

A rendészeti szakközépiskola igazgatóhelyettese, Fodor Sándor azt mondta: a belső ellenőrzés hiányt tárt fel, ezért az iskola igazgatónője ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Szegedi Nyomozó Ügyészségnél. De arról, hogy mekkora volt e „hiátus", azt mikor fedezték fel, és a férfi leszerelésénél a szemlebizottság valóban mindent rendben talált-e, nem nyilatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti kényelem az országúton

A rendszerváltást megelőző években ritkaságszámba ment egy nyugati gyártmányú autócsoda feltűnése az… Tovább olvasom