Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Komposzt, mulcs

Tegnap reggel még látni lehetett fenyőhalmokat a szegedi, Mars téri piacon – ám azután nemsokára már a takarító emberek vették át a terepet.
A legutolsó fenyőágak a Mars téren. Fotó: Karnok Csaba
A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht., mint minden évben, december 27-én most is elszállította a piacról a megmaradt fenyőket – tájékoztatott Kálmán Attila piacigazgató –, s azokat komposztként, mulcsként hasznosítja. A megvásárolt fák szintén újrahasznosulnak; Lukács Attila, a kht. szakembere elmondta: az új év első napjaiban a szaloncukor felfüggesztésére használt drótoktól és egyebektől megszabadított fákat a hulladékgyűjtő kukák mellé kell kirakni; külön „kukajárat" indul az elszállításukra. Várhatóan mintegy nyolcvan tonna fenyőt gyűjt össze a kht., harmincötezer háztartástól. A fenyőkből előállított komposzt, illetve mulcs a városi parkok területére kerül.

– Az Universitas-Szeged Kht. által szervezett fenyőbérleti akció az idén is nagy sikert aratott – mondta Mihalik Erzsébet, a szegedi füvészkert igazgatója. A január első napjaiban visszahozott fákat a füvészkertben ültetik el. A földlabdás, gyökeres fenyők egyébként a legbiztosabban úgy tarthatók életben, ha földjüket locsoljuk – túlöntözni nem szabad őket –, s szobanövény-permetezővel ágaikra is juttatunk naponta vizet. Az így gondozott – és az ünnep múltával lehetőleg minél hamarabb kiültetett – fenyő nagy valószínűséggel megmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal… Tovább olvasom