Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Komócsin-emlékszoba nyílik a kormányhivatalban

Komócsin-emlékszoba nyílik a kormányhivatalban
Ifjabb Komócsin Mihály egykori megyei tanácselnök és pártbizottsági titkár hajdani dolgozószobájában rendezett be kiállítást a kormányhivatal a szocialista közigazgatásról.
Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke nyitja meg szerdán 11 órakor a megyei kormányhivatal Rákóczi téri épületének első emeletén a Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében című kiállítást. A tárlattal a kormányhivatal a kommunizmus áldozatainak február 24-i emléknapja előtt tiszteleg. Az összeállítás az egykori megyei tanácselnök és megyei pártbizottsági titkár, Komócsin Mihály hajdani dolgozószobájában kapott helyet. A kormányablak nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható, vagyis hétfőn 7 és 17, kedden, szerdán és pénteken 8 és 20, csütörtökön pedig 8 és 18 óra  között. Regisztráció viszont szükséges; bejelentkezni a titkarsag@csmkh.hu címen vagy az 562-606-os telefonszámon lehet.
A kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg: Komócsin-emlékszoba nyílt a kormányhivatalban. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A kormányhivatal a megyei tanácsháza és megyei pártbizottság régi székházában működik. A Kádár-kori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt megyei bizottsága onnan irányította a közigazgatást és a tanácsrendszert. A tavalyi felújításból ezek a szobák kimaradtak, illetve az ablakcserék után belülre visszahelyezték az eredeti alumíniumkeretes nyílászárókat. A házban dolgozó tisztviselők el is keresztelték Komócsin-emlékszobának.A kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg: Komócsin-emlékszoba nyílt a kormányhivatalban. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

– Csongrádot a kambodzsai kommunista diktátor után Pol Pot megyének is nevezték a megyei pártvezetés keményvonalassága miatt – mondta a hetvenes évekbeli viszonyokról Miklós Péter történész, a vásárhelyi Emlékpont igazgatója. A tárlat szakmai vezetője hozzátette, a Kádár-rendszerben is baloldalinak, munkásellenzékinek számító időszakot mutatják be a fotók és tárgyak az ötvenes évektől a rendszerváltásig. A megyei levéltár és a Móra-múzeum gyűjteményének kuriózumaiból Tóth István, a kultúrpalota osztályvezetője kiemelte, hogy a bútorok eredetiek. A címer és zászló mellé kiállították Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész Zalka Máté-ábrázolását, Tápai Antal Lenin-fejét. Néhai kollégánk, Enyedi Zoltán hagyatékában fennmaradt több száz fényképéből pedig vetítenek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőzés féláron

A Magyar Fürdőszövetség akciót indított a szökőév tiszteletére, amelynek lényege, hogy ha már kaptunk idén plusz egy napot, azt töltsük kellemesen. Tovább olvasom