Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Komp helyett dereglye jár a magas folyón

Szeged - A szakember szerint a hét közepén, 550 centiméteres vízállással tetőzik a Tisza Szegednél. Még nem dőlt el, lezárják-e a rakpartot. A komp viszont már nem jár Tápénál – helyette dereglye közlekedik a partok között.
Nem közlekedhet keddtől a tápéi komp, helyette dereglye szállítja az utasokat Szeged és Maroslele között. – Harmadfokú készültségnél már nem járhat a vízi alkalmatosság, csak az árvízi járművek – indokolt Jaksa Sándor, a kompot üzemeltető cég tulajdonosa. Az komp tegnap már kikötve ringatózott a part mentén, helyette a kerékpárok és motorok szállítására alkalmas, 12 személyes dereglye szelte a habokat. Ezen autók nem férnek el – tegnap azok az autósok, akik nem hallgatták az útinformot, megjárták: vízen nem jutottak át a túlpartra.

A fürge dereglyével üresen mentünk Maroslele irányába, a túlparton azonban már várt minket kismotorjával Kosztáné Nagy Edit. – Ez a legrövidebb út Szegedre Marosleléről, körbe nagyon hosszú lenne kismotorral, márpedig én most sietek. A barátnőmhöz megyek a kórházba, kollégista lányomnak pedig ünnepi öltözéket viszek – magyarázta utazása okát. – Félelmetes, iszonyatosan fenn van a víz – nézett végig a hömpölygő Tiszán.

Gyalogosok, kerékpárosok és motorosok utazhatnak rajta.
Fotó: Segesvári Csaba

Valóban, a folyó vízállása tegnap reggel 527 centiméter volt Szegednél, holott múlt pénteken még csupán 366-ot mértek. Lázár Miklós, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezető-helyettese elmondta, várhatóan 550 centinél tetőzik a folyó Szegednél. Hét végéig lassú tetőzésre kell számítani, nem csökken majd a vízszint. Emelkedhet viszont, hiszen a héten 15-20 milliméter csapadék várható térségünkben. – A Körösök áradnak ugyan, ám a Tiszán nem várható készültség, a Maroson sem. Az alsó rakpart szintjét megközelíti a víz, de elönteni nem fogja. Hogy le kell-e zárni a rakpartot, egyelőre nem tudjuk – tájékoztatott a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitják az Ipoly sort

Szeged - Megint fellángoltak az indulatok a Vértó melletti Ipoly soron. Az utcát négy éve zárták le, azóta csendes zsákutca, viszont nagyon megnőtt a Zsitva sor forgalma. Tovább olvasom