Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Koncertek, falunapok, dínomok

Csongrád megye – Meg persze dánomok is lesznek. Pénteken hirtelenjében nem is tudjuk, hova menjünk.
Pénteken a Dóm téren este kilenctől a Hegyen-völgyön lakodalom – táncművet mutatják be, amelyet szombaton is játszanak, esőnap, vasárnap. A Kossuth-díjas Novák Ferenc – Novák Tata, ahogyan az egész országban ismerik a népszerű koreográfust, rendezőt – hosszú éveken keresztül dolgozott nyaranta Szegeden, hiszen ő volt a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője. Több mint negyven évre visszatekintő szakmai kapcsolat fűzi őt a szegedi szabadtérihez. 80. születésnapja alkalmából kérték fel a 2012-es néptáncprodukció megrendezésére. Az előadás a 2012-es Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál záróakkordja lesz. Szereplők: Vőfély: Csuja Imre, Násznagy: Novák Péter, Énekmondó: Herczku Ágnes, Menyasszony: Rab Edina, Vőlegény: Karlik József. Közreműködnek: Bihari János Táncegyüttes, Vasas Művészegyüttes, Szeged Táncegyüttes, Nosztalgia Népitánc Együttes, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Deszki Bánát Néptáncegyüttes, Osijek 1862 Horváth Kulturális-Művészeti Egyesület (Horvátország), Zeleziar Folklór Együttes (Szlovákia), Muresul Állami Művészegyüttes (Románia), Kaláka Néptáncegyüttes (Románia). Koreográfusok: Foltin Jolán, Horváth Csaba, Lengyel Szabolcs, Makovinyi Tibor, Stoller Antal. Művészeti munkatársak: Babos Károly, Foltin Jolán, Gombos András, Hortobágyi Gyöngyvér, Neuwirth Annamária, Novák Eszter, Tanács István. Zenei rendező: Kéringer László, zene: Kiss Ferenc, díszlet: Zeke Edit, rendező koreográfus: Novák Ferenc.

Szatymazi Falunapok 2012

Két napon át tart a vigasság Szatymazon.
szombat
8.00:
játékos vetélkedő fogatosoknak (víztorony melletti tér), 9.00: sétakocsikázás a faluban, 10.00: megnyitó, majd szakmai fórum a Nemzeti vidékstratégia és a helyi gazdaságok fejlesztése, aktuális agrár és vidékfejlesztési lehetőségek témakörében, 13.00: fogatos felvonulás; Jó ebédhez szól a nóta, 15.00: oklevelek átadása, 15.30: Slama Zsófi énekel, majd Wing Tsun Kung-Fu bemutató, 16.00–19.00: bor- és fűszerpaprika-mustra (kóstoló), bor- és csokoládébemutató és kóstoló, 17.00: kulturális műsor, majd a fűszerpaprika- és a borverseny eredményhirdetése, 18.00-tól: Mozgásmánia fitneszbemutató, a Pálinkó Lujza Tánciskola bemutatója, operett-, musicalműsor (Parlandó Együttes), 20.00: Takács Nikolas fellépése, 20.40: Márió, a tangóharmonikás, majd utcabál a Minor zenekarral.

vasárnap
8.30:
ünnepi szentmise, 9.00: palacsintaparti, 10.00: Miniszínház, véradás, 15.00: helyi csoportok föllépése, 18.00: BMX flatland bemutató, 18.30: a Kedvenc Kutyaiskola bemutatója, 19.00: Tóth Gabi fellépése, 20.00: Garázs Band.

Mindkét napon: ugrálóvárak, kirakodóvásár, virágkiállítás, helyi termékek vására, játékkuckó, a Tisza-völgyi Bemutatóház kiállítása, Varga Anikó festő kiállítása, falusi praktikák bemutatása.

Az Árkád Plázson este héttől a Boban Markovic Orkestar koncertezik. Boban Markovic a dél-szerbiai Vladicin Han nevű kisvárosban született. Édesapja és nagyapja is híres trombitása volt annak a balkáni rezeshagyománynak, amely a török katonazenekarok muzsikájából eredeztethető. Boban a kilencvenes évek első felében tűnt fel, majd miután meghallotta a Kusturica-filmek zenéjével világszerte közismert Goran Bregovic, felkérést kapott az Underground című film zenéjében való közreműködésre. A zenész az Arizonai álmodozók című Kusturica-film zenéjéből is kivette a részét, és az ezredfordulóra már Európa legnépszerűbb balkáni rezesbandájának az élén állt. Készített lemezt Lajkó Félixszel, 2006 óta fia, Marko Markovic vezeti a zenekart, apjával egyetértésben, aki szerzőként és szólistaként is részt vett a zenekar utolsó két albumán. A belépőjegy ára: 1000 forint.

A Mesebárka 17 órakor fut ki, a fedélzeten a Kicsi kacsák bábszínháza című mesejátékot adja elő a Grimm-Busz Színház. A három kiskacsa: Totyogi, Motyogi és Lotyogi együtt élnek békességben, boldogságban és barátságban. Ám időnként furcsa jövevények zavarják meg nyugalmukat. Hol a gonosz Fekete Herceg, máskor a varázsló, Gorombusz Gonosszusz. Egy alkalommal pedig cirkusz érkezik Kacsafalvára. A kiskacsáknak így alkalmuk nyílik bizonyítani ügyességüket és bátorságukat. A legfontosabb azonban, hogy mindig összetartanak, és együtt mindig le tudják győzni a bajkeverő idegeneket. Jegyár: 3 év alatt ingyenes, 3–14 éves korig 1450 forint, 14 év felett és felnőtteknek 1950 forint. A Breki magazin előfizetőinek 250 forint kedvezmény!

Az IH Caféban este kilenctől: Örök Rocker buli a Pumpkins trióval – buli sok jó zenével, rocky- és salsaoktatással. Belépő: elővételben 1200, a helyszínen 1500 forint.

Fél kilenctől a szegedi városháza udvarán a Nyári Kavalkád keretében a Giovani Artisti Kamarazenekar koncertezik. A kamarazenekar 2011-ben alakult Szegeden. Koncertjükön elhangzik a Szegeden rég nem játszott Brandenburgi verseny. Műsor: Mozart: Adagio és fúga, Corelli: D-dúr concerto grosso Op. 6 Nr. 4., Bach: III. G-dúr Brandenburgi verseny (BWV 1048), Bach: I. F-dúr Brandenburgi verseny (BWV 1046), Boccherini: Éjszakai őrjárat Madridban. Esőhelyszín: IH Rendezvényközpont. Belépő: elővételben 1200, az előadás napján 1500 forint.

Véget ér a nagy palacsintasütés

Falunapokkal ér véget a Derekegyházi palacsintafesztivál.
Pénteken 15.00–18.00:
vacsorával egybekötött véradás, 17.00: helyi alkotók műveiből összeállított kiállítás megnyitója, 18.00: palacsintafesztiválosok találkozója, 19.00: DerekSzínpad színjátszó kör – Palacsintás király (bábműsor), 20.00: Szegvár műsora: Szegvári magyar Nóta Klub, Szép Öregkor Nyugdíjasok Egyesülete, Vígh Márk énekel, Dobbantó Néptáncegyüttes, 20.00: Gazsó Duó-koncert.

Szombaton 6.00: horgászverseny, 9.30–12.00: gyermek- és ifjúsági programok: hagyományőrzők, mesebohócok, ifjúsági foglalkozások, 10.00: palacsintafutás (2012 méter), 14.00–16.00: közös palacsintasütés, 15.00-tól: a Szentesi Voltige Team lovasbemutatója, a Hunyadiak Örökében Hagyományőrzők élő történelmi jelenete, a nagymágocsi mazsorettcsoport felvonulása, a Nagymágocsi Napraforgó Citerazenekar és Nefejelcs Népdalkör fellépése, Jövőnkért AMI néptánccsoport, az Ápoló Otthon előadása, karatebemutató, az Örökzöld Nyugdíjas Klub táncos műsora, hiphop táncbemutató, 19.00: eredményhirdetés, majd „Derek Dance" Palacsintatánc a fesztivál résztvevőinek előadásában, 19.30-tól: eperjesi színjátszó csoport, capoeira bemutató, 20.30: sztárvendég: Hevesi Tamás, 21.30: fellép a Yasmine Hastánccsoport Tompahátról, 22.00: tűzijáték, majd diszkó Hortobágyi Gyulával.

Vasárnap 9.00: Derekegyház–Árpádhalom öregfiúk kispályás labdarúgó-mérkőzése; főzőverseny; Derekegyházi Ökatlon Bajnokság – koronglövészet, fúvócső és lovaglás szerepel a megmérettetésben. egész nap: kézműves- és információs sátor, ingyen wifi, Mobilitás-Európa-fal, lovas kocsikázás, légvár, mászófal.

Szombaton
rendezik meg az I. Röszkei Halasnapokat a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület szervezésében. Kora reggel a gyálai Holt-Tisza Lisztes szakaszán csónakos horgászversenyt rendeznek, majd 10 órától veszi kezdetét az egyesület székhelye mögötti téren (József Attila u. 20.) a halászléfőző verseny. Információ: www.roszkeihorgasz.net.

10–16 óráig rendezik meg a Szeged Plazánál, a Búvártavon az élethű hajómodellek országos bajnokságának szegedi futamát.

Vakáció-zoo – családi nap és éjszakai séta a vadasparkban. Júliusban sem maradhat el a népszerű éjszakai túra a vadasparkban, napközben pedig vetélkedők várják a látogatókat.

A Mórahalmi Bivalyrezervátum (Nagyszéksós-tó) tartják meg az I. Bivalyfesztivál és bivalypörköltfőző verseny. 12.00: A bivalypörköltfőző verseny csapatai elfoglalják a főzőhelyeket, hús kiosztása (15 órától zsűrizés), közben: „A főzők kérték" – zenés kívánságműsor, Színpadi programok: 14.00: Mórahalmi Fúvószenekar, 14.30: citerazene, 15.00: Lakodalmas zenekar, 16.00: Ludas Matyi – vásári interaktív komédia, 16.30: Lakodalmas zenekar 2, 17.00: pajzán históriák az Alföldről – betyártörténet; mese 0–99 éves korig, 18.00: Márió-koncert, majd Széksós-tavi táncos mulatság. Egyéb programok: ugrálóvár és kézműves-foglalkozás gyermekeknek, mezőgazdaságigép-bemutató, állatsimogató, rodeóbika. A Colosseum Hotel jóvoltából óriásbográcsban fő a gulyásleves.

Vasárnap Szentesen, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban 7–11 óra között díszmadárbörzét rendeznek.

* * *

Kölyökstrand: cirkusz és olimpia a Hagymatikumban

Makón, a Hagymatikumban a Minimax kölyökstrandon: cirkusz és családi olimpia. Vasárnapig a cirkusz varázslatos világába nyerhetnek betekintést a gyerekek, aznap pedig családi olimpia kezdődik: az újkori olimpiák versenyszámaiban próbálhatják ki ügyességüket a vendégek a különleges játékok segítségével. Atlétika, küzdősportok, labdarúgás, vízilabda várja a gyerkőcöket, és a tréfás játékok, erőpróbák mellett az olimpiai láng meggyújtása, megnyitó, sorversenyek, olimpiai kvíz, éremkészítés is szerepel a programban.

Olvasóink írták

  • 1. corebonts 2012. július 13. 07:03
    „Valamint vasárnap egész nap Tappancs Állatfesztivál az újszegedi ligetben :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyen-völgyön lakodalom - negyedszer a szabadtérin

Hatalmas Kárpát-medencei lakodalmat álmodott a Dóm tér színpadára a Kossuth-díjas rendező-koreográfus, Novák Ferenc. Tovább olvasom